Reuters
StoryEditor

Pri explóziách v Kábule zomrelo 12 amerických vojakov a desiatky civilistov, k útokom sa prihlásil Islamský štát

26.08.2021, 16:05
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Rozviedky západných krajín dnes varovali, že na letisku existuje vážna hrozba teroristického útoku.

Pri bombových útokoch pri letisku Hámida Karzaja v afganskej metropole Kábul zahynulo najmenej 60 afganských civilistov a 150 utrpelo zranenia, píše denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na vysokopostaveného afganského zdravotníckeho predstaviteľa.

Americký generál Frank McKenzie uviedol, že pri explóziách zomrelo 12 amerických vojakov a 15 ich bolo zranených.

​K zodpovednosti za samovražedné útoky sa medzitým prihlásila teroristická organizácia Islamský štát, píše agentúra Reuters.

IS sa k útoku prihlásil prostredníctvom svojej propagandistickej agentúry Amaki. McKenzie ďalej uviedol, že po bombovom útoku, ktorý podľa neho spáchali dvaja samovražední atentátnici, nasledovala streľba.

Pred hrozbou varovali

Vo večerných hodinách bola počuť ďalšia veľká explózia. Podľa hovorcu hnutia Taliban explóziu spôsobili príslušníci americkej armády pri tom, ako likvidovali muníciu, informovala agentúra Reuters.

Podľa dvoch svedkov k výbuchu došlo vo vzdialenosti približne troch až štyroch kilometrov od letiska v Kábule.  Podľa agentúry TASS bolo v Kábule vo štvrtok zaznamenaných celkovo šesť výbuchov.

Rozviedky západných krajín už skôr dnes varovali, že na letisku existuje vážna hrozba teroristického útoku.

Organizáciu Islamský štát (IS), presnejšie jej odnož IS-Chorásán, podľa AP pravdepodobne posilnili radikalizovaní väzni, ktorí boli oslobodení počas vojenského ťaženia Talibanu v Afganistane.

Taliban útok odsúdil

Hnutie Taliban, ktoré nedávno v bleskovej ofenzíve získalo kontrolu nad takmer celým afganským územím, útok podľa tlačových agentúr odsúdilo.

Zároveň uviedlo, že explózie sa stali v oblasti, ktorá je pod kontrolou amerických síl, a že podobné útoky sa dejú kvôli pokračujúcej prítomnosti zahraničných vojenských misií v krajine.

Jeden z výbuchov sa odohral pri jednej z brán do priestoru letiska, označovanej ako "Brána Abbey", ďalší v blízkosti neďalekého hotela Baron. Hotel podľa novinárov využívali najmä Briti.

Obavy z ďalších útokov

Americkí predstavitelia podľa Reuters uviedli, že majú obavy z ďalších útokov v oblasti medzinárodného letiska v Kábule.

Z neho v posledných týždňoch štartujú evakuačné lety, ktorými sú kvôli nestabilnej bezpečnostnou situáciou v krajine súvisiace s ofenzívou Talibanu prepravovaní do bezpečia cudzinci aj niektorí Afganci, napríklad spolupracovníci zahraničných vojenských misií.

Niekoľko štátov ešte pred tým, ako dnes Kábulom otriasli explózie, svojich občanov v Afganistane vyzvalo, aby sa letisku vyhýbali. Ľudia však aj tak na letisko podľa AP prúdili, pretože mnoho krajín sa chystá v blízkej dobe evakuačné lety ukončiť.

V okolí letiska sa v posledných dňoch kvôli evakuačným letom zhromažďovali tisíce ľudí. Jeden zo západných diplomatov podľa Reuters oznámil, že miesto bolo aj napriek varovaniu pred možným útokom "neuveriteľne prepchaté". Letisko zvonku strážia členovia hnutia Taliban.

O informáciách od rozviedok, že na letisku bezprostredne hrozí teroristický útok, povedal napríklad dnes ráno rozhlasovej stanici BBC Radio 4 námestník britského ministerstva obrany James Heappey. Tiež belgický premiér Alexander De Croo uviedol, že Brusel dostal informácie od USA a ďalších krajín o "nebezpečenstve samovražedného útoku na dav ľudí".

01 - Modified: 2024-04-19 07:43:35 - Feat.: - Title: Katarské letisko Hamad považujú cestujúci za najlepšie na svete 02 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 03 - Modified: 2024-04-17 17:40:42 - Feat.: - Title: Pakistanské bezpečnostné sily zabili siedmich ozbrojencov z Afganistanu 04 - Modified: 2024-04-14 20:59:36 - Feat.: - Title: Silné dažde a povodne si v Afganistane vyžiadali najmenej 33 mŕtvych 05 - Modified: 2024-04-14 15:12:32 - Feat.: - Title: Pri záplavách v Afganistane zomrelo od piatka najmenej 33 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:58