StoryEditor

Francúzske mestá zachvátili masívne demonštrácie, sprevádzalo ich násilie

29.04.2016, 15:26
Dvadsaťštyri policajtov utrpelo zranenia, jeden je podľa ministra vnútra v kritickom stave. Polícia zasahovala aj v piatok.

Už po štvrtý raz, od začiatku marca, boli na mnohých miestach Francúzska rozsiahle demonštrácie proti chystaným zmenám v zákonníku práce.

Výsledkom štvrtkového pouličného násilia, ktoré sprevádzali manifestácie organizované odborovými zväzmi a študentskými spolkami, sú desiatky zranených policajtov a stovky zadržaných demonštrantov. Do ulíc vyšlo podľa úradov 170-tisíc protestujúcich, odbory však hlásia účasť až pol milióna ľudí.

Podobne sa rozchádzajú údaje o parížskej demonštrácii, do ktorej sa podľa úradov zapojilo 15-tisíc ľudí, odbory však uvádzajú až 60-tisíc protestujúcich. Po následných potýčkach skončili v nemocnici s vážnym zranením traja policajti, uviedol podľa denníka Libération Cazeneuve. S vážnym zranením musel byť hospitalizovaný tiež študent v meste Rennes, ktorého zasiahol gumový projektil do oka.

Strety medzi demonštrantmi a strážcami poriadku si vyžiadali zranených takisto v meste Toulouse. V Marseille, Nantes a Bordeaux zadržala polícia desiatky protestujúcich, zatiaľ čo v severofrancúzskom Amiens museli bezpečnostné zložky vypratať radnicu po tom, čo sa okolo tristo demonštrantov oddelilo od sprievodu, vtrhlo na úrad a zorganizovalo protestné zasadnutie.

V piatok ráno navyše policajti zasahovali v Paríži na Námestí republiky, kde sa už mesiac zdržujú priaznivci novozaloženého hnutia Nuit debout (Celú noc hore). Stovky až tisícky stúpencov, prevažne mladých ľudí, sa tu každú noc stretáva a debatuje o politických témach. Policajti podľa agentúry Reuters zadržali počas zásahu dvadsaťsedem ľudí.

Podľa kritikov posilňuje navrhovaná novela pracovného zákona postavenie zamestnávateľov a berie istoty zamestnancom, čím ohrozuje predovšetkým mladých ľudí vstupujúcich na trh práce. Zmeny obsahujú okrem iného vyššie limity pre pracovnú dobu a možnosť nariaďovania nadčasov pri "mimoriadnych potrebách" firiem. Umožňujú tiež prepustiť zamestnancov, ktorí na nové podmienky nepristúpia.

Vláda sa snaží, pomocou menšej ochrany pracujúcich, prinútiť podniky na prijímanie nových ľudí a znížiť tak vysokú mieru nezamestnanosti, ktorá v krajine presahuje desať percent.

Premiér Manuel Valls už skôr ponúkol študentom a učňom dotačný balík, na podporu zamestnávania mladých, vo výške až päťsto miliónov eur a zabezpečenie ubytovania pre ľudí do tridsať rokov, informovala stanica BBC. Zástupcovia študentov však odkázali, že budú proti zmenám pracovného práva protestovať aj naďalej.

01 - Modified: 2024-04-24 07:51:43 - Feat.: - Title: Expolicajt podozrivý z lúpeží je odborovým predákom. „Ten, kto vám dal informácie, tiež nie je svätý,“ povedal 02 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 03 - Modified: 2024-04-19 15:16:56 - Feat.: - Title: Muž z iránskeho konzulátu vo Francúzsku mal vraj pri sebe iba atrapy granátov 04 - Modified: 2024-04-19 14:01:35 - Feat.: - Title: Vo Francúzsku zomrelo dievča, ktoré dostalo pre útok pri svojej škole infarkt 05 - Modified: 2024-04-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Máš v škole zlé známky? Štúdia ukazuje, že nemusíš byť úplne na vine ty, ale tvoje priezvisko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 16:30