nice terorReuters
StoryEditor

Telá lietali ako bowlingové kolky. Svedkovia opisujú hororové scény útoku v Nice

15.07.2016, 09:30
Autor:
ČTKČTK
Svedkovia, väčšinou bezmenní, vypovedajú o hororových scénach z útoku.

Rodinná atmosféra na pobrežnej promenáde juhofrancúzskeho meste Nice sa podľa svedkov zmenila v chaos vo chvíli, keď do ľudí začalo nabiehať biele nákladné auto, pod ktorého kolesami umierali dospelí i deti. Ľudia zbesilo utekali v snahe zachrániť si holý život. Desiatky z nich boli zranení, zatiaľ čo sa miestny hotel zmenil na improvizovanú ošetrovňu.

Ľudia sledujúci ohňostroj k výročiu Dňa pádu Bastily sprvu nevedeli, či sú výkriky a utekajúca skupina ľudí len žartom, alebo ide o vážnu hrozbu. Na útek sa mnohí z nich dali až vo chvíli, keď uvideli nákladiak. O pozadí masakru stále nie je úplne jasno. Svedkovia, väčšinou bezmenní, vypovedajú o hororových scénach. Jeden z nich povedal, že kamión sa davom ľudí valil ako guľa medzi kolkami.

"Bola to rodinná udalosť, boli tam batoľatá, deti a len sledovať tých ľudí, ako tiahli svoje deti, keď utekali ulicou, bolo neuveriteľné," povedal spravodajcovi BBC Kanaďan Ramiro Mora, ktorý bol medzi tými, ktorí útok prečkali bez zranení.

Ďalšie desiatky ľudí také šťastie nemali. Najmenej 84 účastníkov osláv zomrelo, viac než stovka bola zranená, z toho 18 kriticky. Kto mohol, ten z ulice utiekol. Po chvíli tam zostali len desiatky bezvládnych tiel.

Sanitky podľa svedkov nestíhali odvážať zranených do nemocníc, a tak sa zranenia zhromažďovali a boli ošetrovaní v improvizovaných zariadeniach pozdĺž promenády. Jedno z nich vzniklo podľa twittera novinára Albana Mikoczyho v hoteli Negresco.

Francúzsky socialistický poslanec Christophe Premat, ktorý bol na oslavách v Nice so svojou rodinou, BBC povedal, že sa útoku vyhol len vďaka svojej žene, ktorá sa po ceste domov chcela zastaviť v kaviarni.

Nastalému krviprelievaniu bol očitým svedkom tiež novinár denníka Nice-Matin Damien Allemand. Ten povedal, že bol na nábreží a že sa po skončenom ohňostroji spolu s ostatnými chystal na odchod, keď začul hluk a výkriky.

"O stotinu sekundy neskôr sa šialenou rýchlosťou prihnal obrovský biely nákladiak, ktorý menil smer tak, aby pokosil čo najväčší počet ľudí," povedal Allemand. "Videl som telá, ako pozdĺž cesty lietali vzduchom ako kolky. Počul som zvuky a krik, na ktoré nikdy nezabudnem," dodal.

Zverejnená videá ukazujú, ako sa ľudia, z ktorých jeden či dva tlačili kočík, snaží z miesta vyčíňania útočníka utiecť. Na ďalších záberoch sú zase po zemi rozosiate bezvládne a neprirodzene prelomená tela, mnohé z nich v kalužiach krvi.

"Pomôžte mojej matke, prosím!" kričal jeden z preživších na videu popísanom agentúrou AP, na ktorom je na ceste jasný prevrátený ružový dievčenský bicykel.

Facebook krátko po útoku aktivoval systém Safety Check, ktorý má užívateľom nachádzajúcim sa v Nice umožniť, aby informovali svojich priateľov o tom, že sú v bezpečí. Systém bol použitý už skôr pri teroristických útokoch v Paríži či počas prírodných katastrof.

Pomocou facebooku jedna z užívateliek hľadala stratené batoľa. "Stratilo sa nám osemmesačné dieťa. Priatelia v Nice, ak ste ho videli, ak ste tam boli a ak ste ho vzali, prosím, kontaktujte ma," napísala. Neskôr správu aktualizovala, že sa vďaka istej žene podarilo batoľa nájsť. BBC poznamenala, že nemôže overiť, či je udalosť skutočná, jej šírenie avšak používatelia internetu používajú ako svetlý moment v tragickom dni.

01 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 04 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní 05 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 18:28