StoryEditor

Arafatove milióny

09.11.2004, 23:00

Napriek tomu, že palestínsky líder Jásir Arafat viedol pomerne jednoduchý život, nie je žiadnym tajomstvom, že kontroloval finančné sumy vo výške miliónov dolárov. Americký časopis Forbes odhadol jeho majetok na 300 miliónov dolárov, izraelské tajné služby na 700 miliónov a americká televízna stanica CBS zverejnila rešerš, v ktorej ohodnotila jeho aktíva a sumy na tajných účtoch na 3 miliardy dolárov. Prístup k nim mala len jedna osoba -- Jásir Arafat. Po jeho smrti pôjde teda nielen o politické dedičstvo, ale aj o kľúč k veľkým finančným sumám, ktoré budú jeho nástupcovia potrebovať. A napriek tomu, že Arafat kedysi rád tvrdil, že je ženatý len s "palestínskou revolúciou", je tu ešte jeho druhá a zákonitá manželka -- Suha. O 35 rokov mladšia žena sa neočakávane stala kľúčovým hráčom, ktorý kontroluje situáciu. Informácia o účtoch by však mohla zostať tajomstvom.
Podľa britského denníka The Times sa ho jeho blízki spolupracovníci -- premiér Ahmad Kurája a muž číslo dva v Organizácii pre oslobodenie Palestíny Mahmúd Abbás -- ešte predtým ako nasadol do lietadla smerujúceho do Paríža spýtali, čo sa s financiami stane. "Ešte žijem, tak sa neznepokojujte," odvetil im 75-ročný prezident.
Aj Suha údajne prosila svojho manžela, aby zanechal miliónové dedičstvo jej. Arafat podľa internetového denníka Worldnetdaily odmietol. "Poľujú na jeho peniaze, ak sa dostanú do rúk teroristom, budú stačiť na to, aby viedli intifádu ešte niekoľko rokov," odcitovali zdroj z izraelskej tajnej služby.
Financie pre Palestínsku samosprávu smerovali z arabských krajín, ktorých pomoc sa podľa rôznych zdrojov odhaduje na 43 miliónov dolárov mesačne, ale aj z Európskej únie. Brusel po podpise mierových dohôd z Osla poskytoval Palestínčanom prostredníctvom humanitárnych projektov a hospodárskej pomoci okolo 150 miliónov eur ročne. Do roku 2003 smerovalo z EÚ do samosprávy 10 miliónov eur mesačne formou paušálnych platieb.
Arafat mal pritom k účtovníctvu svojský vzťah. Taliansky denník La Repubblica ho opisoval takto: "Vrecká jeho sivozelenej uniformy boli plné papierikov, na ktoré si zapisoval väčšie a menšie výdavky, ktoré potreboval na udržanie moci." Ruské médiá odcitovali bývalého funkcionára OOP Javada Husajna, ktorý tvrdí, že počas 12 rokov osobne prevádzal na tajné účty okolo ôsmich miliónov dolárov mesačne.
Podozrenie z netransparentných praktík vzrástlo aj po minuloročnej správe Medzinárodného menového fondu, ktorý priebežne kontroluje finančnú politiku samosprávy. Z nej vyplývalo, že prezident Arafat kontroluje osem percent rozpočtu samosprávy a až 900 miliónov dolárov sa malo v uplynulých rokoch previesť z ministerstva financií na neznáme ciele. Protikorupčný úrad Európskej únie OLAF tento rok síce informoval, že nenašiel žiadne dôkazy o zneužívaní fondov, zároveň však zdôraznil, že ide len o predbežné konštatovanie a vyšetrovanie pokračuje.
V centre finančného škandálu sa ocitla aj Suha, ktorá si údajne prenajíma celé poschodie v luxusnom hoteli Bristol Paris, ktorého cena za noc je 16-tisíc eur. Práve na jej kontách sa mali v lete 2002 až v 2003 uskutočniť podozrivé transfery v miliónových výškach.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 08:22