StoryEditor

Život za story z bojových línií

10.04.2003, 00:00

Reportér nemeckého týždenníka Focus, ktorý sa po Iraku pohyboval ako "včlenený" novinár s 3. americkou pechotnou divíziou, nechcel riskovať. V nedeľu večer sa rozhodol, že sprevádzať jednotku do centra Bagdadu spolu s ostatnými novinármi je príliš nebezpečné a spolu so svojím kolegom Španielom Juliom Anguitom Parradom z denníka El Mundo zostal v hlavnom stane. Práve to sa mu však stalo osudným, pri zásahu irackej rakety obidvaja zahynuli. "Tak to musí vyzerať v predpeklí," boli slová z jednej jeho posledných reportáží.
V utorok ráno zasiahli kanceláriu katarskej televíznej stanice Al-Džazíra americké rakety a usmrtili jedného kameramana, ďalší reportér bol zranený. Vzápätí dopadol na hotel Palestína, v ktorom sú ubytovaní viacerí medzinárodní novinári, tankový granát. Zahynul kameraman agentúry Reuters a jeho španielsky kolega.
Od začiatku irackej vojny 20. marca zomrelo v irackej vojne 10 novinárov a vyžiadala si medzi zamestnancami médií viac obetí ako vojna v Perzskom zálive v roku 1991, kde zahynuli štyria žurnalisti a afganský konflikt, kde zahynuli ôsmi novinári.
"Je to hrozné, ale pravdepodobne to nebude posledná správa o zranení či smrti novinára, ktorú budeme počuť," prorokoval po smrti kameramana BBC, ktorý stúpil na mínu, mediálny analytik Paul Rees. "Títo ľudia si sú svedomí rizika, ktoré podstupujú."
Z Iraku a jeho blízkeho okolia prináša spravodajstvo asi 2 500 novinárov, z toho 200 je priamo v Bagdade, ktorí bol za posledné dni pod nepretržitou paľbou. Približne 500 z nich Pentagón dovolil, aby tiahli do vojny spolu s americkými a britskými jednotkami ako "embedded correspondents" (včlenení dopisovatelia).
"Je extrémne, extrémne nebezpečné zastrešovať práve túto konkrétnu vojnu," hovorí Severine Cazes z organizácie Reportéri bez hraníc. "Môže to zasiahnuť každého a vždy," skonštatoval reportér RTL Ulrich Klose. Za posledných desať rokov podľa správy organizácie zomrelo pri spravodajskej činnosti z oblastí vojnových konfliktov okolo 253 reportérov, vrátane 49 na Balkáne.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:29