Reuters
StoryEditor

Centrálnu bruselskú stanicu nakrátko evakuovali pre podozrivý kufor

19.06.2016, 19:10
Autor:
TASRTASR
Podozrivý kufor na hlavnej železničnej stanici v Bruseli spôsobil jej evakuáciu. Nakoniec sa ukázalo, že išlo o falošný poplach.

Bruselskú centrálnu železničnú stanicu dnes približne na hodinu evakuovali pre podozrivý kufor. V belgickom hlavnom meste vládnu teraz zvýšené obavy z bezpečnostnej situácie po tom, čo rozsiahla protiteroristická operácia z piatka na sobotu viedla k obvineniu troch mužov z teroristických činov. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Dnes neskôr sa v súvislosti s kufrom ukázalo, že išlo o falošný poplach, ale potvrdil sa vysoký stav pohotovosti, aký vládne v Belgicku. V susednom Francúzsku totiž prebiehajú majstrovstvá vo futbale EURO 2016 a pred troma mesiacmi islamistickí bomboví útočníci zabili v Bruseli 32 ľudí na letisku a stanici metra. Vyšetrovatelia vyhlásili, že títo bruselskí útočníci boli napojení na militantov, ktorí podnikli útoky vlani v novembri v Paríži.

Razie aj zatykače

Belgická polícia z piatka na sobotu uskutočnila razie v 40 domoch a 152 garážach a zatkla 12 ľudí po správach o možných blížiacich sa útokoch na futbalových fanúšikov spoločne sledujúcich zápasy. Neskôr po vypočutí deviatich zadržaných polícia prepustila.

Traja belgickí muži, obvinení "z pokusu spáchať teroristické vraždy a z účasti na aktivitách teroristickej skupiny", boli prokuratúrou identifikovaní iba ako 27-ročný Samir C., 40-ročný Moustapha B. a 29-ročný Jawad B.

Belgické médiá informovali, že títo muži boli napojení na páchateľov, ktorí podľa prokuratúry podnikli v marci v Bruseli dvojitý bombový útok - teda na bratov Ibrahima (Brahima) a Khalida El Bakraouiovcov a na Najima Laachraouiho.

Príbuzní marcových atentátnikov 

Dvaja zo zadržaných sú dokonca príbuznými páchateľov marcových samovražedných útokov z Bruselu. Jeden je priamym bratrancom Bakraouiovcov, vyplýva z informácií verejnoprávnej stanice VRT a tlačovej agentúry Belga.

Belgická stanica RTBF bez uvedenia zdrojov uviedla, že polícia odpočúvala telefonáty medzi troma najnovšie obvinenými, v ktorých povedali, že plánujú podniknúť cez víkend útoky v Bruseli.

Premiér apeluje na obyvateľov

Prokuratúra ani belgický premiér Charles Michel nepotvrdili správy o tom, že zatknutí plánovali útočiť na futbalových fanúšikov. Belgická federálna prokuratúra oznámila len to, že výsledky vyšetrovania si vyžadovali okamžitú akciu. Premiér Michel po sobotňajšom zasadnutí bezpečnostnej rady štátu apeloval na obyvateľov krajiny, aby zostali pokojní.

Belgická polícia zatkla ešte v piatok 17. júna 30-ročného muža menom Youssef E.A., belgického občana, a to pre podozrenie z účasti na teroristickej činnosti v súvislosti s bruselskými útokmi.

Tento muž pracoval na bruselskom letisku a mal prístup k lietadlám na letiskovej ploche, uviedla stanica RTBF a noviny Le Soir s odvolaním sa na justičné zdroje.

01 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 02 - Modified: 2024-04-12 10:00:00 - Feat.: - Title: Grécko spúšťa bezplatné dovolenky. Pozri sa, či aj ty môžeš získať poukaz vo výške až 500 eur 03 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 04 - Modified: 2024-04-10 18:31:37 - Feat.: - Title: Podozrenie o podvode v kauze Čapí hnízdo dôkazy nepreukázali. Dôkazy neboli dostatočné 05 - Modified: 2024-04-10 04:55:44 - Feat.: - Title: Čaputová sa v Bruseli rozlúčila s početnou komunitou Slovákov z Belgicka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 12:16