Reuters
StoryEditor

Využíva Bielorusko nelegálnu migráciu ako zbraň? Únia teraz čelí bezpečnostnej hrozbe, tvrdia ministri

06.08.2021, 19:44
Autor:
ČTKČTK
Brusel obviňuje Minsk, že úmyselne používa z Blízkeho východu dovezených migrantov ako "zbraň" v odvete za sankcie EÚ.

Európska únia stupňuje tlak na Irak, aby zastavil lety svojich aeroliniek do Bieloruska. Minsk od mája posiela migrantov na litovské územie v odplate za nové sankcie, ktoré na neho EÚ uvalila, pripomenul server Politico. Podľa neho snaženie únie smerom k Bagdadu teraz pravdepodobne začína prinášať ovocie.

S irackými predstaviteľmi hovoril na túto tému predseda Európskej rady Charles Michel aj šéf únijnej diplomacie Josep Borrell, pričom k tlaku na Bagdad sa podľa serveru pripojili tiež diplomacie jednotlivých členských štátov vrátane Litvy, Nemecka, Rakúska a Česka.

Vo štvrtok bol zrušený let spoločnosti Iraqi Airways z Basry do Minsku. Lietadlo prepravcu Fly Bagdad síce ten istý deň pristálo v bieloruskom hlavnom meste, na dnes plánovaný let bol však takisto zrušený.

"Správy o rozhodnutí zrušiť tieto lety vítame," uviedol vo štvrtok hovorca Európskej komisie. Nepotvrdil však informácie, že Iraqi Airways zastavia všetky bieloruské lety najmenej do 15. augusta.

Migranti ako zbraň

Brusel obviňuje Minsk, že úmyselne používa z Blízkeho východu dovezených migrantov ako "zbraň" v odvete za sankcie EÚ. Tento rok v Litve zadržali už viac ako 4000 migrantov, z čoho takmer 2800 bolo z Iraku.

Vlani to boli celkovo len desiatky osôb. Litovskí predstavitelia odhadujú, že by tento rok mohlo do krajiny doraziť viac ako 10-tisíc migrantov, pretože počet priamych komerčných letov z Iraku do Minsku sa v auguste strojnásobil. Zvýšený počet migrantov prichádzajúcich cez Bielorusko v posledných dňoch zaznamenáva tiež Poľsko.

V reakcii na rastúce počty ľudí prechádzajúcich hranicu z Bieloruska do Litvy zvolalo dnes slovinské predsedníctvo Európskej únie na 18. augusta mimoriadne zasadnutie ministrov vnútra členských krajín. Videokonferencie sa zúčastnia tiež predstavitelia agentúry Európskej únie pre ochranu hraníc (Frontex) a európskej policajnej agentúry Europol.

Bezpečnostné riziko 

Európska únia čelí podľa slovinského predsedníctva "vážnej bezpečnostnej hrozbe a je svedkom bieloruským štátom sponzorovaného využívania ilegálnej migrácie ako zbrane". Ministri budú na rokovaní hľadať zhodu na spoločných opatreniach na zabezpečenie vonkajších hraníc EÚ a na ďalšej podpore Litvy, uvádza Reuters.

Poľsko a Litva dnes v spoločnej výzve požiadali európske inštitúcie a partnerov o podporu pri riešení sporov s Bieloruskom.

"Odsudzujeme zneužívanie ilegálnej migrácia ako zbrane Lukašenkovým režimom v snahe vyvinúť politický tlak na EÚ a na jej členské štáty. Žiadame Európsku komisiu, Frontex. EASO, všetky členské štáty EÚ a našich partnerov mimo EÚ o poskytnutie politickej i praktickej podpory pre zvládnutie tejto výzvy," napísali v spoločnom vyhlásení poľský premiér Mateusz Morawiecki a litovská premiérka Ingrida Šimonytéová.

Podľa niektorých diplomatov je napriek všetkému úsiliu schopnosť Bruselu vyvinúť účinný tlak v otázke migrantov prevážaných do Bieloruska obmedzená, pretože únia nemá na Irak silnú diplomatickú páku.

"Iračania vedia, že ich nemôžeme opustiť, že ich potrebujeme pre našu bezpečnosť a že nemôžeme riskovať ďalší Afganistan za našimi dverami," povedal serveru nemenovaný diplomat.

Počty letov do Bieloruska s údajnými migrantmi sa zvýšili tiež z Turecka. Linka z Istanbulu do Minsku teraz lieta denne namiesto trikrát týždenne, k tomu pribudol spoj z Izmiru. Pravidelné lety štartujú aj z Antalye, ktoré však často využívali bieloruskí dovolenkári.

01 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 02 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 03 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 04 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 05 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 16:32