Ivan Mikloš
StoryEditor

Mikloš prijal ponuku na ministra v ukrajinskej vláde: Musia mi však splniť podmienky

28.03.2016, 15:29
Ivan Mikloš by v ukrajinskej vláde okrem postu ministra financií mal byť aj vicepremiérom.

Ivan Mikloš prijal ponuku na post ministra financií v ukrajinskej vláde. Informáciu priniesol Denník N. Nášho bývalého ministra si vybral horúci kandidát na post premiéra Volodymyr Hrojsman.

Mikloš o tejto možnosti hovoril aj s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Okrem ministra financií by mal byť Mikloš aj vicepremiérom

Ivan Mikloš pre HN však skonštatoval, že má podmienky na vstup do vlády. "V prvom rade to závisí od toho, či bude vymenovaná vláda Volodymyra Hrojsmana a či budú splnené moje podmienky," povedal v rozhovore pre HN Ivan Mikloš.Ďalšou podmienka sa týka programových zmien. "Tu však nevidím žiadny problém."

Hlavnou je, že Mikloš si chce ponechať slovenské občianstvo. Problém však môže byť fakt, že členom ukrajinskej vlády môže byť len občan Ukrajiny. „To je vec, ktorú musím akceptovať a teraz sa hľadá spôsob, ako to vyriešiť," dodal Mikloš.

Hrojsman vo štvrtok vyhlásil, že pozve do vlády bývalého slovenského ministra financií Ivana Mikloša, v súčasnosti poradcu ukrajinskej ministerky financií, ale vtedy ešte nespresnil, aký post by mu zveril. Vymenovanie Hrojsmana však ešte nie isté. 

Súčasní a bývalí členovia ukrajinskej vládnej koalície sa dnes stretli na diskusii o nominovaní 38-ročného Hrojsmana, bývalého starostu mesta Vinnycia a spojenca prezidenta Petra Porošenka, ale zdôraznili, že táto nominácia bude aktuálna len ak sa strany dohodnú na novej koaličnej zmluve.

Mikloš pracuje na Ukrajine od februára minulého roka. Na starosti mal konsolidáciu verejných financií, ale pomáhal aj so štrukturálnymi reformami. „Ukrajina má však najlepšiu vládu, akú kedy mala. Sú to väčšinou mladí manažéri s veľkým drajvom, no na druhej strane im chýbajú politické skúsenosti,“ povedal vtedy Ivan Mikloš.

01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:18