Belgickí pracovníci väzenia Saint-Gilles v štrajku proti znižovaniu miezd.REUTERS/Francois Lenoir
StoryEditor

Belgické väznice pripomínajú stredovek, zlodejov menia na džihádistov

26.05.2016, 16:55
Autor:
khkh
Šváby, potkany, preplnené cely, umývadlá bez vody a štrajkujúci dozorcovia. Tak vyzerajú mnohé belgické väznice, ktorých nedobrovoľní obyvatelia sa bez problémov dostanú k mobilom či drogám.

Na "katastrofálny" stav belgických väzníc a na zlyhávajúce snahy belgickej vlády pomôcť chabému väzenskému systému v piatok upozornili poprední sudcovia a právnici, ktorí sa zišli pred bruselským Justičným palácom, najväčšou súdnou budovou na svete, píše portál iDnes.cz.

„Dozor je príšerný, podmienky stredoveké. Väzni sa dostanú ku všetkému, čo chcú - iPhonom, drogám, čomukoľvek,“ potvrdil pre BBC bývalý väzeň Abourayan. Belgický konvertita na islam strávil niekoľko týždňov v notoricky známom väzení Forest, neďaleko centra Bruselu, pre podozrenie z napojenia na terorizmus.

Popisuje, že budovy väzenia sú zastarané a pre stovky vysoko nebezpečných väzňov úplne nevyhovujúce. Otrasné podmienky priznáva aj riaditeľ Forestu Vincent Spronck. „Dve krídla väzenia nikdy neprešli rekonštrukciou, v celách nie je tečúca voda. Pre problémy s kanalizáciou to tam zamorili šváby, potkany a myši.“

Väzni spia na zemi, kvôli neľudským podmienkam žalujú štát

V priestore pre 280 väzňov ich žije až 360. „Len raz za tri dni si môžu na pol hodinu zacvičiť. Lieky sa nerozdávajú efektívne a nie sú možné žiadne rodinné návštevy,“ dodáva Spronck.

Podľa správy Európskeho výboru proti týraniu majú mnohí väzni pre seba menej ako tri metre štvorcové a niektorí spia na matraci alebo na zemi. Hneď po Maďarsku je Belgicko krajinou s najviac preplnenými väznicami v Európe.

Nefungujúce súdnictvo navyše spôsobuje, že ľudia, ktorí vo väzbe čakajú na proces, sú v cele oveľa dlhšie než obvinení v iných krajinách. Vo forestskom väzení sa pred dvoma týždňami pokúsili dvaja ľudia o samovraždu. Vo väzení v Ittre vo valónskej časti Belgicka zase jeden väzeň zabil svojho spolubývajúceho plastovým príborom.

Situácia sa zrejme o tri týždne ešte zhorší. Dozorcovia totiž plánujú štrajk proti prepúšťaniu zamestnancov a pracovným podmienkam. Minister spravodlivosti Koen Geens pre štrajk dozorcov zvolil nečakané riešenia a do väzníc povolal armádu.

Aby toho nebolo málo, skupina 61 väzňov z Ittre a Nivelle kvôli neľudskému zaobchádzaniu žaluje ministerstvo spravodlivosti a požaduje 197-tisíc eur ako odškodné za prežitú ujmu. Tvrdia, že sú obeťami dozorcov.

Ich právnici hrozia, že ak štát nezaplatí, nechajú zabaviť majetok federálnej agentúry SPF Justice, ktorá spadá pod rezort spravodlivosti. „Aj minister by mal rešpektovať zákon,“ uviedla podľa belgického serveru La Libre Belgique Mária Jadoulová, ktorá spolu s ďalšími štyrmi právnikmi skupinu väzňov zastupuje.

Aj parížski útočníci sedeli v belgickom väzení

Moslimovia tvoria 6 percent belgického obyvateľstva a 35 percent obyvateľov miestnych väzníc. A práve väznice sú často miestom, kde sa mladí väzni, vyznávajúci islam, radikalizujú. „Prídu tam ako zlodeji. Keď sa dostanú von, chcú ísť do Sýrie a majú aj potrebné kontakty,“ varuje Abourayan.

Mnohí z atentátnikov, ktorí minulý rok 13. novembra zaútočili v Paríži či pred dvoma mesiacmi v Bruseli, prešli práve belgickým väzenským systémom. Známi boli napríklad bratia Bakraouiovci.

Abourayan popisuje, že väzni na seba kričia z jednej cely do druhej a radia si, kde kúpiť zbrane a kto im môže pomôcť v kariére džihádistov. „Skúšal som si zapchať uši,“ vysvetľuje Abourayan, ktorý sa podľa svojich slov bál, že by ho mohli ostatní väzni do niečoho zatiahnuť.

Podľa prezidenta belgickej Ligy pre ľudské práva Alexisa Deswaefa je situácia vo väzniciach absolútne mimo kontroly. „Nie sú peniaze na sociálne, psychologické alebo náboženské poradenstvo. Je ľahké vydať sa na zlú cestu, pretože tam iná alternatíva ani nie je,“ hovorí Deswaef. Kým sa toto nezmení, väzni sa podľa neho budú radikalizovať ďalej.

Belgická vláda prisľúbila stavbu nových väzenských budov a návrat k počtu dozorcov z roku 2014. Tvrdí tiež, že už proti bezpečnostnej hrozbe, ktorú preplnené väznice predstavujú, prijala isté opatrenia. V apríli napríklad otvorila v dvoch väzniciach nové špeciálne krídla pre najradikálnejších extrémistov. Izolácia tak má predísť "kontaminácii" ostatných trestancov.

Kritici väzenského systému, vrátane moslimských duchovných, ktorí väznice navštevujú, s tým však nesúhlasia. „Kto rozhodne, ktorý väzeň je radikálny a ktorý umiernený? Toto opatrenie by mohlo posilniť radikalizáciu tých umiernených,“ myslí si jeden z imámov.

01 - Modified: 2024-04-20 09:25:30 - Feat.: - Title: "Kto iný, ak nie my?" Proeurópskym protestom v Tbilisi dominovala mládež, odmietajú zákon o zahraničnom vplyve 02 - Modified: 2024-04-21 10:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Toto je najnebezpečnejšia cesta na svete. Ročne na nej zomrú stovky ľudí, stačí jeden zlý pohyb a je po tebe 03 - Modified: 2024-04-18 09:11:45 - Feat.: - Title: More vyplavilo na austrálske pláže balíky s kokaínom, polícia zadržala podozrivého 04 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 05 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 18:37