Mohamed Lahouaiej BouhlelReuters
StoryEditor

"Radikalizoval sa veľmi rýchlo." Útočník z Nice nebol v hľadáčiku spravodajských služieb

16.07.2016, 15:18
Autor:
ČTKČTK
Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve reagoval na vyhlásenie teroristickej organizácie Islamský štát.

Páchateľ štvrtkového masakru v Nice, pri ktorom zahynulo prinajmenšom 84 ľudí a vyše 200 ich bolo zranených, sa zrejme veľmi rýchlo radikalizoval. Vyhlásil to dnes francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve.

Reagoval tak na vyhlásenie teroristickej organizácie Islamský štát, ktorá označila útočníka z Nice za svojho vojaka. Jeho príslušnosť k teroristom však spochybňujú útočníkovi príbuzní a tajné služby o jeho napojení na džihádistov nemajú zrejme zatiaľ žiadny jasný dôkaz.

Tridsaťjedenročný Tunisan žijúci vo Francúzsku Mohamed Lahouaiej Bouhlel nebol v hľadáčiku spravodajských služieb, potvrdil dnes znovu Cazeneuve.

Zdôraznil však, že osoby, ktoré majú sklon načúvať výzvam Islamského štátu, sa môžu odhodlať k extrémne násilným činom, aj keď sa nemusia nutne zapájať do jednotiek džihádistov a byť nimi vycvičené. Je to nový spôsob boja bez použitia ťažkých zbraní a výbušnín, následky sú pritom šokujúce, poznamenal minister.

Bouhlel vo štvrtok neskoro večer narazil kamiónom do davu ľudí oslavujúcich štátny sviatok. Podľa Cazeneuva ide o nový typ atentátu, ktorému je veľmi ťažké predchádzať. "Zdá sa, že sa radikalizoval veľmi rýchlo. To sú prvé poznatky zo svedectiev z jeho okolia," uviedol minister.

Podľa dostupných informácií Bouhlelovi príbuzní vyšetrovateľom a médiám povedali, že nebol praktizujúcim moslimom a ani nezaznamenali, že by sa v otázke viery radikalizoval.

O situácii po atentáte v Nice dnes na mimoriadnom zasadnutí rokovala francúzska vláda. Prezident Francois Hollande potom vyzval k národnej súdržnosti a jednote, aby tak Francúzsko čelilo "pokusom o rozdelenie krajiny", ktoré Hollande označil za riziko.

Reagoval tak na vzrastajúcu polemiku o tom, či boli zo strany štátu dodržané dostatočné bezpečnostné opatrenia na oslavách štátneho sviatku v Nice, kde sa prišli tisíce ľudí pozrieť na tradičný ohňostroj.

01 - Modified: 2024-03-03 08:31:18 - Feat.: - Title: Rusko malo zasahovať proti údajným radikálom v Ingušskom regióne. Úrady zaviedli protiteroristické opatrenia 02 - Modified: 2023-11-03 23:00:00 - Feat.: - Title: Terorista Muhammad Daíf: Muž, ktorý vrátil prekliatie pogromov 03 - Modified: 2023-10-27 09:32:34 - Feat.: - Title: Muža podozrivého z účasti na terorizme vzali do väzby 04 - Modified: 2023-10-16 10:38:35 - Feat.: - Title: Macron nariadil preveriť všetkých radikalizovaných, ktorých by Francúzsko mohlo vyhostiť 05 - Modified: 2023-09-28 13:29:35 - Feat.: - Title: Priamo z dejiska MS: šport budúcnosti či skrytý globálny fenomén. Svetové ragby dokáže zarábať milióny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:17