StoryEditor

Vojaci Asada našli v Palmýre masový hrob. Radikáli ničia krajinu ďalej

02.04.2016, 14:59
Autor:
ertert

Masový hrob s pozostatkami 42 civilistov aj vojakov zavraždených islamskými radikálmi bol objavený v sýrskej Palmýre. Agentúre AFP to oznámil nemenovaný vojenský zdroj a informáciu potvrdila aj sýrska štátna agentúra SANA. Mesto po desiatich mesiacoch vlády islamského štátu pred týždňom dobyli vládne sily, píše idnes.cz.

"Armáda objavila hrob s pozostatkami 24 civilistov, vrátane troch detí, a 18 vojakov," uviedol zdroj AFP.

Išlo o vládnych vojakov

Ako spresnil, boli obete "sťaté alebo zastrelené" islamskými radikálmi. Išlo vraj o vládnych vojakov a členov prorežimných milícií a ich rodinných príslušníkov.

Pozostatky boli prevezené do vojenskej nemocnice v Homse a niektoré boli už identifikované, povedal armádny zdroj. 

Počas svojej okupácie Palmýri zavraždili radikáli z Islamského štátu najmenej 280 ľudí, povedal agentúre AFP šéf exilovej Sýrskej monitorovacej organizácie SOHR Abdar Rami Rahmán. 

S odvolaním sa na miestnych aktivistov Rahmán okrem toho oznámil, že bojovníci sýrskej odnože al-Káidy, fronty an-Nusrat, spolu s ďalšími radikálmi aj bojovníkmi umiernenejších frakcií dobyli ráno dedinu Tal Ais južne od Aleppa.

Ide o strategicky položenú vyvýšeninu, ktorá umožňuje kontrolu nad dôležitou diaľnicou spájajúcou Aleppo s Damaskom. 

Ľudia utiekli

Radikáli z Islamského štátu ovládali historickú Palmýru od vlaňajšieho mája. Minulú nedeľu mesto ovládli sýrske jednotky za pomoci ruského letectva.

Vzácne historické pamiatky v meste sú ťažko poškodené, podľa prvých správ ale menej, než odborníci očakávali. Sýrske úrady odhadujú, že obnova palmýrských pamiatok potrvá až päť rokov. 

Pred zabitím IS zamínovali celé mesto vrátane obytných štvrtí a historickej časti. Podľa správy agentúry AP bolo mesto v piatok úplne vyľudnené, lebo jeho zostávajúci obyvatelia utiekli, keď sýrska armáda pred mesiacom začala svoju ofenzívu.

V uliciach boli vidieť len vládnych vojakov zneškodňujúcich nálože a novinári. 

Všade sú stopy po urputných bojoch. Pripomínajú ich obhorené vraky áut na okrajoch ulíc, rovnako ako strhané drôty elektrického vedenia a prevrátené cisterny, ktoré boli očividne využité ako barikády. 

01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 03 - Modified: 2024-04-14 15:05:55 - Feat.: - Title: Irán uplatnil právo na sebaobranu, reaguje na útok na Izrael sýrska vláda 04 - Modified: 2024-04-11 17:05:54 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zatkla Sýrčana, ktorý je podozrivý z toho, že bol v Islamskom štáte 05 - Modified: 2024-04-09 14:16:15 - Feat.: - Title: V Libanone zadržali siedmich Sýrčanov podozrivých z vraždy miestneho politika
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:04