Reuters
StoryEditor

Afganci budú môcť neskôr bez problémov a legálne vycestovať, tvrdí Taliban

25.08.2021, 12:21
Autor:
TASRTASR
Podľa mullu Jakúba znamená chaotické vycestovávanie, ktorého je v súčasnosti Afganistan svedkom, problém pre všetky strany.

Afganci budú môcť aj v budúcnosti bez problémov pokojne opustiť krajinu, vyplýva z vyjadrení jedného z vysokopostavených vodcov islamistického hnutia Taliban, mullu Jakúba. Informuje o tom v stredu agentúra DPA.

"Keď budú chcieť ísť do zahraničia za prácou alebo si budú chcieť zlepšiť život, môžu neskôr požiadať o pasy, dostať víza a legálnou cestou opustiť krajinu," povedal mulla Jakúb v zvukovej nahrávke, ktorú zverejnili v utorok večer miestneho času oficiálne médiá Talibanu.

​Nikto im v tom nebude brániť, dodal. Podľa mullu Jakúba znamená chaotické vycestovávanie, ktorého je v súčasnosti Afganistan svedkom, problém pre všetky strany.

Od ovládnutia krajiny a afganskej metropoly Kábul hnutím Taliban sa na kábulskom letisku odohrávajú chaotické scény, opisuje agentúra DPA.

Afganistan sa snažia letecky opustiť tisícky ľudí, predovšetkým bývalí zamestnanci vlády, členovia bezpečnostných jednotiek, ľudskoprávni aktivisti či miestny personál a spolupracovníci zahraničných síl a organizácií. Majú totiž strach pred odvetnými akciami hnutia.

​V tlačenici pred vstupmi na kábulské Medzinárodné letisko Hámida Karzaja už zahynulo viacero ľudí. Podľa mullu Jakúba však v skutočnosti nabáda absolútnu väčšinu ľudí opustiť svoju vlasť len "ich bujná fantázia", približuje DPA.

V krajine ďalej žijú vysokopostavení predstavitelia bývalej vlády a platí amnestia pre všetkých, podotkol mulla Jakúb. V uplynulých dňoch sa však objavili hodnoverné správy o odvetných akciách zo strany Talibanu pravdepodobne voči niekdajším príslušníkom bezpečnostných jednotiek.

V súvislosti so zostavením novej vlády mulla Jakúb v nahrávke uviedol, že prebiehajú vážne rokovania a príčinou oneskorenia pri zostavovaní vlády je, že pri nej chcú byť veľmi precízni.

Vládny systém má podľa neho reprezentovať všetkých občanov krajiny, aby prípadne nenastali v budúcnosti problémy, ktorým sa dá už teraz prezieravo vyhnúť.

01 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 02 - Modified: 2024-04-17 17:40:42 - Feat.: - Title: Pakistanské bezpečnostné sily zabili siedmich ozbrojencov z Afganistanu 03 - Modified: 2024-04-14 20:59:36 - Feat.: - Title: Silné dažde a povodne si v Afganistane vyžiadali najmenej 33 mŕtvych 04 - Modified: 2024-04-14 15:12:32 - Feat.: - Title: Pri záplavách v Afganistane zomrelo od piatka najmenej 33 ľudí 05 - Modified: 2024-04-02 13:16:39 - Feat.: - Title: Rusko vedie dialóg s Talibanom. Musíme s ním riešiť naliehavé otázky, tvrdí Peskov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:13