TASR/AP
StoryEditor

Utečenci museli predstierať, že upratujú po povodniach. Trapas televízneho štábu rozhneval Nemcov

06.06.2016, 17:03

Trápnu situáciu vyvolal v meste Schwäbisch Gmünd televízny štáb, ktorý prišiel natočiť reportáž o upratovaní po povodniach. Do práce sa tam zapojili aj utečenci, reportéri však dorazili neskoro. Upratovanie ich preto nechali zahrať. Nahnevaní obyvatelia mesta sledovali, ako sa odpadky vracajú z kontajnerov späť na ulicu.

"Nemohli sme uveriť svojim očiam, čo sa to zrazu deje," opisujú obyvatelia 60-tisícového mesta neďaleko Stuttgartu v Bádensku-Württembersku udalosti z minulej stredy.

Zinscenovanému upratovaniu predchádzalo skutočné

Rakúsky televízny štáb podľa nich do ulíc priviedol utečencov v čistých teniskách, ktorí sa za sprievodu hudby z ich telefónov pustili pred kamerami do upratovania. Informoval o tom miestny server Rems Zeitung.

Obyvatelia blízkeho azylového centra navyše pracovali v miestach, ktoré už bolo dávno upratané. Novinári sa so starostom dohovorili, že z kontajnerov vytiahnu už odpratané naplaveniny a premočený nábytok. Na štáb aj vedenie mesta sa za to zniesla vlna kritiky.

"Tá udalosť je samozrejme nešťastná," prosí o pochopenie hovorca gmündskej radnice Markus Herrmann. "Chceli sme oneskorenému štábu z Rakúska predviesť, že utečenci skutočne pomáhali obetiam povodní," vysvetľuje.

Utečenci sa podľa radnice v Gmünde skutočne zapojili do upratovania, aranžované zábery a farbenie reality sú však podvodom na divákoch a odporujú etickým pravidlám novinárskej práce.

Pred kamerou upratovali len utečenci, o ostatných sa štáb nezaujímal

Reportáží o zapojení utečencov do upratovania po povodniach sa v európskych médiách objavilo množstvo. Ich účasť zmienil napríklad aj nemecký spravodajca Českej televízie, ktorý v piatok nakrúcal v Simbachu nad Innom

Česká reportáž však okrem obyvateľov azylového centra predstavuje aj tisíce ďalších záchranárov a dobrovoľníkov. Obyvateľov Gmündu rozčúlilo, že utečenci pri zinscenovanom natáčaní rakúskej televízie naopak upratovali sami.

Pre nemeckých dobrovoľníkov, ktorí pre svojich vytopených susedov odviedli väčšinu tvrdej práce, sa podľa nich v žiari reflektorov nenašlo miesto.

Herrmann pôvodne denníku Frankfurter Allgemeine povedal, že v Gmünde natáčal spravodajský tím rakúskej verejnoprávnej televízie ORF. Neskôr však svoje slová vzal späť. Na ďalšiu otázku, kto konkrétne teda v meste nakrúcal, už odpovedať nechcel.

01 - Modified: 2024-04-23 07:05:30 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu 02 - Modified: 2024-04-23 05:31:01 - Feat.: - Title: Čína odmietla obvinenia zo špionáže v Nemecku 03 - Modified: 2024-04-22 09:17:43 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali trojicu špiónov, Číne odovzdávali citlivé vojenské technológie 04 - Modified: 2024-04-22 07:15:49 - Feat.: - Title: Je to nesprávne. Šéf bavorských konzervatívcov brojí proti európskemu zákazu spaľovacích motorov 05 - Modified: 2024-04-21 12:35:40 - Feat.: - Title: Až 11 gólov proti Nemcom? Niekedy je dobré aj prehrať. Aspoň hráči vidia, že to nepôjde samo, vraví odborník
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 09:07