StoryEditor

Blix: Vojna v Iraku nebola ospravedlniteľná

19.09.2003, 00:00

Spojenci sa mohli vyhnúť vojne v Iraku, vyhlásil v rozhovore, ktorý včera odvysielala britská rozhlasová a televízna stanica BBC, bývalý šéf zbrojných inšpektorov Hans Blix. Podľa Blixa vojna v Iraku nebola ospravedlniteľná. Briti a Američania "zveličili" informácie spravodajských služieb, ktoré mali k dispozícii. "Nemyslím si, že vojna v Iraku bola ospravedlniteľná," uviedol Blix a dodal, že i keď existovalo riziko, že Saddám Husajn vlastní zbrane hromadného ničenia, Američania a Briti "mohli počkať a dovoliť expertom OSN pokračovať ešte niekoľko mesiacov v inšpekciách". Washington a Londýn dnes podľa jeho vyjadrenia žiadajú pre seba trpezlivosť, ktorú pred vojnou nemali pre zbrojných inšpektorov. Päť mesiacov po páde Saddámovho režimu sa zatiaľ nenašli žiadne zakázané zbrane. Americký prezident George W. Bush a britský premiér Tony Blair vyhlásili, že hľadanie si vyžiada čas a dôkazy sa nakoniec nájdu.
Blix tiež prirovnal argumentáciu spojencov, že Saddám vyvíja zbrane hromadného ničenia, k stredovekému pohonu na čarodejnice, keď dôkazom viny bolo presvedčenie, že dôkazy sa raz nájdu.
Bývalý šéf inšpektorov je presvedčený, že pri prezentácii dôkazov o irackých zbraniach vo vlaňajších správach britskej vlády zohrala svoju úlohu aj tzv. kultúra spin doctors, to znamená kultúra manipulácií s informáciami na Downing Street. Britská vláda by preto v budúcnosti mala opatrnejšie využívať informácie od tajných služieb. Blix už predtým kritizoval britského premiéra Tonyho Blaira a vytkol mu, že urobil zásadnú chybu, keď vo vládnych materiáloch uviedol, že Irak je schopný nasadiť zakázané zbrane do 45 minút od vydania rozkazu. Zveličovanie a kultúra manipulácii poškodzujú dôveryhodnosť vlády, dodal.

01 - Modified: 2002-11-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Integrovaná portálová ponuka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 02:15