Alexander van der BellenReuters
StoryEditor

Rakúsko spoznalo nového prezidenta, kandidát populistov v poslednej chvíli stratil náskok

23.05.2016, 17:16
Autor:
ČTKČTK
Rakúskym prezidentom sa po historicky najtesnejšom výsledku stal umiernený kandidát Alexander Van der Bellen.

Novým rakúskym prezidentom bude kandidát zelených Alexander Van der Bellen. Vďaka korešpondenčným hlasom veľmi tesne porazil kandidáta Slobodnej strany Rakúska Norberta Hofera, ktorý viedol po sčítaní hlasov odovzdaných vo volebných miestnostiach. O výsledkoch najtesnejších prezidentských volieb v rakúskej histórii informoval server Kurier s odvolaním sa na rakúskeho ministra vnútra Wolfganga Sobotku.

Hofer, ktorý už uznal porážku, pri nedeľných voľbách v jednotlivých volebných obvodoch podporilo 51,9 percenta hlasujúcich, zatiaľ čo Van der Bellena 48,1 percenta. Z 6,4 milióna oprávnených voličov ale celých 744-tisíc osôb využilo korešpondenčné hlasovanie. Väčšina z nich sa vyslovila pre 72-ročného a politicky umierneného Van der Bellena, ktorý vďaka tomu celkom získal 50,3 percenta hlasov ku 49,7 percenta pre Hofera.

V absolútnych číslach Van der Bellen svojho protikandidáta porazil o 31-tisíc hlasov. Zvíťazil pritom v štyroch spolkových krajinách vrátane Viedne, zatiaľ čo Hofer v piatich. Hlasovanie, v ktorom obaja kandidáti získali cez 2,23 milióna hlasov, sa zúčastnilo 72,7 percenta oprávnených voličov.

V čele Rakúska bude Van der Bellen ďalších šesť rokov, v júli vystrieda odchádzajúceho prezidenta Heinza Fischera.

Aj keď 45-ročnému odporcovi imigrácie Hoferovi úrad prezidenta tesne unikol, patrí výsledok kandidáta Slobodných (FPÖ) medzi doposiaľ najväčšie úspechy tejto pravicovo populistickej strany a môže podľa pozorovateľov znamenať posilnenie podobných zoskupení v Európe.

Hofer ešte pred oficiálnym oznámením výsledkov na svojom facebookovom profile uznal porážku. "Milí priatelia, ďakujem vám za vašu veľkolepú podporu. Samozrejme som dnes smutný. Rád by som za vás ako spolkový prezident dohliadal na našu nádhernú zem," uviedol kandidát Slobodných. Zároveň vyjadril presvedčenie, že nasadenie vo volebnej kampani nepôjde do stratena, ale stane sa investíciou do budúcnosti.

Prezidentské voľby výrazne rozdelili rakúsku verejnosť. Na jednej strane sa o ich hlasy usiloval mladistvo pôsobiaci Hofer, ktorý sa profiloval predovšetkým ako razantný odporca imigrácie, čo dokladal aj tvrdením, že z dôvodu obáv chodí často ozbrojený pištoľou, na strane druhej kandidoval postarší a zároveň umiernený Van der Bellen s oveľa otvorenejším postojom k utečencom a o to problematickejším prístupom k FPÖ.

Kým za Van der Bellena sa po zlyhaní kandidátov vládnych strán v prvom kole volieb postavili ľudovci aj sociálni demokrati, Hofera podporovali okrem voličov Slobodných tiež ľudia všeobecne nespokojní s rakúskou politikou, ktorú dlhodobo vedú práve ľudovci a sociálnodemokratickí politici.

Kandidát populistov Norbert Hofer priznal porážku:

01 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 04 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 05 - Modified: 2024-04-11 16:15:02 - Feat.: - Title: Počet obetí lavíny v rakúskom Tirolsku stúpol na tri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:03