StoryEditor

Blair presvedčil samého seba o zbraniach hromadného ničenia. Vyšetrovacia komisia skritizovala inváziu do Iraku

06.07.2016, 13:55
Autor:
ČTKČTK
Intervencia bola zle plánovaná a jej dôsledky podcenené, tvrdí komisia v dlho očakávanej správe, ktorej vypracovanie trvalo sedem rokov.

Plánovanie a príprava Británie na vojnu v Iraku boli úplne neprimerané. Uvádza to podľa agentúry Reuters správa vyšetrovacej komisie vedená bývalým vysokým úradníkom Johnom Chilcotom.

Právny základ pre britskú vojenskú akciu v Iraku nebol podľa komisie vôbec uspokojivý a nemožno tvrdiť, že invázia z roku 2003 bola legálna, tvrdí vyšetrovacia skupina.

Hrozba irackých zbraní, ktorá sa udávala ako dôvod k zásahu a bola označovaná za istú, nebola podľa komisie odôvodnená. Británia sa pripojila k invázii v Iraku skôr, než sa využili všetky mierové možnosti.

Intervencia bola zle vedená

Vtedajší britský premiér Tony Blair bol podľa správy tiež varovaný, že invázia v Iraku môže zvýšiť hrozbu zo strany teroristickej siete al-Kájda proti Británii.

Predvídať sa tiež mala nestabilita, akú v Iraku vojenský zásah môže vytvoriť. Blair a jeho vláda ale úmyselne nezviedol parlament či britskú verejnosť ohľadom situácie v Iraku pred inváziou, tvrdí komisia.

Tvrdo ale komisia podľa agentúry AP odsúdila politické, spravodajské a vojenské plánovanie invázie. Tiež je podľa jej predsedu Johna Chilcota presvedčená, že rozmiestnenie britských síl v Iraku neskončilo valným úspechom. Iračania ohromne trpeli intervenciou, ktorá bola v ich krajine zle vedená, uviedla vyšetrovacia skupina.

Protivojnoví aktivisti a príbuzní 179 britských vojakov, ktorí v Iraku zahynuli, podľa agentúry AP dúfajú, že správa Chilcotovho tímu umožní stíhať expremiéra Blaira pre prípadné vojnové zločiny.

chilcot blair Reuters

Blair si za rozhodnutím stojí

Britský expremiér Tony Blair v reakcii na zverejnenie nebývalo kritickej správy Chilcotovej komisie o vojne v Iraku povedal, že na seba berie všetku zodpovednosť za chyby, ktoré sa pred zapojením krajiny do konfliktu stali.

Uviedol však tiež, že sa o účasti vo vojne rozhodoval v dobrej viere a že stále verí, že odstránenie irackého diktátora Saddáma Husajna bolo správnou vecou.

"Správa by mala ukončiť obvinenia z konania v zlej viere, z klamstiev alebo podvodu. Či už ľudia s mojim rozhodnutím zapojiť sa do vojenskej akcie proti Saddámovi Husajnovi súhlasia alebo nie, urobil som ho v dobrej viere, pretože som veril, že je to v najlepšom záujme krajiny," uviedol bývalý ministerský predseda, ktorý zapojenie Británie do bojov v Iraku po boku USA v roku 2003 schválil.

Blair však zároveň pripustil, že kritika týkajúca sa prípravy a plánovania britskej účasti v irackej vojne stojí na reálnych základoch. "Beriem na seba plnú zodpovednosť za všetky chyby, bez akýchkoľvek výnimiek a výhovoriek," uviedol.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-14 13:47:46 - Feat.: - Title: Irak vyzval na zníženie napätia na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-10 08:12:52 - Feat.: - Title: Na juhu Slovenska prispeli k volebnému obratu maďarské médiá. Zasahovali do kampane v prospech Pellegriniho 05 - Modified: 2024-03-30 06:30:45 - Feat.: - Title: "Už to nie je pojem z minulosti." Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 19:31