Reuters
StoryEditor

Policajti v Kazachstane potlačujú protivládne protesty

21.05.2016, 16:10
Autor:
ČTKČTK
Vo viacerých kazašských mestách sa konali protivládne demonštrácie. Úrady ich označili ako nezákonné.

Kazašská polícia sa dnes razantne snažila zabrániť protivládnym protestom chystaným po celej krajine, zadržala desiatky demonštrantov a bezpečnostnými kordónmi zamedzila vstup na hlavné námestia veľkých miest.

K protestným akciám vo všetkých veľkých mestách vyzvali oponenti prezidenta Nursultana Nazarbajeva, ktorý vládne Kazachstanu od roku 1989. Dnešné akcie mali vystupňovať sériu demonštrácií, ktoré prepukli minulý mesiac v reakcii na vládne plány privatizácie rozsiahlych plôch poľnohospodárskej pôdy.

Súčasné protesty, ktoré sa stali príležitosťou na vyjadrenie všeobecnej nespokojnosti s vládou, sú v tejto stredoázijskej krajine najväčšie za viac ako desať minulých rokov.

Preventívne zásahy polície

Pokračovali dnes aj napriek preventívnemu zadržaniu mnohých opozičných aktivistov a varovaniam úradov, ktoré označili chystané protestné akcie za "nezákonné" a pohrozili policajnými reakciami.

Najmenej stovka protestujúcich sa podľa agentúry Reuters zhromaždila neďaleko jedného policajného stanovišťa blokujúceho vstup na hlavné námestie v kazašskej metropole.

Podobne početné skupiny sa pokúšali dostať na námestia aj na ďalších miestach, niektorí demonštranti spievali národnú hymnu. Svedkovia citovaní Reuters opisovali, ako policajti naháňali demonštrantov po uliciach a zadržaných potom násilne strkali do autobusov.

Počet zadržaných je neznámy

Polícia nakrátko zadržala aj dvoch spravodajcov agentúry Reuters, odviezla ich v policajnom aute a potom pustila. O honbe polície na demonštrantov telefonicky informovali Reuters novinári miestnych novín z miest v rôznych častiach krajiny.

Už začiatkom týždňa polícia a súdy zadržali desiatky opozičných aktivistov v rôznych mestách, ktorí  sa chystali pripojiť k dnešným protestným akciám. Minister vnútra dnes podľa agentúry Reuters odmietol uviesť celkový počet zadržaných.

Nedávne protesty sa aj cez to, že zatiaľ nie sú príliš početné (účasť na najväčších z nich ťažko presiahla pár tisíc ľudí), stali najviditeľnejším a územne najrozšírenejším prejavom nespokojnosti s vládou prezidenta Nazarbajeva od roku 2000.

Nasledujú po výraznom hospodárskom spomalení a zhruba 45-percentnom znehodnotení národnej meny v minulom roku po prepade cien ropy, ktorá je hlavným exportným artiklom Kazachstanu.

01 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 02 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 03 - Modified: 2024-04-15 13:15:11 - Feat.: - Title: Valí sa na nás „more“, varoval gubernátor zaplavenej Kurganskej oblasti 04 - Modified: 2024-04-13 16:47:49 - Feat.: - Title: Kazašská polícia zadržala Rusa obvineného z verbovania Tadžikov do ozbrojených konfliktov 05 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:28