StoryEditor

Odnož Al-Kajdy ohrozuje juhovýchodnú Áziu

18.09.2002, 00:00

Napriek tomu, že Al-Kajdá zaznamenala na území Afganistanu po vojenskej akcii vedenej Spojenými štátmi citeľné straty, teroristická skupina Usámu bin Ládina zostáva naďalej funkčná a vyvoláva obavy svetového spoločenstva. Iba štvrtina jej fanatických bojovníkov bola vo vojne zabitá alebo zatknutá. Veľká čas vedenia Al-Kajdy, podporná štruktúra organizácie, jej propaganda, systém dopravy, sieť úkrytov najrôznejšieho druhu a predovšetkým vyškolení "spiaci" agenti pripravení kedykoľvek na nový teroristický útok -- to všetko zostalo, bohužiaľ, väčšinou zachované.
Podľa Rohana Gunaratna, autora úspešnej knihy Al-Kajdá -- Globálna sieť teroru, nejde totiž o "obyčajnú" organizáciu. Gunaratna, ktorý je v súčasnosti na stáži na Singapurskom inštitúte obrany a strategických štúdií sa domnieva, že na rozdiel od podobných zoskupení zložených väčšinou z občanov jednej krajiny, sú moslimovia Usámovej teroristickej skupiny príslušníkmi 40 národností žijúcich na území 94 štátov sveta. Kým iné islamské organizácie vedú teritoriálnu kampaň -- napríklad v Alžírsku, Egypte, Čečensku, Palestíne, Uzbekistane, Kašmíre a tiež na Filipínach, Al-Kajdá rozpútala globálnu vojnu proti "celosvetovému imperializmu", ktorého hlavným symbolom majú byť Spojené štáty. Základňa má približne tritisíc aktívnych členov, ďalšie tisíce moslimov prešli odborným výcvikom a kedykoľvek môžu byť aktivované a vyzvané na boj, pričom tieto osoby pochádzajú zo Západu, Stredného východu, Afriky, Kaukazu, Balkánu a Ázie. Nebezpečenstvo Al-Kajdy je predovšetkým v tom, že sa pasovala do úlohy akéhosi priekopníka, novodobého obhajcu "pravého" islamu. Doterajším konaním dokázala, že na šírenie svojej "pravdy" je ochotná použiť akékoľvek metódy vrátane teroru a násilia na nevinných obetiach.
Existuje oprávnené podozrenie, že Al-Kajdá ešte nepovedala posledné slovo a že sa chystá zaútočiť znovu. Po začatí spojeneckých útokov v októbri minulého roku sa začala, okrem iného i pre nejednotu medzinárodného boja proti terorizmu, reorganizovať, decentralizovať, omladzovať, a predovšetkým čiastočne presunula pole pôsobnosti do juhovýchodnej Ázie. Tu podľa všetkého vznikla odnož Al-Kajdy.
Fanatici pod vedením Usámu bin Ládina začali rozosievať semeno nenávisti v tunajšom regióne, ktorý je domovom niekoľkých stoviek miliónov moslimov, v deväťdesiatych rokoch a ešte intenzívnejšie po tom, ako sa ich líder presťahoval v máji 1996 zo Sudánu do Afganistanu. Pomerne rýchlo sa im podarilo nadviazať úspešnú spoluprácu s miestnymi extrémistami, vďaka čomu sa stali ťažšie lokalizovateľní. Jej agenti prenikli, napríklad, do štruktúry Džamá islamíja (JI), regionálnej organizácie, ktorej sieť sa v posledných rokoch rozrástla od južného Thajska až po Austráliu. Medzi ďalšie infiltrované skupiny patrí Kumpulan Militan Malaysia, Jashkar Jundullah v Indonézii a filipínsky Front islamského oslobodenia Morov (MILF). Keď JI prišla minulý rok s návrhom teroristických útokov na americké, britské, izraelské a austrálske diplomatické a vojenské ciele na území Singapuru, vedenie Al-Kajdy vyslalo na ostrov štyroch Arabov špeciálne vycvičených v Afganistane a pripravených vykonať samovražedné útoky. K realizácii operácie nakoniec nedošlo. V poslednej chvíli bola v decembri minulého roku v súvislosti s jej prípravou zatknutá skupina pätnástich obyvateľov Singapuru. Trinásti patrili k aktívnym členom už spomenutej organizácie JI. Niektorí prešli výcvikom na území Afganistanu. Minulý mesiac sa v Singapure opäť zatýkalo. Tentoraz je z prípravy teroristických akcií podozrivých 21 osôb.
Prostredníctvom špeciálneho tréningu a intelektuálneho pôsobenia vrátane dovezenej literatúry Al-Kajdá ideologicky ovplyvnila desiatky miestnych islamských teroristických skupín, ktoré spôsobujú štátom juhovýchodnej Ázie nemalé starosti. Fanatické učenie Usámu bin Ládina dodalo totiž tunajším moslimským extrémistom víziu. Zjednotilo ich pod myšlienkou vytvorenia spoločného islamského štátu, ktorého súčasťou by mala byť Malajzia, Singapur, Indonézia, Brunej, Kambodža a filipínsky ostrov Mindanao. V dôsledku príprav na túto "misiu" prešlo viac ako 400 islamistov výcvikom v jednom z táborov na území Afganistanu alebo Pakistanu. Existujú dôkazy, že miestni teroristi trénovali i na ostrovoch Poso a Sulawesi v Indonézii a na filipínskom Mindanau.
Hoci celosvetové prenasledovanie Usámu bin Ládina a jeho najvernejších pod vedením Spojených štátov pokračuje, odnož Al-Kajdy, ktorá vznikla na území juhovýchodnej Ázie, predstavuje pre tunajšie komunity reálne nebezpečenstvo. Odhalenie príprav teroristických útokov na americké ciele v Singapure v decembri minulého roku i v lete tohto roku dokazujú, že ambície tejto organizácie sú vysoké. Región si oveľa viac uvedomuje existenciu tejto skupiny ľudí, k čomu okrem iného prispieva intenzívnejšia činnosť tajných služieb. Napriek tomu lepšia spolupráca v tejto oblasti by určite prispela k odhaleniu celej Usámovej siete na území juhovýchodnej Ázie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 17:52