Nicola SturgeonováReuters
StoryEditor

Škóti záchrancami Británie? Pokúsime sa vetovať brexit v parlamente, vyhlásila škótska premiérka

26.06.2016, 13:56
Autor:
ČTKČTK
Nicola Sturgeonová uviedla, že škótsky parlament môže účinne blokovať britský odchod z Európskej únie.

Tá Británia, od ktorej sa Škótsko v referende pred dvoma rokmi rozhodlo neodtrhnúť, už po brexite neexistuje, povedala dnes v relácii stanice BBC škótska premiérka Nicola Sturgeonová.

Vyhlásila tiež, že jej úlohou teraz bude urobiť všetko pre ochranu škótskych záujmov a v rokovaniach s Európskou úniou sa pokúsiť zabrániť tomu, aby bolo Škótsko proti vôli svojich občanov vyradené z európskeho bloku.

Nevylučuje ani to, že požiada škótsky parlament, aby zablokoval legislatívu potrebnú pre spustenie procesu odchodu Británie z EÚ.

Ochrana škótskych záujmov

Briti vo štvrtkovom referende rozhodli o tom, že chcú vystúpiť z Európskej únie. Hoci celkovo sa pre brexit vyslovilo 52 percent voličov, v Škótsku naopak 62 percent ľudí hlasovalo pre zotrvanie v únii.

"Mojou úlohou ako premiérky teraz bude práca na čo najlepšej ochrane škótskych záujmov a na tom, ako zabrániť tomu, aby sme boli proti našej vôli vyradení z EÚ so všetkými ničivými a bolestnými dopadmi, ktoré to budú sprevádzať," povedala Sturgeonová v televíznej diskusnej relácii Andrewa Marra.

So zástupcami bruselských inštitúcií sa chce stretnúť už počas nasledujúcich dní.

V inej relácii BBC Sturgeonová neskôr na otázku moderátora, či by uvažovala o tom vyzvať škótsky parlament k zablokovaniu legislatívy nutnej pre realizáciu odchodu Británie z EÚ, odpovedala, že "samozrejme áno".

"Ak by to škótsky parlament posudzoval na základe toho, čo je správne pre Škótsko, potom by možnosť povedať, že nebudeme hlasovať za niečo, čo je v rozpore so škótskymi záujmami, bola samozrejme na stole," povedala Sturgeonová.

V hre je aj nezávislosť

Realizáciu brexitu na základe referenda musí posvätiť britský parlament, keďže ale Londýn odovzdal niektoré právomoci aj samosprávam v Škótsku, Walese a Severnom Írsku, musia k tejto veci zaujať stanovisko aj parlamenty v týchto autonómnych regiónoch.

Premiérka Sturgeonová po referende o brexite takisto vyhlásila, že vzhľadom na výsledky bude Škótsko usilovať o vypísanie druhého referenda o škótskej nezávislosti. Premiérka ale konanie plebiscitu nesľúbila napevno, ani neoznámila žiadne konkrétne kroky.

Britskí komentátori zdôrazňujú, že jej Škótska národná strana (SNP) referendum ohlási, až si bude dostatočne istá, že v ňom zvíťazí. Ak by Škóti odmietli samostatnosť aj teraz, relatívne skoro po prvom referende v septembri 2014, bola by táto otázka na dlhú dobu uzavretá.

01 - Modified: 2016-06-26 07:04:38 - Feat.: 0 - Title: Podpora nezávislosti Škótska rastie, referendum je na spadnutie
01 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 02 - Modified: 2024-04-18 19:05:11 - Feat.: - Title: Manžela bývalej škótskej premiérky Sturgeonovej opäť zatkli 03 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 04 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 05 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:17