Bojovníci islamistického hnutia Taliban obsadili prezidentský palác po odchode afganského prezidenta Ašrafa Ghaního z krajiny, 15. augusta 2021 v Kábule.TASR
StoryEditor

Bude tu šaría a hotovo. Taliban vyhlásil islamský emirát Afganistan

19.08.2021, 13:10
Autor:
(red)(red)ČTKČTK
Podľa Joea Bidena zostanú Američania na kábulskom letisku, kým nedostanú všetkých svojich ľudí von.

Hnutie sa síce zatiaľ plne nezhodlo na budúcom usporiadaní krajiny, ale rozhodne v nej nebude panovať demokracia, oznámil agentúre Reuters vysoko postavený člen Talibanu Vahídulláh Hášimí.

O situácii v Afganistane sme sa rozprávali s politológom Jozefom Lenčom:

"Nebude tu vôbec žiadny demokratický systém, pretože ten v krajine nemá žiadne korene. Nebudeme diskutovať, aký typ politického systému by sme mali v Afganistane zriadiť, pretože je to jasné. Bude tu právo šaría a hotovo," uviedol Vahídulláh Hášimí, ktorý má prístup na rokovania vedenia Talibanu.

Taliban vo štvrtok vyhlásil vznik Islamského emirátu Afganistan. Na svojom Twitteri to uviedol hovorca Zabihullah Mudžáhid. Stredoázijská krajina sa tak vracia k názvu, ktorý mu islamisti vtlačili počas svojej brutálnej vlády v 90. rokoch.

Na štvrtok pripadá 102. výročie nezávislosti krajiny, ktorej obyvatelia počas tretej anglo-afganskej vojny v roku 1919 uhájili svoju suverenitu a získali medzinárodné uznanie. V meste Asadábád vo štvrtok vyšli ľudia do ulíc s vlajkami na Deň nezávislosti. Bojovníci Talibanu začali do davu strieľať, na mieste je niekoľko mŕtvych.

Islamisti budujú armádu

Taliban chce podľa Hášimího založiť novú národnú armádu a pozval do nej tiež vojakov a pilotov, ktorí slúžili pod vedením afganskej vlády, ktorá už nie je pri moci. V novej armáde budú slúžiť tiež bojovníci Talibanu.

Ten má však problém zohnať obsluhu a posádky lietadiel a vrtuľníkov, ku ktorým prišiel pri obsadení krajiny. Taliban totiž nikdy leteckou silou nedisponoval a jeho členovia nemajú potrebný výcvik. Hnutie podľa Hášimího tiež očakáva, že susedné krajiny Afganistanu vrátia stroje, ktoré pristáli na ich území.

"Väčšina bola vycvičená v Turecku, v Nemecku a v Británii. Porozprávame sa s nimi, aby sa vrátili na svoje pozície," uviedol Hášimí na adresu vládnych pilotov. "Samozrejme budeme mať v armáde isté zmeny a reformy, napriek tomu ich potrebujeme a oslovíme ich, aby sa k nám pridali. (...) Sme v kontakte s mnohými pilotmi. Vyzvali sme ich, aby sa pridali k nám, k svojim bratom, k svojej vláde," dodal.

Nakoľko bude regrutovanie úspešné, ukáže až čas, píše Reuters. Za posledných 20 rokov zabili povstalci z Talibanu tisíce vojakov, v poslednej dobe sa kvôli ich kľúčovej úlohe zamerali práve na vyhľadávanie pilotov.

Usporiadanie štátu, ktoré Hášimí v rozhovore opísal, je veľmi podobné spôsobu, akým krajine Taliban vládol v rokoch 1996 až 2001, poznamenal Reuters. Aj vtedy najvyšší vodca krajiny prenechal jej každodennú správu rade.

Biden: Zostaneme, kým nedostaneme všetkých von

Americký prezident Joe Biden vyhlásil, že je odhodlaný ponechať jednotky USA v Afganistane, až kým nebudú evakuovaní všetci Američania, aj keby to znamenalo zachovať vojenskú prítomnosť v krajine po 31. auguste.

​Teda po termíne, ktorý stanovil pre stiahnutie všetkých Američanov. V rozhovore pre stanicu ABC News zároveň povedal, že neverí, že bolo možné stiahnuť vojakov bez chaosu, ktorý nastal v posledných dňoch.

Prezident najprv zdôraznil, že sa Spojené štáty pokúsia evakuovať všetkých pred koncom augusta. Neskôr pripustil, že by to mohlo trvať dlhšie. "Ak tam zostanú americkí občania, zostaneme do tej doby, kým ich dostaneme všetkých preč," povedal v interview Biden.

Potom, čo radikálne islamistické hnutie Taliban rýchlo ovládlo prakticky celú krajinu, zostalo v krajine až 15-tisíc Američanov, poznamenala agentúra AP. Spojené štáty sa snažia zároveň evakuovať afganských spolupracovníkov a ich príbuzných, ktorých počet šéf Bieleho domu odhadol na 50-tisíc až 65-tisíc. Zatiaľ USA odviezli z krajiny celkovo niekoľko tisíc ľudí.

Aby sa podarilo všetkých evakuovať do konca mesiaca, budú musieť súčasné záchranné úlohy zrýchliť na päť až sedem tisíc evakuovaných denne, dodal Biden.

Šéf Bieleho domu v rozhovore tiež konštatoval, že Taliban zatiaľ spolupracuje a umožňuje, aby sa mohli dostať z krajiny Američania, však pripustil, že Spojené štáty "majú určité problémy" s evakuáciou afganských spolupracovníkov.

​Americký minister obrany Lloyd Austin v stredu uviedol, že americké jednotky nemajú kapacitu na to, aby pomohli ľuďom v Afganistane dostať sa na medzinárodné letisko v Kábule, odkiaľ odlietajú evakuačné lietadlá. Vojaci USA sa podľa neho sústredí výhradne na zaistenie bezpečnosti na letisku, v Kábule ich je teraz okolo 4 500.

Biden znovu obhajoval rozhodnutie stiahnuť zostávajúce americké jednotky z krajiny a zároveň uviedol, že sa nedalo vyhnúť chaosu. Na otázku, či bolo možné zvládnuť odchod zvyšných vojsk lepšie, odpovedal: "Nie".

Šéf Bieleho domu sa stal terčom ostrej kritiky za svoj postup pri sťahovaní z Afganistanu, ktorému v posledných dňoch dominovali scény chaosu na kábulskom letisku a v jeho okolí, kde sa ľudia zúfalo snažili dostať z krajiny, poznamenala agentúra Reuters.

01 - Modified: 2021-08-18 14:51:10 - Feat.: 0 - Title: Afganský prezident Ašraf Ghaní nie je v Uzbekistane, ale v Spojených arabských emirátoch 02 - Modified: 2021-08-18 20:33:29 - Feat.: 0 - Title: Bolo to fiasko misie, nie prehra vojny, hovorí o situácii v Afganistane odborník na Blízky východ 03 - Modified: 2021-08-19 11:37:43 - Feat.: 0 - Title: Ako prebiehala slovenská evakuácia z Afganistanu? Naši vojaci museli použiť zbrane, popísal Naď 04 - Modified: 2021-08-19 10:53:23 - Feat.: 0 - Title: Čína je hladná po afganskom nerastnom bohatstve, krajina sedí na biliónoch dolárov
01 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 02 - Modified: 2024-04-17 20:40:28 - Feat.: - Title: Biden podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstavený republikánmi. Vyzval na urýchlené prijatie 03 - Modified: 2024-04-17 17:40:42 - Feat.: - Title: Pakistanské bezpečnostné sily zabili siedmich ozbrojencov z Afganistanu 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:54