StoryEditor

České zbrane možno pomohli Saddámovi

25.10.2004, 00:00
V roku 2000 a 2002 ČR vyviezla vyše 130 tankov typu T-55 a 30 tankových hlavní do Jemenu, ktorý podľa správy osobitného poradcu americkej Ústrednej tajnej služby (CIA) Charlesa Duelfera slúžil ako prestupná stanica pre iracký nákup zbraní.

Česká republika možno prispela k zvýšeniu bojaschopnosti irackej armády za režimu bývalého prezidenta Saddáma Husajna. V roku 2000 a 2002 totiž vyviezla vyše 130 tankov typu T-55 a 30 tankových hlavní do Jemenu, ktorý podľa správy osobitného poradcu americkej Ústrednej tajnej služby (CIA) Charlesa Duelfera slúžil ako prestupná stanica pre iracký nákup zbraní. Vláda premiéra Miloša Zemana pritom svojho času rázne odmietla kritiku, že české tanky by bolo možné z Jemenu reexportovať. CIA tvrdí, že k reexportu dochádzalo bežne, ale Českú republiku priamo medzi dodávateľov výzbroje do Iraku nezaradila.
Svet nelegálnych obchodov so zbraňami je podľa CIA tajuplným svetom plným špiónov, svetom, ktorý ovplyvňujú najrôznejšie politické záujmy, ale predovšetkým snaha čo najviac zarobiť. CIA uviedla, že dodávky zbraní do Iraku priamo podporovali vlády Sýrie, Bieloruska, KĽDR, Juhoslávie i Jemenu, a možno aj Ruska. Iracká spravodajská služba poskytovala falošné certifikáty konečného používateľa, čo je rozhodujúci dokument pri schvaľovaní vývozu zbraní. Z údajov OSN vyplýva, že ČR v roku 2000 dodala do Jemenu 97 tankov T-55 a v roku 2002 ďalších 35 tankov.
V správe CIA sa tvrdí, že na obchode s Irakom sa podieľali dve české firmy. Prvá z nich, Exim Praha, bola vraj v 90. rokoch zapletená do pašovania irackých ropných produktov, kým druhá - Metropol Limited - v roku 2001 Bagdadu údajne ponúkala rôzne zbraňové systémy. CIA toto tvrdenie opiera o dokumenty získané v Iraku a zrejme sa nepokúšala overiť pravdivosť údajov z týchto písomností. Hospodářské noviny zistili, že názvy firiem nezodpovedajú nijakému podniku, ktorý by, prípadne, prichádzal do úvahy. "Ani česká polícia o týchto firmách nikdy nepočula," uviedla hovorkyňa Policajného prezídia ČR Lucie Uhlířová. To by mohlo napríklad znamenať, že šlo o fiktívne názvy. Duelferova správa pred niekoľkými týždňami vzbudila pozornosť predovšetkým tvrdením o korupcii pri realizácii programu OSN Ropa za potraviny. V jeho rámci mohol Irak od roku 1996 predávať obmedzené množstvo ropy a za utŕžené peniaze nakupovať povolený tovar v zahraničí. Správa opätovne potvrdila, že Irak pred vlaňajšou inváziou USA nemal zbrane hromadného ničenia, ako vyhlasovala americká vláda. Dokument s rozsahom 1 200 strán však opisuje aj všetky postupy, prostredníctvom ktorých bol Irak schopný získavať v zahraničí konvenčné zbrane. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:36