StoryEditor

Iracká kríza

29.01.2003, 23:00

Členské štáty NATO sa ani na včerajšej schôdzke v Bruseli nedohodli, či začnú plánovať poskytnutie nepriamej vojenskej podpory USA v prípade vojny v Iraku. (TASR)
Maďarsko trvá na pôvodnej dohode s USA o výcviku príslušníkov irackej opozície na vojenskej základni v juhozápadnom Taszári. Týmito slovami reagoval maďarský minister obrany Ferenc Juhász na úsilia amerického rezortu obrany upraviť pôvodnú zmluvu. V zmysle dohody maďarskej a americkej vlády bude cvičiť v Taszári vo dvoch turnusoch dovedna najviac tritisíc Iračanov, ktorí by mali v prípade irackej intervencie zabezpečovať kontakt s obyvateľstvom. (TASR)
Talianska vláda povolila americkým lietadlám využívať talianske letecké základne na dopĺňanie paliva a ďalšie technické účely v prípade vojny proti Iraku, informovala včera tlačová agentúra ANSA. (TASR)
Bývalý poľský minister zahraničných vecí Bronislaw Geremek kritizoval šéfa poľskej diplomacie W. Cimoszewicza za podporu americkej intervencie v Iraku aj bez súhlasu OSN. Konečné stanovisko Varšavy vo veci Iraku bude známe až po návrate Leszka Millera z USA, kam odcestuje na budúci týždeň. (TASR)
Nemecký kancelár Gerhard Schröder vyslovil včera pochybnosti nad šancami vyhnúť sa vojne s Irakom. Napriek tomu je však podľa neho stále potrebné urobiť všetko pre mierové riešenie konfliktu. (TASR)
Egypt odmieta akúkoľvek účasť na vojne v Iraku, a to aj v prípade, že by Bezpečnostná rada OSN prijala rezolúciu schvaľujúcu vojenský úder. Vyhlásil to egyptský minister zahraničných vecí Ahmad Mahír, ktorého slová sa objavia v dnešnom vydaní francúzskeho denníka Le Monde. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:21