StoryEditor

Továreň na falošné pasy skrývala fotky teroristov. Polícia ich mala pol roka

28.03.2016, 00:00
Belgická polícia už v októbri 2015 získala fotografie a falošné mená tisícov ľudí, ktorým islamisti v Bruseli vyrábali cestovné doklady. Boli medzi nimi aj teroristi, ktorí sa zúčastnili útokov v Paríži a Bruseli.

Protiteroristická jednotka podľa talianskeho denníka La Repubblica cez víkend zadržala Alžírčana menom Djamal Eddine Ouali (na snímke), na ktorého vydala belgická polícia medzinárodný zatykač. Muž dolapený v juhotalianskom mestečku Bellizzi neďaleko prístavu Salerno podľa talianskej polície patril medzi zločincov, ktorí vyrábali a distribuovali falošné cestovné pasy.

Správa talianskej polície uvádza, že zatknutie Oualiho súvisí s minuloročnou raziou proti radikálnym džihádistom na bruselskom predmestí Saint-Gilles. Špeciálna jednotka tam údajne prepadla dielňu na výrobu falošných pasov.

Kriminalisti v nej našli tisíce digitálnych fotografií a falošných mien ľudí, ktorí nové doklady už získali, alebo ich plánovali vyrobiť. Nechýbali ani niektorí z teroristov, ktorí o mesiac neskôr zabili 130 ľudí v Paríži a tento týždeň ďalších 31 v belgickej metropole.

Jedným z mužov, ktorého tvár polícia našla v databáze pasových fotografií, bol napríklad neskorší atentátnik z bruselského letiska Najim Laachraoui. V záznamoch dielne bolo aj jeho falošné meno Soufiane Kayal, pod ktorým džihádista priplával do Európy medzi utečencami.

Najim Laachraoui. Reuters
Mesiac pred raziou v dielni pod týmto menom bez povšimnutia prešiel policajnou kontrolou, keď ho nedávno zatknutý terorista Salah Abdeslam viezol z Balkánu do západnej Európy. V aute s nimi podľa AFP išiel aj Mohamed Belkaid, ktorého polícia minulý týždeň zastrelila. Aj jeho fotografie sa mimochodom našli v dielni na falošné pasy, a to pod menom Samir Bouzid. Samotný Abdeslam v databáze figuroval ako Yassine Baghli.

Práve Laachraouiho prípad ukazuje, že ani veľa indícií nemusí viesť k včasnému dolapeniu teroristov. Mladý absolvent katolíckej školy a brat úspešného belgického reprezentanta v taekwonde odišiel vo februári 2013 do Sýrie, kde sa pripojil k hnutiu Islamský štát.

Jeho rodina to podľa svojich slov okamžite nahlásila polícii, ktorá však neprišla ani prehľadať byt. V októbri 2015 polícia získala jeho fotografiu aj pseudonym a spätne sa prišlo na to, že islamista o mesiac skôr prešiel maďarsko-rakúsku hranicu s tým, že ide s kamarátmi na výlet do Viedne. Domovú prehliadku vyšetrovatelia podnikli až po novembrovom terore v Paríži.

Nie je jasné, či sa policajti dovtedy napríklad pokúsili porovnať fotografie z databázy pasov s fotografiami belgických džihádistov, o ktorých vedeli, že nedávno odišli bojovať na Blízky východ.

Laachraoui však aj tri mesiace po parížskych atentátoch ďalej žil v Belgicku, kde si na polícii známe meno Soufiane Kayal napríklad prenajal byt v mestečku Auvelais.

Až v pondelok 21. marca vydala polícia vyhlásenie, v ktorom žiada verejnosť o akékoľvek informácie týkajúce sa Kayala či Laachraouiho, pretože sa jej vďaka vzorkám DNA podarilo odhaliť jeho pravú identitu. Nasledujúce ráno zavraždil Laachraoui a bratia Bakraouiovci na letisku a v bruselskom metre 31 ľudí.

01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 03 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 04 - Modified: 2024-04-16 12:56:32 - Feat.: - Title: Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 21:07