StoryEditor

Krátke správy

17.11.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR

Švajčiarske ľadovce sa topia rýchlejšie ako sa očakávalo, keď v období rokov 1985 až 2000 stratili takmer pätinu svojej celkovej plochy, informovali odborníci zürišskej univerzity. Oblasť pokrytá ľadovcami vo Švajčiarsku -- táto plocha sa týka viac ako polovice 82 vrcholov Álp v nadmorskej výške nad 4 000 metrov -- sa natoľko zmenšila, že už teraz dosiahla hodnoty odhadované predtým na rok 2025. (TASR)


Palestínska teroristická organizácia Hamas bude voľby palestínskeho prezidenta, ktoré sa uskutočnia 9. januára, bojkotovať. Uviedol to šéf tohto hnutia Mahmúd Zahar. "Prezidentské voľby sú nezákonné. Je to predĺženie procesu z Oslo, ktorý neuspel a už sa skončil," povedal predstaviteľ Hamasu narážajúc na mierové dohody s Izraelom z roku 1993. (TASR)

Najvyšší predstaviteľ juhosudánskych povstalcov John Garang uistil amerického prezidenta Georgea W. Busha o tom, že vzbúrenci uzavrú v najbližších týždňoch komplexnú mierovú dohodu so zástupcami sudánskej vlády. Agentúre AFP to telefonicky oznámil hovorca Ľudovej armády oslobodenia Sudánu (SPLA) Jásir Arman. Mierové rokovania medzi reprezentantmi vlády a juhosudánskych povstalcov budú obnovené 26. novembra a obidve strany dúfajú, že rozhovory tentoraz vyústia do globálnej dohody. (TASR)

Maďarská diplomacia pripravuje návštevu slovenského ministra zahraničných vecí Eduarda Kukana. K stretnutiu šéfa slovenskej diplomacie s jeho maďarským partnerom Ferencom Somogyim by malo dôjsť v polovici decembra v maďarskej metropole. (TASR)

Severoatlantická aliancia schválila operačný plán na výcvik približne 1 000 irackých dôstojníkov ročne v navrhovanej vojenskej akadémii pri Bagdade. Na misii sa podľa očakávaní zúčastní asi 300 inštruktorov. Plán, ktorý narazil na okolky zo strany Francúzska a ďalších oponentov Spojenými štátmi vedenej vojny v Iraku, schválili veľvyslanci pri NATO po minulotýždňovom súhlase vojenských expertov. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 23:59