Rodrigo Duterte filipíny prezidentReuters
StoryEditor

Zabitie skorumpovaného novinára je legitímne, šokoval nový filipínsky prezident

01.06.2016, 11:30
Autor:
ČTKČTK
Filipíny patria pre žurnalistov k najnebezpečnejším krajinám na svete.

Novozvolený filipínsky prezident Rodrigo Duterte vyhlásil, že mnoho novinárov, ktorí zomreli násilnou smrťou, si to zaslúžilo. Ak sú žurnalisti skorumpovaní, je ich zabitie oprávnené, povedal. Proti jeho utorkovom výrokom sa dnes ohradili domáce i zahraničné médiá, ktoré to považujú za výzvu na vraždám, napísala agentúra AFP.

Od roku 1992 bolo na Filipínach usmrtených 77 novinárov, uvádza nezávislá tlačová organizácia Výbor na ochranu novinárov (CPJ). Viac už ich je len v krajinách s vojnovými konfliktami ako Irak či Sýria.

Duterte, ktorý zvíťazil v májových prezidentských voľbách a oficiálne sa úradu ujme 30. júna, na utorkovej tlačovej konferencii povedal, že mnoho novinárov zabitých na Filipínach bolo skorumpovaných. "Len to, že je niekto novinár, neznamená, že nemôže byť zavraždený, ak je to zlý človek. Sloboda prejavu nemôže pomôcť, keď niekto urobí niečo zle," konštatoval.

Duterteove komentáre boli odpoveďou na otázku týkajúcu sa slobody tlače po tom, čo bol v piatok vo filipínskej metropole Manile zastrelený novinár zaoberajúci sa kriminálnymi činmi. Duterte v utorok usporiadal tlačovú konferenciu pri príležitosti vymenovania novej vlády.

Národný zväz filipínskych novinárov okamžite výroky nového filipínskeho vodcu odsúdil. "(Duterte) pod zámienkou korupcie vyhlásil hon na novinárov, aby umlčal tlač, či už sa jedná o jednotlivca či inštitúcie," napísala organizácia, ktorá súčasne priznala problémy so skorumpovanými médiami v krajine. "Nič nemôže ospravedlniť vraždu novinára," uviedol vo vyhlásení predseda organizácie Ryan Rosuaro. Národný zväz filipínskych novinárov tvrdí, že od roku 1992 zahynulo na Filipínach násilnou smrťou dokonca 176 novinárov.

Duterte, ktorý dlhé roky zastával úrad starostu juhofilipínského mesta Davao, sa preslávil nekompromisným ťažením proti zločinu a korupcii. Známy je ale tiež množstvom kontroverzných výrokov, ktorými si vyslúžil prezývku "ázijský Trump". Sľúbil obnovenie trestu smrti v krajine a pohrozil rozpustením parlamentu, ktorý by sa chcel pokúsiť ho zosadiť.

01 - Modified: 2024-04-15 08:51:11 - Feat.: - Title: Filipíny neumožnia USA prístup na ďalšie základne 02 - Modified: 2024-04-12 11:05:48 - Feat.: - Title: Čína odmieta výstupy z Bidenovho samitu s Japonskom a Filipínami 03 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 04 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 05 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 21:24