Plagát Vladimira Putina s nápisom:" Čo Panama?"Reuters
StoryEditor

Súd prekvapujúco prijal žalobu na Putina: Za zbedačenie ruského ľudu

08.04.2016, 08:25
Autor:
ČTKČTK
Veľké prekvapenie v ruských nezávislých médiách vzbudilo to, že súd prijal žalobu na ďalšie posúdenie.

Údiv v ruských nezávislých médiách vzbudilo počínanie súdu v Saratovskej oblasti, ktorý prijal na ďalšie posúdenie žalobu od radového občana, požadujúceho odvolanie Vladimira Putina z najvyššej funkcie čoby "nepriateľa ľudu". Prekvapivú informáciu saratovského portálu Svobodnyje novosti potvrdila hovorkyňa súdu televízii Dožď.

Putina je žiaduce podľa žaloby Nikolaja Suvorova z mesta Balakovo odstrániť z funkcie "ako nepriateľa ľudu, priateľa oligarchov a hodnostárov, za rozkradnutie Ruska a za zbedačenie ruského ľudu, za obohatenie hodnostárov, bankárov a zlodejských miliardárov", citoval zo žaloby server Newsru.com.

Server pripomenul, že opozičný predák Alexej Navalnyj sa márne pokúšal v Moskve podať žalobu na Putina kvôli porušeniu protikorupčného zákona. Moskovský súd odmietol žalobu prijať, a to aj s odvolaním sa na nedotknuteľnosť hlavy štátu, zaručenú ústavou.

Suvorov pôvodne podal žalobu ešte 11. marca, ale súd ju najprv neprijal, pretože žalobca nepriložil návrh verdiktu. Po odstránení procedurálnej vady súd návrh prijal na ďalšie posúdenie. Prezident Putin má reagovať do 25. apríla - súd sa totiž má predbežne žalobou zaoberať 28. apríla. Suvorov má dovtedy predložiť dôkazy preukazujúce oprávnenosť jeho požiadavky.

O Suvorovovej žalobe informovala okrem iného rozhlasová stanica Echo Moskvy, ktorá si všimla tiež plagát na moskovskej zastávke, zvečňujúci Putina v panamáku - vo zjavnej narážke na aféru okolo údajného preprania dvoch miliárd dolárov v daňových rajoch Putinovým priateľom (na obrázku). 

Štátne médiá neinformovali ani o ruskej stope v škandále okolo uniknutých panamských dokumentov, ani o údajne chystanom procese Saratovskej justície, ktorý - súdiac podľa osudu Navalného žaloby - zrejme skončí skôr než začne.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 04 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 05 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:36