StoryEditor

"Náš prezident je veľmi múdry a dobrý." Čínskeho lídra v Česku vítali organizované skupiny

30.03.2016, 11:21
Vítanie prezidenta organizovanými skupinami je bežné. Tisíce ľudí takto vyšli do ulíc aj v Londýne.

Čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga na jeho ceste Prahou sprevádzali stovky dobre organizovaných ľudí s vlajkami, mávatkami, bubnami a ďalšími propagačnými predmetmi. Okrem nadšeného vítania sa Číňania v niektorých prípadoch púšťali aj do potýčok s protestujúcimi aktivistami. S organizáciou pomáhala čínska ambasáda podobne ako vlani pri návšteve Si Ťin-pchinga v Londýne.

Ako organizovaní vítači fungujú, sa ukázalo hneď v pondelok po prílete čínskeho prezidenta. Zhluky ich postávali v Európskej ulici, ktorá vedie od letiska do centra hlavného mesta.

V kontraste s desiatkami českých a čínskych vlajok tu na stĺpoch verejného osvetlenia bol tiež ojedinelý billboard zobrazujúci tibetského dalajlámu s niekdajším prezidentom Václavom Havlom. Akonáhle sa okolo 14.00 blížila kolóna s čínskym vládcom, pred billboard nastúpilo niekoľko desiatok ľudí, prevažne Číňanov, aby pomocou veľkých českých a čínskych vlajok pojazdnú reklamnú plochu s dalajlámom zakryli.

Číňania sa pritom stretli s niekoľkými Čechmi, ktorí tu demonštrovali na podporu Tibetu. Číňania sa pustili aj do koledníkov, ktorí miestom prechádzali s korbáčmi.

Ďalšia ukážka čínskeho privítania sa odohrala pred hotelom Hilton. Na Hlávkovom moste čakalo na Si Ťin-pchinga asi 150 Číňanov s vlajkami, transparentmi a bubny. Výnimkou nebola ani maska ​​čínskeho draka. A aj v utorok postávali Číňania všade tam, kde sa proti režimu v Číne demonštrovalo. Odolávali napríklad presile na pražskej Kampe, kam nesúhlas s pomermi v Číne prišlo vyjadriť približne 500 ľudí.

Chceme ukázať, že si vážime nášho múdreho prezidenta

Podľa informácií MF DNES pomáhala s organizáciou čínska ambasáda v Prahe, ktorá kontaktovala čínske spolky v Českej republike. Potvrdila to Li Chang Hong, prezidentka Česko-čínskej kultúrnej a umeleckej asociácie. Samotné veľvyslanectvo na otázku redakcie iDNES.cz nereagovalo.

"Tu v Česku je zhruba dvadsať krajanských spolkov, máme svoju úniu a dohodli sme sa pred týždňom, že zorganizujeme uvítanie. Ambasáda pomohla, kontaktovala spolky, ale my za to nemáme žiadne peniaze, chceme len ukázať, že si vážime nášho prezidenta, ktorý je veľmi dobrý, veľmi múdry a robí veľa dobrých vecí pre náš ľud," hovorí oddane pani Li pri čakaní na prejazd kolóny s čínskym prezidentom v jednej z pražských ulíc.

Všetko sa dohováralo na sociálnej sieti WeChat, ktorá je pre Číňanov obdobou Facebooku. "Ten majú v telefóne všetci, máme svoje skupiny a držíme pohromade," ukazuje aplikáciu v telefóne aj so správami o 'vítaní' prezidenta v Prahe ďalší z Číňanov Chun Cheng. Ústretovo vysvetľujú, prečo sú v uliciach. Evidentne sú na akcii z presvedčenia a prezident je pre nich modla. "Komunizmus je zlý? Kapitalizmus lepší? Kto nebol v Číne, nemôže porovnávať," uvádza ďalšia z Číňaniek naučenú frázu, ktorú opakuje každému, s kým sa pustí do debaty.

A popisuje, odkiaľ majú všetky tie vlajky, transparenty či bubienky a veľké bubny. "Bubienky a veľké bubny sme si nechali poslať z Číny, ale vlajky sa vyrábali tu v Česku, rovnako ako tričká, ktoré všetci máme," opisuje a Li, ktorá sa živí vyučovaním čínštiny a angličtiny.

Účastníkov vítania bolo nahlásených približne 600. Za odmenu mali na tri dni jedlo zadarmo. V utorok mali dokonca na výber: rezance, mäsovú zmes s bambusom a hubami s ryžou alebo mäsové guľôčky s ryžou. Všetko rozdával z čiernej dodávky Mercedes jeden z organizátorov. Počet porcií bol vypočítaný presne na osobu.

"Je vcelku bežné, že pri podobnej štátnej návšteve niekto za čínsku stranu prenajme exponované miesta, kde potom Číňania vítajú prezidenta," uviedol pre iDNES.cz český analytik Václav Kopecký z Výskumného centra AMO, ktorý sa špecializuje na Čínu.

Sinológ Martin Kríž v rozhovore pre iDNES.cz poukázal na to, že patričné ​​privítanie návštev je v Číne chápané ako prejav štátnej pohostinnosti. Poukázal naopak na to, že poškodzovanie štátnych symbolov si "bežný Číňan nedokáže predstaviť".

Tričká a mávatká posielali diplomatickou poštou

Že sa organizované vítanie čínskeho vodcu pri štátnych návštevách deje bežne, potvrdzujú aj informácie britského denníka The Independent, ktoré sa objavili v súvislosti s návštevou čínskeho prezidenta vo Veľkej Británii vlani v októbri. Denník uverejnil fotografie diplomatickej zásielky, ktorá bola plná tričiek, vlajok a ďalšieho tovaru určeného pre čínsku ambasádu v Londýne.

"Zdá sa že čínska ambasáda pomocou diplomatických zásielok dováža vlajky, čiapky, tričká a ďalšie propagačné predmety, aby prezidentovi ukázala svoju silu a podporu," uviedla vtedy hovorkyňa britskej Amnesty International, ktorej sa podarilo získať fotografie balíkov určených pre veľvyslanectvo v Londýne.

Si Ťin-pchinga potom v uliciach britskej metropoly vítali tisíce ľudí. Veľká časť z nich boli čínski študenti z britských univerzít.

01 - Modified: 2024-04-16 10:23:51 - Feat.: - Title: Čína sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil Si Ťin-pching 02 - Modified: 2024-04-16 07:29:14 - Feat.: - Title: Scholz plánuje s čínskym prezidentom rokovať o spravodlivom mieri na Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-13 14:06:52 - Feat.: - Title: Pellegrinimu zablahoželal k víťazstvu v prezidentských voľbách aj čínsky prezident 04 - Modified: 2024-04-10 14:33:46 - Feat.: - Title: Bývalý taiwanský prezident sa stretol s čínskym vodcom. Nič nezabráni zjednoteniu, vyhlásil Si Ťin-pching 05 - Modified: 2024-04-04 08:43:57 - Feat.: - Title: Čína si brúsi zuby na ruský Ďaleký východ. Putin môže čoskoro ochutnať vlastnú medicínu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 03:40