StoryEditor

MR musí nájsť dohodu so susedmi

10.10.2002, 00:00

Už niekoľko rokov dostáva Maďarsko od Európskej komisie prevažne pozitívne hodnotenie. Tohtoročné nie je výnimkou. Opakujú sa však i mnohé výčitky, ktoré únia má voči Maďarsku. Tradíciou je aj to, že aktuálne hodnotenie komisie nevyvoláva v Maďarsku zvlášť prehnanú pozornosť a ani zďaleka nepatrí medzi najdôležitejšie témy v médiách. Napríklad v utorkovom hlavnom večernom spravodajstve verejnoprávnej televízie, ktorá podľa hlásateľa mala text hodnotenia už k dispozícii, bol jeho obsah až štvrtou správou v poradí. Oveľa väčšiu pozornosť vyvolávajú udalosti prebiehajúcej kampane k blížiacim sa komunálnym voľbám či správa, že jeden z vedúcich politikov opozície sa vzdal poslaneckého mandátu, keď ho súd odsúdil podmienečne na jeden rok väzenia.
Maďarsko podľa správy EK spĺňa politické kritériá na vstup do únie a oceňuje sa pokrok, ktorý krajina dosiahla v kedysi problémových oblastiach. Hlavným problémom podľa komisie zostáva korupcia, nedostatočné inštitucionálne zázemie a pretrvávajúca diskriminácia rómskej menšiny. Miera korupcie v krajine je znepokojujúca a je potrebné prijať čo najskôr rozhodnutie smerujúce k efektívnemu riešeniu týchto problémov, tvrdí EK. Maďarsko je podľa Bruselu pripravené na konkurenčné prostredie trhu, jeho hospodárske približovanie sa k únii však vykazuje i niektoré nedostatky. Kritizovaná je napríklad výška deficitu rozpočtu (podľa niektorých prognóz by v tomto roku mohla dosiahnuť až 8 %) a značný nárast miezd, ktorý výrazne prekračuje mieru rastu produktivity.
Maďarsko by podľa komisie malo po vstupe do EÚ zladiť zákon o zahraničných Maďaroch s právnym poriadkom únie a malo by urýchlene nájsť spolu so susedným Slovenskom a Rumunskom riešenie, akým spôsobom tento zákon v uvedených krajinách uplatniť.
Dôvodom relatívneho nezáujmu o správu EK je pravdepodobne to, že Maďarsko si je svojou účasťou v prvom kole rozširovania isté a že sa obsah hodnotenia v posledných rokoch výrazne nemení a neprináša žiadne veľké prekvapenia. Na jar budúceho roku by sa v Maďarsku malo konať referendum o vstupe krajiny do únie. Pozitívny výsledok je viac ako pravdepodobný.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:50