Ak Škótsko po referende ostane súčasťou EÚ, stratia tak možnosť zabojovať o samostatnosť od Británie.Flickr/ Julien Carnot
StoryEditor

Nahnevané Škótsko: brexit miestnych šokoval, obavy majú aj prisťahovalci

25.06.2016, 16:08
Vystúpenie z EÚ môže stáť Britániu jej jednotu. Najväčšie separatistické chúťky má Škótsko, ktorého obyvatelia sú z výsledkov referenda v šoku.

Spojené kráľovstvo ako celok vo štvrtkovom referende prekvapivo hlasovalo pre vystúpenie z Európskej únie. Naplnila sa tak škótska nočná mora, ktorá sa však v priebehu nasledujúcich mesiacov môže zmeniť v splnený sen.

Pre zotrvanie v Únii totiž hlasovalo 62 percent Škótov. V hre je tak opäť referendum o odtrhnutie, ako napokon už v piatok ráno uviedla škótska premiérka Nicola Sturgeonová.

Šok z výsledku

Škóti zostali po vyhlásení výsledkov v šoku z toho, že ich názor zostal prehlušený početnejšou voličskou základňou v Anglicku. Mrzutý z výsledkov bol aj 29-ročný Jack Arnold, ktorý je stredoškolským učiteľom angličtiny v Glasgowe. On sám vraj hlasoval za zotrvanie v Únii.

"Verím totiž, že sa od Európy máme čo učiť a že jej tiež máme čo ponúknuť. Máme tu veľa benefitov, ktoré berieme ako samozrejmosť. Napríklad voľný pohyb po Európe či pracovné povolenie a dlhodobý pobyt bez väčších prekážok," povedal reportérovi servera iDNES.cz v e-mailovom rozhovore.

"Pri pohľade na konečné výsledky referenda neveril vlastným očiam. "Mojou prvotnou reakciou bol šok. Neveril som, že je vôbec nejaká možnosť brexitu. Osobne som stretol len hŕstku ľudí, ktorí chceli vystúpiť. Teraz som z toho všetkého trochu vydesený a zároveň naštvaný," opisuje.

Ďalšie referendum o nezávislosti?

Podobne sa podľa neho cíti aj väčšina Škótska a medzi ľuďmi sa už pomaly začína hovoriť o ďalšom referende o nezávislosti krajiny. V prvom referende v roku 2014 sa 55 percent hlasujúcich vyslovilo pre zotrvanie v Británii.

Práve oných 55 percent voličov sa podľa Arnolda teraz dostalo pod paľbu kritiky na sociálnych sieťach. Keď by pred dvoma rokmi hlasovali inak, Škótsko by už bolo suverénnym štátom a teraz by nemuselo riešiť problémy celej Veľkej Británie.

Ak by Škótsko vybojovalo vypísanie druhého referenda, zrejme by sa podľa Arnolda dočkalo vytúženej samostatnosti. "Ja sám si ale nie som istý, ako by som hlasoval. Hovorí sa opäť o tom, že Škótsko nemá zastúpenie v britskej vláde. Ja ale verím, že to je problém, ktorý by sme mali vyriešiť ako súčasť Veľkej Británie,"  myslí si Arnold.

Obavy majú aj prisťahovalci

Starosti však dianie v Škótsku nerobí len miestnym rodákom, ale tiež prisťahovalcom. Poľka Sandra Kołucká žije v Aberdeene od roku 2007, pracuje vo finančnom oddelení jednej ropnej spoločnosti. Potvrdzuje, že nálada v Škótsku je po oznámení výsledkov pochmúrna. Ona sama navyše pociťuje ešte ďalšie rovinu brexitu.

"Cudzinci sa tu cítia nechcení a všeobecne sa dá povedať, že majú strach. Dnes som sa o tom bavila s niekoľkými ľuďmi. Všetci chápeme, že celý proces vystúpenia bude dlhý a teraz sme v podstate v bezpečí. Mnoho z nás si však myslí, že tu nie sme vítaní," popísala reportérovi iDNES.cz.

Referendum podľa nej bolo oveľa viac o imigrácii, ako o čomkoľvek inom. "Veľa ľudí nás tu nechce, a preto hlasovali za vystúpenie. Je to smutné. Zároveň je to podľa mňa zlý krok, pretože EÚ bude z dlhodobého hľadiska v pohode, ale Británia pravdepodobne nie," myslí si.

V prípadnom druhom referende o nezávislosti Škótska by síce ako cudzinka hlasovať nemohla, myslí si však, že by separatisti opäť prehrali. "Chápem, prečo chcú hlasovať ľudia znova. Myslím si ale, že by to Škótsku uškodilo po stránke ropného biznisu a rastu nezamestnanosti," dodáva.

Premiérka Sturgeonová v sobotu uviedla, že otázka referenda "je na stole" a vláda pripravuje právne kroky, ktoré by ho umožnili. "Kabinet súhlasil s tým, aby sme začali rozhovory s inštitúciami Európskej únie a členskými štátmi EÚ, aby sme zistili všetky možnosti, ako ochrániť miesto Škótska v Európskej únii," povedala po zasadnutí vlády Sturgeonová.

01 - Modified: 2024-04-18 19:05:11 - Feat.: - Title: Manžela bývalej škótskej premiérky Sturgeonovej opäť zatkli 02 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 03 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 05 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:06