turecko f 16Turkish Air Force
StoryEditor

Stíhačky pučistov mali Erdoganovo lietadlo na muške. Prečo nestrieľali, je záhadou

18.07.2016, 16:24
Incident potvrdil aj nemenovaný vysoký turecký predstaviteľ.

Keď v noci na sobotu vrcholil v Turecku pokus o puč, mali dve stíhačky F-16 na muške lietadlo prezidenta Erdogana. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje v Turecku. Rozkaz na zostrelenie však neprišiel a Erdoganovo lietadlo mohlo dosadnúť v Istanbule.

Erdogan trávil v piatok dovolenku v prímorskom rezorte Marmaris, odkiaľ po správach o prebiehajúcom vojenskom prevrate odletel do Istanbulu. "Najmenej dve F-16 obťažovali Erdoganovo lietadlo, keď bolo vo vzduchu cestou do Istanbulu. Piloti zamerali lietadlo aj dve F-16, ktoré Erdogana sprevádzali," povedal agentúre Reuters bývalý vojenský dôstojník oboznámený s udalosťou. "Prečo nestrieľali, je záhadou," dodal.

"Smrti unikol o minúty"

Incident potvrdil aj nemenovaný vysoký turecký predstaviteľ. Lietadlo s prezidentom bolo vraj obťažované dvoma stíhačkami pod velením pučistov, ale podarilo sa mu doletieť do Istanbulu. Ďalší zdroj uviedol, že prezidentské lietadlo sa "vo vzduchu dostalo do problémov", detaily však neoznámil.

Agentúra Reuters odkazuje aj na záznamy letov. Lietadlo typu Gulfstream IV patriace tureckej vláde vzlietlo v piatok okolo 22:40 z letiska v Dalamane, ktorý leží neďaleko letoviska Marmaris. Neskôr krúžilo južne od Istanbulu, čo mohla byť vyčkávacia taktika. Svedok agentúry Reuters povedal, že v čase Erdoganovho pristátia bola v okolí Atatürkovo letiska stále počuť streľba.

Sám Erdogan sa nechal počuť, že sprisahanci sa na neho snažili zaútočiť už v letovisku Marmaris a krátko po tom, čo odišiel, ostreľovali miesta, kde sa predtým zdržiaval. "Smrti unikol o minúty," je presvedčený zdroj Reuters.

Podľa televízie CNN Türk sa 25-členné komando spustilo z vrtuľníkov po lane na strechu hotela v Marmarise vzápätí po Erdoganovom odchode. Zaznela údajne aj streľba.

Pučisti tankovali vo vzduchu

Podľa bývalého dôstojníka tureckej armády štartovala lietadlá pučistov z leteckej základne Akinci ležiacej asi 50 kilometrov severozápadne od Ankary. Najmenej 15 pilotov prijímalo rozkazy od veliteľa z radov pučistov.

Šéf ozbrojených síl, Hulusi Akar, bol počas puču držaný na základni. Stíhačky z Akinci počas piatkovej noci prelietavali nízko nad Istanbulom a Ankarou. Letci zo základne v Eskisehire, západne od Ankary, potom štartovali k bombardovaniu Akinci, aby sa pokúsili rebelov zastaviť.

Agentúra Reuters poznamenala, že lietadlá pučistov mohli byť vo vzduchu celú noc vďaka tankovaniu paliva za letu. Tankovacieho lietadla sa pučisti zmocnili na leteckej základni v Incirliku, ktorú používa koalícia vedená Američanmi k útokom proti Islamskému štátu. Veliteľ základne bol v nedeľu zatknutý za spoluúčasť na prevrate.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 05 - Modified: 2024-04-13 08:52:48 - Feat.: - Title: V Turecku sa zrútil stĺp turistickej lanovky. Zomrel jeden človek, na mieste zasahujú stovky záchranárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:24