StoryEditor

Vraj zmarili britský 11. september

Britské bezpečnostné služby zmarili plánované útoky štýlu 11. september na londýnske letisko Heathrow a mrakodrapy vo finančnom dištrikte metropoly, informovala televízia ITV News a noviny Daily Mail. No bližšie neidentifikované zdroje novín neuviedli, kde alebo kedy sprisahanie odhalili a ani ako blízko sa teroristi dostali k naplneniu plánov.

Celkovo malo ísť o päť útokov a v dvoch z nich mali lietadlá naraziť do mrakodrapov. Britské médiá oznámili, že teroristi majú prepojenie na Al-Kajdu. ITV dodala, že britské úrady zároveň znemožnili výcvik samovražedných pilotov. Predstavitelia ministerstva vnútra, ako aj londýnskej polície, sa k celej záležitosti odmietli vyjadriť. "Nikdy sa nevyjadrujeme k bezpečnostným otázkam," zdôraznil hovorca premiéra Tonyho Blaira.
Heathrow patrí k najfrekventovanejším letiskám na svete. Canary Wharf na Temži je druhá najväčšia finančná štvrť mesta a v jej troch najvyšších mrakodrapoch sídlia spoločnosti ako banka HSBC a Citibank. Minulý rok Blaira obvinili z vyvolávania planého poplachu, keď ozbrojené vozidlá a vojaci obkolesili Heathrow. Blairova vláda však zdôrazňovala, že dramatická akcia bola založená na špecifických spravodajských informáciách. Aj toto leto Pakistan poskytol Británii informácie, že Al-Kajdá mala na muške letisko Heathrow. Detaily našli na počítačoch obvinených členov teroristickej siete Usámu bin Ládina.
Len nedávno šéfka tajnej služby MI5 Eliza Manninghamová-Bullerová oznámila, že protiteroristické opatrenia zabránili v Británii mnohým teroristickým útokom. Zároveň povedala, že Briti čelia "závažnej a pokračujúcej hrozbe doma aj v zahraničí," no neposkytla bližšie informácie. Správy prichádzajú práve v čase, keď Blairova vláda predostrela poslancom Dolnej snemovne svoj legislatívny program na budúci rok. Medzi konkrétnymi zámermi, ktoré počas tradičného ceremoniálu prečítala kráľovná Alžbeta II., je zavedenie identifikačných kariet, prísnejšie tresty za zneužívanie drog a vznik novej bezpečnostnej agentúry pre boj proti organizovanému zločinu. Minister vnútra David Blunkett v rozhovore pre BBC dodal, že ak labouristov opäť zvolia, budú nasledovať ďalšie opatrenia proti kriminalite a terorizmu. Medzi nimi aj osobitné súdne tribunály s teroristami.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:20