Angela MerkelováReuters
StoryEditor

Nemecké médiá tlačia na Merkelovú. Rakúske voľby sú pre vás varovanie

25.04.2016, 09:26
Autor:
ČTKČTK

Ako prelom v rakúskej politike a zúčtovanie s veľkou koalíciou socialistov a ľudovcov hodnotí nemecká tlač výsledky prvého kola nedeľných rakúskych prezidentských volieb, v ktorých nečakane presvedčivo zvíťazil kandidát populistickej pravice Norbert Hofer. Podľa komentátorov musí nemecká kancelárka Angela Merkelová brať výsledok rakúskych volieb ako varovanie aj pre svoju vládu.

"Víťazstvo pravicovo populistického kandidáta Norberta Hofera v prvom kole prezidentských volieb zmení rakúsku politickú scénu jediným úderom - a možno aj jej základy," napísal denník Süddeutsche Zeitung. "Prvýkrát od úspechu Jörga Haidera v Korutánsku sa v dôležitých voľbách presadil pravicový populista. Prvýkrát neuspel žiadny z kandidátov vládnych strán," uviedol denník.

Ako prelom v rakúskej politike označuje voľby server Spiegel Online. "Voľby sú zúčtovaním s establishmentom, ich výsledok vyplýva z desiatok rokov vlády dvoch veľkých strán, z príliš dlho vládnucej veľkej koalície, ktorá je rozpoltená a v skutočnosti len čaká na okamih, kedy sa jedna zo strán bude môcť zbaviť svojho partnera. Tieto voľby sú pre SPÖ (sociálnych demokratov) a ÖVP (ľudovcov) debakel," napísal server.

Podľa denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) je s rakúskou veľkou koalíciou koniec. "Neznamená to, že sa teraz vláda hneď rozpadne. Ale koalícia už nie je veľká. Systém štátu rozdeleného na červenú a čiernu polovicu, v ktorom ani školník nedostal miesto bez straníckej knižky, už v tejto podobe neexistuje," uviedol denník s poukazom na tradičné farby SPÖ a ÖVP.

FAZ upozorňuje, že nabudúce by sa SPÖ a ÖVP nemuselo podariť ani získať väčšinu v rakúskom parlamente. "Je to aj dôsledok toho, s akou pohodlnou nevyhnutnosťou sa stále znovu uzatváralo toto spojenectvo. (Nemecké) CDU a SPD by to teraz mali pozorne sledovať," varoval denník pred podobným oslabením oboch tradičných veľkých strán v Nemecku.

Príčinu Hoferovho víťazstvo vidia nemeckí komentátori v migračnej kríze. "Ak sa niekto v Nemecku divil, prečo rakúski sociálni a kresťanskí demokrati na rozdiel od svojich nemeckých kolegov vystupujú tak tvrdo proti migrantom a de facto stanovili hornú hranicu pre ich počet, teraz vidí dôvod: Strana môže vyhrať voľby s kampaňou zameranou proti islamským prisťahovalcom a za zachovanie štátu blahobytu. Ani odvrátenie sa od ústretovej politiky Merkelovej rakúskej veľkej koalícii nepomohlo," píše o dôvodoch Hoferová úspechu Die Welt.

"Hoferove jednoznačné víťazstvo je triumf pre všetkých, ktorí aj tvrdú azylovú a utečeneckú politiku rakúskej červeno-čiernej vlády považovali za príliš ústretovú," napísali Süddeutsche Zeitung. Kandidát, ktorý hlasoval proti vstupu Rakúska do Európskej únie a ktorý sa stavia ústretovo aj k nemeckému protiutečeneckému hnutiu Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida), podľa nich dokázal urobiť z pravicového populizmu spoločensky prijateľnú záležitosť.

Podobne hodnotí situáciu Spiegel Online, podľa ktorého si rakúske vládne strany nechali vnútiť utečenecké témy od pravicovo populistickej FPÖ. "Pravičiari predkladali stále nové požiadavky a vláda na ne zdráhavo pristupovali vo viere, zrejme mylnej, že týmto spôsobom ešte zachránia svoju moc," uviedol web.

Die Welt píše, že v druhom kole sa musí kandidát zelených Alexander Van der Bellen pokúsiť zjednotiť za sebou celé politické spektrum. "Inak bude mať rakúska republika prvýkrát prezidenta z krajnej pravice," uviedol denník.

01 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 02 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 03 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu? 04 - Modified: 2024-04-07 09:24:37 - Feat.: - Title: Hnutie Republika reagovalo na výsledky volieb: Pellegrini zvíťazil aj vďaka mobilizácii vlastencov 05 - Modified: 2024-04-07 14:08:27 - Feat.: - Title: Pôjde v Radičovej šľapajách alebo povedie nové SDK? Korčoka lákajú viaceré strany
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:20