Reuters
StoryEditor

Biden ho chcel zastaviť, súdy teraz rozhodli o opätovnom spustení Trumpovho imigračného zákona

25.08.2021, 07:15
Autor:
TASRTASR
Bidenova administratíva nepreukázala opodstatnenosť pozastavenia celého programu.

 Americký Najvyšší súd v utorok odmietol zablokovať rozhodnutie súdu nižšej inštancie, ktorý nariadil opätovné spustenie programu známeho pod názvom Zostaň v Mexiku (Remain in Mexico). Informovala o tom agentúra AP.

​Kontroverzne vnímaný program zaviedla administratíva predchádzajúceho republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa, aby obmedzila nelegálnu migráciu do Spojených štátov. V rámci tohto mechanizmu museli žiadatelia o azyl v USA čakať na vybavenie svojej žiadosti na území susedného Mexika.

Trumpov demokratický nástupca Joe Biden v januári, hneď v prvý deň po nástupe do funkcie, fungovanie programu pozastavil.

Sudca v americkom štáte Texas, nominovaný do funkcie Donaldom Trumpom, však v polovici augusta rozhodol, že program Remain in Mexico musí byť obnovený a jeho verdikt minulý týždeň potvrdil aj odvolací súd.

Rozhodnutie o obnovení programu, s oficiálnym názvom Protokoly o ochrane migrantov, v utorok odmietol pozastaviť aj deväťčlenný Najvyšší súd USA, s čím nesúhlasili traja liberálne orientovaní sudcovia. Podľa Najvyššieho súdu totiž Bidenova administratíva nepreukázala opodstatnenosť pozastavenia celého programu.

Podľa agentúry AP zatiaľ nie je jasné, koľko ľudí toto rozhodnutie ovplyvní a v akom časovom horizonte. Predpokladá sa však, že môže ovplyvniť až desaťtisíce migrantov.

Kritici tvrdia, že program Zostaň v Mexiku prakticky upiera migrantom legálne právo uchádzať sa o azyl v USA a núti ich čakať na ukončenie azylového konania v nebezpečných mestách v mexickom pohraničí.

Súdy sa celou záležitosťou začali zaoberať na podnet amerických štátov Texas a Missouri, ktorých guvernéri sa snažia obnoviť niektoré z tvrdých protimigračných opatrení Trumpovej administratívy.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 05 - Modified: 2024-04-17 20:40:28 - Feat.: - Title: Biden podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstavený republikánmi. Vyzval na urýchlené prijatie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:29