kyjev mestoFlickr
StoryEditor

Kyjev sa zbavil Moskovskej triedy, premenoval ju po nacionalistovi Banderovi

07.07.2016, 16:33
Autor:
TASRTASR
Toto rozhodnutie kyjevských mestských poslancov vyvolalo v Rusku pobúrenie.

Poslanci mestského zastupiteľstva v Kyjeve rozhodli, že doterajšia Moskovská trieda zmení názov a bude premenovaná po ukrajinskom nacionalistovi Stepanovi Banderovi. Podľa agentúry RIA Novosti o tom dnes na svojej facebookovej stránke informoval mestský poslanec Jurij Siroťuk.

Podľa predsedu výboru ruskej Štátnej dumy pre záležitosti Spoločenstva nezávislých štátov Leonida Sluckého by medzinárodné spoločenstvo malo tento krok odsúdiť, pretože "ide o propagáciu nacizmu a fašizmu".

Podpredseda výboru vedeného Sluckým, Kazbek Tajsajev, vyhlásil, že "v premenovaní Moskovskej triedy po ukrajinskom nacionalistovi je viac politiky ako zdravého rozumu". Vyjadril tiež presvedčenie, že po zmene vlády na Ukrajine sa uliciam vráti ich pôvodné pomenovanie.

Najmiernejšia bola zatiaľ reakcia ruského splnomocnenca pre ľudské práva Michaila Fedotova, ktorý vyzval nerobiť "v odvete (rovnaké) hlúposti a nepremenúvať napríklad Kyjevskú stanicu (v Moskve)".

Samotní Kyjevčania pritom upozorňujú na nedomyslenosť premenovania, keďže nová Trieda Stepana Banderu naďalej ústi na Moskovský most, napísal na svojej stránke denník Moskovskij komsomolec.

Okrem toho agentúra RIA Novosti dnes s odvolaním sa na ukrajinský denník Vesti informovala, že jeden z ukrajinských mäsozávodov tiež pristúpil k realizácii zákona o dekomunizácii, keď premenoval doterajšiu Moskovskú salámu na "Banderovskú". Podľa manažéra firmy toto rozhodnutie bolo prijaté aj v súvislosti s vývojom situácie na východe Ukrajiny.

Denník Vesti pripomenul, že ukrajinský prezident Petro Porošenko už dlhšie odporúča ukrajinským výrobcom, aby sa zbavili názvov, ktoré pripomínajú sovietsku minulosť. Dekomunizácia je podľa neho "otázkou národnej bezpečnosti".

Zákon o dekomunizácii na Ukrajine platí od vlaňajšieho mája. Zákon o odsúdení komunistického a národnosocialistického totalitného režimu na Ukrajine zakazuje aj propagandu sovietskej symboliky. Predpokladá teda aj premenovanie obcí a ulíc pomenovaných po sovietskych predstaviteľoch.

V máji roku 2015 Porošenko pridelil Organizácii ukrajinských nacionalistov - Ukrajinskej povstaleckej armáde (OUN-UPA) štatút bojovníkov za nezávislosť. Moskva toto rozhodnutie odsúdila, pričom poznamenala, že Ukrajina je tým štátom, kde neonacisti od slov prešli k činom a zabili tisíce civilistov, preto ich konanie treba hodnotiť adekvátne.

01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 22:58