StoryEditor

Sociálni demokrati sú bezradní, Gross sklamal

21.11.2004, 23:00
Pre českých sociálnych demokratov sa s príchodom Stanislava Grossa veľa nezmenilo. Ani po masívnej kampani a presviedčaní českých voličov o "úprimnosti" sa najsilnejšej vládnej strane nepodarilo zaznamenať v krajských a senátnych voľbách úspech.

Jedna horšia ako druhá
Podľa veľkej časti vplyvných ľudí v ČSSD zostávajú strane jedine dve možnosti na záchranu. Znova sa vyťahuje scenár, ktorým mávali už nespokojenci za čias expremiéra Vladimíra Špidlu - návrat bývalého šéfa Miloša Zemana. Tomu sa črtal návrat už po júnovom Špidlovom odchode, ale po tom, ako si ČSSD vybrala radšej Grossa, sa znova stiahol do ústrania svojej chalupy na Vysočine. Tam mieni "starý jazvec" hybernovať až do marcového zjazdu, na ktorom si sociálni demokrati zvolia nové vedenie.
Veľa ľudí sa pohráva ešte s jednou lákavou myšlienkou, ktorá je však pre osud Českej republiky hrozivá - spoluprácou s komunistami. ČSSD by sa mala prestať "kompromitovať" ústupkami voči KDU-ČSL a US-DEU a vytvoriť menšinovú vládu s tichou podporou KSČM, alebo dokonca spoločný kabinet. To Gross verbálne vehementne odmieta. Vážne sa tejto možnosti obáva prezident Václav Klaus, ktorý však pre denník Právo vyjadril nádej, že "koaličný potenciál komunistickej strany je nulový". "Ak bude pokračovať zbližovanie ČSSD a komunistov, bude musieť ODS vyzvať KDU-ČSL a US-DEU, aby jasne povedali, že s týmto trendom nesúhlasia a oddelili sa od vlády," povedala podpredsedníčka občianskych demokratov Miroslava Němcová.

Tri debakle
Hoci pred tohtomesačnými voľbami do krajských zastupiteľstiev a do časti Senátu dávali prieskumy sociálnym demokratom šance stať sa po dlhom čase opäť druhou najsilnejšou stranou, ČSSD znova pohorela. V krajských voľbách skončila tretia, až za komunistami, pričom získala v zastupiteľstvách iba 105 kresiel. Víťazná ODS obsadila až 291 miest. V doplňovacích voľbách do Senátu nezískali sociálni demokrati z 27 kresiel ani jedno.
Teda ani nástup mladého vodcu, ktorý má u Čechov stabilne vysokú podporu, nepomohol sociálnym demokratom dostať sa z krízy. Spolu s júnovými voľbami do Európskeho parlamentu pohoreli tento rok už pri troch hlasovaniach.
ČSSD sa do krízy dostala po roku 2002 počas šéfovania Špidlu. Ten sa pod tlakom svojich stredovo-pravicových koaličných partnerov z KDU-ČSL a US-DEU pustil do opatrných ekonomických reforiem, čo vystrašilo ľavicových voličov natoľko, že radšej sympatizovali s komunistami.
Po prehratých voľbách do EP sa sociálni demokrati Špidlu zbavili a do čela strany i vlády dosadili svojho najpopulárnejšieho politika. Grossovi sa podarilo znova pozliepať koaličnú vládu s ľudovcami a unionistami, ktorá má však v Poslaneckej snemovni väčšinu iba jedného-jediného hlasu. Nový premiér sebavedomo vyhlasoval, že táto vláda vydrží až do riadneho termínu parlamentných volieb v roku 2006. Naopak, opozičná ODS považovala za najrozumnejšie riešenie vytvorenie dočasnej vlády širokej koalície (bez komunistov) a predčasné voľby na jar budúceho roka.

Recept ODS
S témou predčasných volieb ODS vyrukovala opäť po najnovšom fiasku sociálnych demokratov. "Rozumiem tomu, že by chceli na tých teplých miestach byť, ale myslím si, že sa tu musíme správať zodpovedne voči štátu. Rozhodne nemienim spôsobiť niečo, čo by viedlo k nejakej nestabilite a ohrozilo záujmy väčšiny ľudí tohto štátu," reagoval na to Gross. Rovnaký názor majú aj ľudovci a unionisti. Pritom šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek sa ich nemusí obávať - jeho strana má stabilnú podporu okolo 10 percent a vo vláde môže byť tak so sociálnymi, tak aj s občianskymi demokratmi. Zato US-DEU ide o život - do budúcej Poslaneckej snemovne by sa nedostala. Preto sa snaží udržať sa pri moci čo najdlhšie.

Budúci premiér
Zaujímavé na súčasnej situácii ČSSD i ODS je ich podobný osud. Obe prišli prednedávnom o svojich dlhoročných lídrov, ktorí boli zosobnením svojich strán.
Miloš Zeman opustil ČSSD v roku 2002 sám a dobrovoľne - žezlo odovzdal Špidlovi, a práve v tom okamihu sa začala sociálna demokracia prepadať. Mnohí sú presvedčení, že Zemana nemôže nahradiť ani populárny Gross.
Naopak, ODS posilňovala aj po odchode Václava Klausa, ktorý sa stal minulý rok českým prezidentom. Občianskym demokratom neuškodilo ani to, že za nového šéfa si zvolili senátora Mirka Topolánka, ktorý vôbec nemá Klausovu charizmu. Po tohtoročnom víťaznom ťažení je isté, že na decembrovom zjazde ho občianski demokrati potvrdia vo funkcii. Za súčasnej situácie im je jasné, že Topolánek bude budúci český premiér.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:20