Fethullah GülenReuters
StoryEditor

Prevrat mohol byť zinscenovaný, Erdogan používa Hitlerove metódy, hovorí muž označený za strojcu puču

17.07.2016, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Prezident Erdogan obviňuje duchovného Fethullaha Gülena, že buduje v krajine paralelné štruktúry v radoch tureckej justície, v školstve, médiách či v armáde.

Každá krajina, ktorá sa postaví za moslimského duchovného Fethullaha Gülena, nebude priateľom Turecka a bude vnímaná ako štát, ktorý je vo vojne s týmto členom NATO.

Toto varovanie dnes podľa agentúry Reuters vyslovil turecký premiér Binali Yildirim v súvislosti s mužom, ktorého už predtým turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil za strojcu nevydareného pokusu o prevrat v Turecku. Gülen žijúci v USA pokus o puč vykonaný v z piatka na sobotu časťou armády ostro odsúdil. Ako tiež uviedol, existuje podľa neho aj možnosť, že bol prevrat v krajine zinscenovaný.

"Za posledných 50 rokov som zažil niekoľko vojenských prevratov a pokladám za krajne urážlivé, že som obviňovaný, že by som s týmto pokusom mohol mať čokoľvek spoločné. Kategoricky tieto obvinenia odmietam," uviedol 75 rokov Gülen vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP. "Čo najostrejšie pokus o vojenský prevrat v Turecku odsudzujem," dodal. Demokraciu podľa neho nemožno dosiahnuť vojenskou akciou.

Prezident Erdogan počas noci vyhlásil, že pokus o prevrat bol dielom stúpencov duchovného Fethullaha Gülena, ktorý žije v exile v USA. Prezident Gülena už dlho obviňuje zo snáh o vybudovanie "paralelných štruktúr" v radoch tureckej justície, školstva, médií a armády s cieľom zvrhnúť jeho vládu. Podľa Erdogana sobotné udalosti dokazujú, že Gülenova skupina je ozbrojenou teroristickou organizáciou.

"Nemyslím si, že svet berie Erdoganove obvinenia proti mojej osobe vážne," uviedol rozhovore s novinármi vrátane zástupcov denníka The Financial Times Gülen. Interview pritom duchovný často neposkytuje. S novinármi sa zišiel vo svojom sídle v Pensylvánii. "Existuje možnosť, že to mohol byť zinscenovaný prevrat (Erdoganovou stranou AKP), ktorého cieľom bolo môcť vznášať ďalšie obvinenia (voči mojim stúpencom a armáde)," dodal Gülen.

Čo môže Erdogan získať a aké sú jeho motívy? Vysvetľuje bezpečnostný analytik Ivo Samson:

Ako turecký duchovný dodal, svojho vydania z USA sa neobáva. Erdoganove výzvy na jeho vyhostenie sú podľa neho len ďalším blafováním tureckého prezidenta. Erdogana a jeho taktiku prirovnal ku krokom nacistov Adolfa Hitlera v Nemecku.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 05 - Modified: 2024-04-13 08:52:48 - Feat.: - Title: V Turecku sa zrútil stĺp turistickej lanovky. Zomrel jeden človek, na mieste zasahujú stovky záchranárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:37