Reuters
StoryEditor

Anglicko mení pravidlá. Plne zaočkovaní Slováci nemusia absolvovať karanténu

28.07.2021, 16:41
Autor:
ČTKČTK
Cestujúci, ktorí sa chcú vyhnúť izolácii, musia byť zaočkovaní jednou z vakcín, ktoré uznáva Európska únia alebo Spojené štáty.

Britská vláda dnes rozhodla, že plne zaočkovaní občania krajín Európskej únie a Spojených štátov budú môcť od 2. augusta cestovať do Anglicka bez toho, aby museli do desaťdňovej izolácie, informovala agentúra Reuters.

Nové opatrenie má platiť pre cestujúcich z krajín, ktoré britská vláda pokladá za nízko alebo stredne rizikové. Slovensko Londýn považuje z hľadiska šírenia koronavírusu za stredne rizikové.

Cestujúci, ktorí sa chcú vyhnúť karanténe, musia byť zaočkovaní jednou z vakcín, ktoré uznáva Európska únia alebo Spojené štáty, teda Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson.

Naďalej bude platiť povinnosť preukázať sa pred odletom negatívnym PCR testom a absolvovať ďalší PCR test druhý deň po príchode do krajiny.

Povinnej karanténe sa v Anglicku zatiaľ vyhli len cestujúci, ktorí boli zaočkovaní v rámci britského zdravotníckeho systému NHS, a získali zdravotnícky pas, ktorým sa museli pri príchode preukázať.

Pred odchodom do krajiny museli mať takisto negatívny test na koronavírus a druhý deň po príchode museli absolvovať ďalší test. V prípade ciest z krajín, ktoré britská vláda považuje za stredne rizikové, museli do nariadenej izolácie, alebo mohli absolvovať ďalší test ôsmy deň po príchode.

Britská vláda rozhodla o uvoľnení niektorých opatrení po silnej kritike turistického priemyslu, podľa ktorého postupovala príliš pomaly.

Akékoľvek uvoľnenie, ktoré oznámi Anglicko, bude pravdepodobne čoskoro platiť aj vo zvyšku Spojeného kráľovstva, píše Reuters.

Zmena uľahčí cestovanie nielen občanom krajín Európskej únie a USA, ale aj Britom, ktorí žijú v zahraničí. Zatiaľ čo mnohé krajiny EÚ uznávajú zdravotnícky pas vydaný v Británii, Spojené štáty minulý týždeň uviedli, že pre britských občanov neplánujú uvoľniť prísne cestovné opatrenia.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:22