Boje v SýriiReuters
StoryEditor

Prímerie v Sýrii sa rúca, Putin požaduje uzatvorenie hraníc s Tureckom

18.04.2016, 21:15
Autor:
ČTKČTK
Ruský prezident Vladimir Putin počas telefonátu s Barackom Obamom vyhlásil, že je potrebné zatvoriť hranice medzi Sýriou a Tureckom.

"Putin zdôraznil, že sýrska umiernená opozícia sa musí dištancovať od bojovníkov Islamského štátu a hranice medzi Sýriou a Tureckom musia byť uzavreté, pretože tadiaľ prechádzajú ozbrojenci a dodávajú zbrane extrémistom," uviedol Kremeľ v tlačovej správe.

Putin aj prezident USA podľa agentúry TASS v telefonickom rozhovore podporili sýrske prímerie a dohodli sa, že posilnia koordináciu svojich akcií v Sýrii vrátane činnosti armády spravodajských služieb.

Koniec prímeria?

Zo Sýrie však zároveň prišla správa, že spomínané prímerie sa možno definitívne rúca.

Sýrski povstalci vrátane radikálnejších skupín dnes oznámili, že obnovujú boje s jednotkami režimu prezidenta Asada.

Rebeli koordinovali prípravy na útok v provincii Latákíja, ktorá je baštou Damasku a kde má Rusko svoju vojenskú základňu. Opozícia zároveň požiadala OSN o prerušenie mierových rozhovorov v Ženeve, kým Asadova vláda "neprejaví skutočnú vôľu po politických zmenách".

Násilností na severozápade Sýrie v posledných dňoch pribudlo a podľa povstalcov vláda prímerie porušila najmenej 2000-krát, uviedla agentúra Reuters.

Dáme režimu príučku, vyhlásili povstalci

Doterajší pokoj zbraní platil od tohtoročného februára. Nevzťahoval na radikálov z hnutia Islamský štát a front An-Nusrat napojený na teroristickú sieť al-Kájda. Podieľa sa na ňom však viacero ďalších skupín vrátane islamských fundamentalistov z hnutia Ahrár aš-SAM či salafistickej organizácie Džajš Islam.

Desiatka z nich, vrátane oboch menovaných, dnes oznámila, že po zvýšenom počte útokov najmä na utečenecké tábory a obytné štvrte, sa pustili do koordinácie odvetných útokov, ktoré majú "dať režimu na príučku".

Boje sa sústredia podľa všetkého hlavne v lokalitách Džabal al-Arkády a Džabal at-Turkmaní pri hranici s Tureckom, takisto v obci Kinsabba. A bojuje sa aj v provincii Aleppo, o ktorej kontrolu sa delia Asadovi vojaci, povstalci, radikálni islamisti a menšinoví Kurdi.

Organizácia Lekári bez hraníc už pred pár dňami uviedla, že má "obrovské obavy" o bezpečnosť ľudí utekajúcich pred bojmi na severe Sýrie a o ich prístup k lekárskej starostlivosti. V oblasti okolo mesta Azaz, kde sa obnovili boje medzi sýrskymi povstalcami a islamistami, vraj funguje len päť nemocníc. V pondelok Lekári bez hraníc informovali, že na severe Sýrie kvôli bojom uviazlo 100-tisíc ľudí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 18:56