StoryEditor

Útok nemá nič spoločné s Islamským štátom. Strelec sa mohol inšpirovať Breivikom

22.07.2016, 18:33
Autor:
redred
V mníchovskom nákupnom centre sa spustila streľba. Útočníkom bol 18-ročný Nemec s iránskym pôvodom.
  • V nemeckom Mníchove piatok podvečer zaznamenali streľbu, došlo k nej v tamojšom obchodnom centre Olympia, prvé hlásenie zaznamenala polícia o 17:50
  • Streľba si podľa oficiálnych informácií vyžiadala šesť mŕtvych, ďalší zranení sú v nemocnici
  • Podľa oficiálneho vyhlásenia polície má útok na svedomí jeden útočník, ktorý neskôr spáchal samovraždu. Má ísťo 18-ročného Nemca s iránskym pôvodom
  • V Mníchove uzavreli reštaurácie, policajti evakuovali a uzatvorili železničnú stanicu, zároveň vyzvali ľudí, aby sa nezdržiavali na verejných priestranstvách

Streľba v Mníchove 20:08 "Muž zrazu zdvihol zbraň, priložil si ju k hlave a zastrelil sa," píše sa vo vyhlásení polície Po zhromaždení výpoveďou zasahujúcich strážnikov vydala mníchovská polícia tlačové vyhlásenie, v ktorom potvrdila samovraždu podozrivého páchateľa. "Okolo pol deviatej nadviazala jedna z hliadok mníchovskej polície kontakt s podozrivým na severnej strane nákupného centra Olympia. Po vypočutí výzvy muž zrazu zdvihol zbraň, priložil si ju k hlave a zastrelil sa," stojí vo vyhlásení.

20:03 Hollande telefonoval s Merkelovou Francúzsky prezident Francois Hollande dnes v telefonáte s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou vyjadril jej krajine podporu a solidárnosť Francúzska v súvislosti so streľbou v Mníchove. Vo vyhlásení informoval, že sa "zhodli na potrebe ešte užšej spolupráce, keďže čelia tým, ktorí sa usilujú rozdeliť nás a vyvolať ovzdušie panického strachu". 19:55 Eiffelova veža sa dnes na znak solidarity zahalí do nemeckej trikolóry 19:39 Európa krváca a má rany. Útoky budú pokračovať, tvrdí bezpečnostný analytik Pozrite si rozhovor s bezpečnostným analytikom Jurajom Zábojníkom o aktuálnej situácii v Európe po útokoch v Nemecku.
19:38 Fico prisľúbil Merkelovej podporu v boji proti terorizmu Predseda vlády SR Robert Fico poslal v súvislosti s piatkovou tragédiou v bavorskom Mníchove sústrastný telegram nemeckej spolkovej kancelárke Angele Merkelovej. Okrem iného v ňom píše, že so zdesením prijal informáciu o útoku strelca, pri ktorom bolo ohrozených mnoho nevinných osôb a deväť ľudí za tento ohavný čin zaplatilo vlastným životom. "Hlboko odsudzujem tento barbarský a ničím neospravedlniteľný čin. Mysľou som pri rodinách a príbuzných obetí, ktoré tento násilný akt stál život, i pri zranených, ktorým prajem skoré uzdravenie," uvádza Fico. Slovensko podľa jeho slov stojí v týchto chvíľach pevne na strane svojich nemeckých priateľov a kancelárku ubezpečil o podpore spoločnému úsiliu v boji proti terorizmu a akýmkoľvek prejavom extrémizmu. Premiér v menej celej slovenskej vlády vyjadril úprimnú a hlbokú sústrasť všetkým pozostalým obetí. 19:11 Medzi obeťami má byť aj chlapec z Maďarska Turecké ministerstvo zahraničia oznámilo, že medzi deviatimi obeťami sú traja tureckí občania. Priština potvrdila, že medzi mŕtvymi traja mladí kosovskí Albánci - dvadsaťjedenročný mladík a dve ženy. Grécke úrady uviedli, že jedna z obetí bola občanom Grécka. Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó povedal, že bavorská polícia informovala šéfa maďarského konzulátu v Mníchove, že medzi obeťami útoku je tiež pätnásťročný chlapec maďarskej národnosti. 18:51 Andrej Danko: Útok v Mníchove je ohavný čin, ktorý sa nedá ničím ospravedlniť Predseda Národnej rady Andrej Danko poslal v súvislosti s piatkovou (22.7.) tragédiou v Mníchove sústrastný telegram predsedovi nemeckého Spolkového snemu Norbertovi Lammertovi a rovnako aj predsedovi Spolkovej rady Stanislawovi Tillichovi. "Tak, ako sa tento ohavný čin nedá ospravedlniť, tak sa nedá ani slovami vyjadriť to, čo cítim. Žiadne slová ľútosti totiž nenahradia životy nevinných ľudí a nepomôžu rodinným príslušníkom obetí v ich žiali," uviedol Danko. Zároveň v mene slovenských občanov vyjadril úctu obetiam a úprimnú sústrasť pozostalým. 18:40 Kiska: Moje myšlienky patria obetiam Konaním strelca v Mníchove, pri ktorom zomreli desiati ľudia vrátane útočníka a mnohé ďalšie životy boli ohrozené, je slovenský prezident otrasený. "Moje myšlienky patria v týchto momentoch obetiam, ktoré sa stali terčom útoku, ich rodinám, príbuzným, ako aj všetkým občanom Nemecka," píše Kiska Gauckovi. Nemeckým občanom, ako aj pozostalým obetí vyjadril hlbokú sústrasť a solidaritu a zraneným po útoku poprial skoré uzdravenie. 17:47 "Človeku z toho puká srdce" "Človeku z toho puká srdce, keď vidí, koľko detí a mladých ľudí z koľkých rôznych národností je medzi obeťami," komentoval správy o masakre nemecký minister vnútra Thomas de Maizière.
Nemecký minister vnútra Thomas de Maizière
Zdroj: Reuters
17:34 Redaktor HN: Videl som tu aj albánsku vlajku a pri nej smútila albánska rodina Na miesto tragédie prichádza stále viac a viac ľudí. "Nie sú tam len Nemci, ale napríklad aj Arabi. Videl som tu aj albánsku vlajku a pri nej smútila albánska rodina. Ľudia k nim chodia a podporujú ich. Sú tu aj moslimovia, ktorí prišli vyjadriť úprimnú sústrasť. Žiadna ne´´avisť tu nie je cítiť, len obrovský smútok," opisuje redaktor HN Ján Meľuch. 17:32 "Mníchov už nebude nikdy ako predtým" "Mníchov už nebude nikdy ako predtým. Je to pre nás veľká rana. Nemôžeme si byť už ničím istí. Útok môže prísť kedykoľvek a kdekoľvek," hovorí mladý Nemec Andres nášmu redaktorovi Jánovi Meľuchovi z miesta tragédie v Mníchove. 17:30 Očitý svedok popísal, čo sa stalo "Popíjal som zrovna po práci pivo, keď som počul výstrely. Najskôr z Mcdonaldu - prásk, prásk, prásk - takto to znelo. Potom začali z obchodného centra vybiehať ľudia. Je to priamo pod naším domom. Myslel som si najskôr, že strieľal z kalašnikova," popísal denníku Bild incident Thomas Salbei, ktorý natočil útočníka na streche garáží. "Potom som sa pozrel dolu z balkóna a videl som muža prechádzať preskleným vchodom. Nabíjal si pištoľ. Hodil som po ňom fľašu od piva. Rozbila sa o sklenenú strechu. Myslím, že to rovnako ani nepočul, "dodal Salbei. 17:16 Redaktor HN: Na mieste sú psychológovia, starajú sa o ľudí Ľudia stále chodia na miesto tragédie. Sú tam aj takí, ktorí boli včera v blízkosti útokov, hovorí náš redaktor Ján Meľuch. "Ľudia majú slzy v očiach. Sú tu psychológovia, ktorí im pomáhajú. Ťažko sa im hľadajú slová." Podľa neho ľudia nevedia pochopiť, prečo sa to stalo. "Pýtajú sa, že prečo v taký normálny deň, keď nebola žiadna akcia a ľudia chodili len na nákupy. Nebol to výnimočný deň a potom prišiel blázon a urobil taký hrozný čin."
Miesto tragédie v Mníchove
Zdroj: Reuters
 
16:58 Kíska poslal telegram nemeckému prezidentovi Piatkovú streľbu v Mníchove označil prezident Andrej Kiska za útok na spoločné hodnoty a pokojné spolužitie. "Hlboko odsudzujem tento barbarský čin," píše prezident v telegrame, ktorý v súvislosti s mníchovským útokom poslal nemeckému prezidentovi Joachimovi Gauckovi. 16:57 Útok nie je napojený na medzinárodný terorizmus Podľa slov nemeckého ministra vnútra Thomasa de Maiziera nič nenasvedčuje tomu, že by bol útočník z Mníchova "napojený na medzinárodný terorizmus". 16:43 Zoznam akcií, ktoré budú kvôli útoku v Mníchove zrušené 16:24 Redaktor HN: Miesto je uzavreté, ľudia kladú vence a kvety "Dorazili sme na miesto pred McDonald´s, kde sa začala streľba. Miesto je uzavreté, náchadza sa tu približne 500 ľudí, ktorí kladú vence a kvety, čím si uctievajú obete piatkového útoku," hovorí redaktor Hospodárskych novín Ján Meľuch. 16:11 Hollande zvolal mimoriadnu schôdzu vlády Francúzsky prezident François Hollande, ktorý pôvodne útok označil za teroristický čin, dnes zvolal mimoriadnu schôdzu vlády. Vyjadril Nemecku sústrasť a podporu a útok označil za "podlý čin, ktorého cieľom bolo šíriť Nemeckom hrôzu". Vyhlásil tiež, že Nemecko sa s tým vyrovná, a ponúkol "priateľstve a spolupráci Francúzska".
Prezident Hollande jedná o vytvorení širšej koalície v boji proti Islamskému štátu.
Zdroj: Reuters
16:09 Miesto útoku v Mníchove
Miesto útoku v Mníchove
Zdroj: Reuters
16:00 Merkelová prehovorila k Nemcom Merkelová podľa agentúry AP povedala, že nemecké bezpečnostné zložky "urobia všetko, čo bude v ich silách, aby ochránili bezpečnosť a slobodu všetkých ľudí v Nemecku", kde došlo v priebehu jedného týždňa už k dvom smrtiacim útokom.
15:46 "Môže ísť o obyčajnú frustráciu" "Títo ľudia sú inšpirovaní rôznymi faktormi a udalosťami a nedá sa vždy zovšeobecňovať. Môžee to byt inšpirácia nejakou formou radikalnej ideológie, ale aj obyčajná frustrácia zo systému, či už z ekonomickych, sociálnych alebo iných dôvodov," hovorí pre hnonline.sk bezpečnostný analytik Marián Maier.
15:44 Muž sa inšpiroval masovými streľbami Podľa nemeckého ministra vnútra je stále ešte skoro na to spájať mníchovského strelca s Breivikom. Podľa neho nič nenasvedčuje tomu, že by útočník bol napojený na medzinárodný terorizmus. Potvrdil však, že sa muž inšpiroval masovými streľbami. 15:18 Lajčák vyjadril silné rozhorčenie V telegrame minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák vyjadruje silné rozhorčenie nad správou o útoku, pri ktorom zahynulo deväť nevinných ľudí a ďalší boli zranení. "Tento zavrhnutiahodný čin, ktorý nemožno ničím ospravedlniť, je útokom na mierové a pokojné spolužitie nás všetkých," zdôraznil šéf slovenskej diplomacie. 14:46 Merkelová: Všetci s ťažkým srdcom smútime Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyjadrila sústrasť obetiam mníchovského útoku. "Všetci s ťažkým srdcom smútime za tých, ktorí zomreli počas útoku v Mníchove," povedala Merkelová.
14:22 V ruksaku mal 300 nábojov Policajti uvádzajú, že útočník, 18-ročný Nemec iránskeho pôvodu, bol pravdepodobne duševne chorý a v ruksaku mal až 300 nábojov. 14:22 "Breivik tu mohol zohrať úlohu" "Breivik tu mohol zohrať úlohu," povedal na dnešnej tlačovej konferencii mníchovský policajný prezident Hubertus Andrä. Dodal, že pri domovej prehliadke našli vyšetrovatelia v páchateľovej izbe materiál zaoberajúci sa myšlienkou vystrieľania veľkého množstva ľudí.
Anders Breivik na súde
Zdroj: Reuters
14:06 Chcel napodobniť Breivika Mníchovská polícia uviedla, že strelec mal zaľúbu v masových streľbách. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že chcel napodobniť nórskeho teroristu Andersa Breivika. Včera to bolo presne päť rokov, čo Breivik zabil v Osle a na ostrove Utoya 77 ľudí. 13:35 Medzi obeťami bol aj jeden Grék Medzi obeťami bol aj jeden Grék, uviedlo to ministerstvo zahraničia. Informáciu priniesla agentúra AFP
13:29 Strelec bol dvakrát na polícii ako poškodený Strelec nemal záznam v trestnom registri. Dvakrát bol však na polícii ako poškodený. V roku 2010 bol obeťou napadnutia a v roku 2012 bol okradený. 13:27 Medzi obeťami sú údajne aj traja Turci Medzi obeťami sú údajne aj traja Turci. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na turecké ministerstvo zahraničia. 13:09 Niekto lákal do McDonald´s na jedlo zadarmo Polícia preveruje správu z FB, v ktorej niekto lákal do McDonald"s pri centre Olympia na ponuku jedla zadarmo. "Veľa vecí hovoria preto, že to uverejnil sám strelec," uviedol na TK policajný šéf Habertzus Andrä. 12:47 Ľudia si chodia od rána uctiť obete útoku v Mníchove
Zdroj: Reuters
12:44 Identifikovali vražednú zbraň Vražednou zbraňou bol Glock-17, na ktorý nemal strelec oprávnenia. 12:41 "Modlite sa za Mníchov" "Modlite sa za Mníchov," znela krátka výzva futbalového majstra sveta Jérome Boatenga. 12:41 Ancelotti: Nerozumiem tomu "Som veľmi smutný, nerozumiem tomu. Vyjadrujem svoju najhlbšiu sústrasť rodinám obetí," vyjadril sa nový tréner Bayernu Carlo Ancelotti. 12:30 Pitva preukázala, že išlo o samovraždu Polícia uviedla, že hoci na útočníka jeden policajt vystrelil, pitva preukázala, že išlo o samovraždu. Podľa nemeckej kriminálnej polície nemal pri sebe žiaden odkaz na rozlúčku. 12:21 Útočník bol v starostlivosti psychiatrov Podľa štátneho zástupcu bol útočník v starostlivosti psychiatrov a užíval lieky.
12:20 Obchodné centrum zostáva zatvorené Okolie miesta činu polícia sprístupnila. Obchodné centrum ale zostáva uzavreté, uviedla polícia počas tlačovej konferencie. 12:14 Sú psychicky narušení, šialenci, ktorí rozosievajú smrť. Kiska emotívne reagoval na teror v Mníchove Prezident Andrej Kiska vyjadril na sociálnej sieti ľútosť nad včerajšou streľbou v Nemecku. "Včera v Mníchove zahynuli ďalší ľudia ... Všetci si uvedomujeme, že bezpečnosť a ochrana je nástojčivou úlohou dňa," zdôraznil Kiska. Celý článok nájdete TU.
12:12 Žiadny súvis s islamským štátom Podľa bavorského policajného šéfa nemal čin žiadnu súvislosť s utečeneckou krízou ani islamskou republikou. 11:55 Futbalisti Bayernu si uctili obete Minútou ticha uctili obete streľby futbalisti klubu Bayern Mníchov aj bavorská vláda. 11:54 Na sto percent sa nedá zabrániť teroristickému útoku Na sto percent sa nedá zabrániť teroristickému útoku. "Osamelý vlk, s tým sa bojuje najťažšie," hovorí minister. 11:52 "Môžeme sa zľaknúť, ale nesmieme sa báť" "Môžeme sa zľaknúť, ale nesmieme sa báť," tvrdí Kaliňák. Dodal, že zaručia bezpečnosť krajiny, ktorá tu stále je. 11:51 Kaliňák: Najväčším nepriateľom bezpečnosti je rutina Najväčším nepriateľom bezpečnosti je rutina. Lebo začnú byť prehliadané informácie, ktoré by mohli pomôcť k vyriešeniu situácií 11:50 Európa už nie je bezpečná Európa bola pred niekoľkými rokmi bezpečným prístavom. O tomto už nemôže byť reč, tvrdí Kaliňák. 11:47 Kaliňák: Nechceme zasahovať do života bežných ľudí Vytypuvávame ľudí, ktorí by mohli znamenať riziko. Nechceme však zasahovať do života bežných občanov, môže sa však stať, že dôjde k zvýšeným kontrolám občanov, hovorí na brífingu Kaliňák. 11:46 Gašpar: Sme pripravení spolupracovať Polícia je kvôli predsedníctvu a podujatiam, ktoré sú od pondelka, v permamentnom strehu a pripravená zabrániť akýmkoľvek útokom. Sme pripravení spolupracovať aj s nemeckou či rakúskou políciou. 11:44 Zvýšený počet hliadok v obchodných centrách Činnosť hliadkovej služby bude zvýšená v obchodných centrách a na miestach, kde je väčšie množstvo ľudí, hovorí šéf polície Tibor Gašpar. 11:43 Najvyššie bezpečnostné opatrenia Na Slovensku platia najvyššie bezpečnostné opatrenia, hovorí Kaliňák. Dodal, že to platí hlavne na miestach, kde sa pohybuje väčšie množstvo ľudí. 11:41 Viac ako 30-tisíc núdzových smsiek Ministerstvo zahraničných vecí vyslalo viac ako 30-tisíc núdzových smsiek, hovorí Kaliňák 11:39 Kaliňák hovorí o osamelom vlkovi "Vykazuje to znaky osamelého vlka. Zatiaľ nie sú známe podrobnosti," hovorí Kaliňák. 11:35 Medzi obeťami je šesť mužov a tri ženy Podľa nemeckej televízie BR je medzi obeťami šesť mužov a dve ženy vo veku od 14 do 21 rokov. Jednou z obetí je 45-ročná žena.
11:18 Ceduľa s nápisom "Prečo?" Pri nákupnom centre Olympia v Mníchove niekto vyvesil ceduľu s nápisom "Prečo?"
11:16 Otec jednej z obetí prišiel na miesto tragédie Na miesto činu prišiel v sobotu dopoludnia otec jednej z obetí, ktorý zvieral fotku svojho syna a kvety, ktoré chcel pred obchodný dom spolu s fotkou položiť. 11:11 Česi odvolali kontroly na česko-bavorských hraniciach Česká polícia už odvolala kontroly na česko-bavorských hraniciach, ktoré v noci nadnes nariadila kvôli útoku v mníchovskom nákupnom centre, informuje Český rozhlas (ČRo).
11:11 Útočník býval s rodičmi v centre Mníchova V nákupnom centre útočil 18-ročný David S., ktorý býval vo štvrti Maxvorstadt s rodičmi. Uviedol to web der Spiegel. 10:50 Putin vyjadril sústrasť Merkelovej Ruský prezident Putin vyjadril nemeckej kancelárke Merkelovej sústrasť kvôli piatkovému útoku v Mníchove. 10:50 Nemecká bezpečnostná rada štátu sa popoludní zíde s kancelárkou Angelou Merkelovou. 10:41 Brífing Kaliňáka Tlačová beseda po skončení Rady Národného bezpečnostného analytického centra po teroristickom útoku v Nemecku sa uskutoční dnes po 11.00 hod. Vystúpi na nej minister vnútra Robert Kaliňák. 10:13 Seehofer: Útok v Mníchove naplnil všetkých žiaľom a hrôzou Nemecký minister vnútra nechal v celej krajine vyvesiť smútočné zástavy. Bavorský premiér Seehofer povedal, že útok v Mníchove naplnil všetky žiaľom a hrôzou. 09:42 Išlo o "vraždu bezbranných a nevinných" ľudí Iránske ministerstvo zahraničia dnes útok v nákupnom centre odsúdilo. "Irán tento čin odsudzuje a vyjadruje solidaritu s nemeckým národom a vládou," povedal hovorca iránskeho ministerstva Báhrám Ghasem. Išlo podľa neho o "vraždu bezbranných a nevinných" ľudí. Proti takýmto činom nie je iná obrana, než "rozhodný a nevyberavý" boj proti terorizmu, dodal. Útočník bol podľa polície Nemec iránskeho pôvodu. 09:41 "Nevieme, čo viedlo k útoku" Polícia stále nevie, aký bol motív útočníka. "S ohľadom na útočníka preverujeme všetko, ale zatiaľ nevieme, čo k útoku viedlo," povedal hovorca polície Peter Beck. 09:17 Medzi obeťami nie sú Slováci Medzi obeťami piatkovej streľby v Mníchove nie sú slovenskí občania. Na základe informácií nemeckej polície to potvrdil hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Peter Stano. 08:28 Mestská doprava v Mníchove je v prevádzke. Výnimkou je metro U3, ktoré nestavia v zastávke OEZ. 08:00 Vlajky na pol žrde Bavorský krajinský premiér Horst Seehofer nariadil dnes spustiť vlajky na všetkých štátnych budovách na pol žrde, aby vyjadrovali smútok za obeťami piatkového útoku v Mníchove. O rovnaké gesto požiadal ministerský predseda aj jednotlivé obce a okresy v Bavorsku. 07:50 Mníchovská polícia chystá ďalší brífing 07:15 "Naše myšlienky sú s ranenými a obeťami" 06:45 Výzva verejnosti Šéf policajného prezídia Hubertus Andrä vyzval verejnosť, aby poskytla polícii prípadné videozáznamy z mobilných telefónov a pomohla tak pri objasňovaní okolností útoku. 06:21 "Pokojný typ" človeka Susedia popísali Bildu útočníka ako "pokojný typ" človeka. Videli sa s ním ešte deň pred činom. Keď ho neskôr spoznali na záberoch zachytených svedkami streľby, ktoré zverejnili nemecké televízie, uvedomili políciu. 05:40 Útočník podľa svedkyne zastrelil aj dieťa 05:17 Hollande: Odporný teroristický útok Francúzsky prezident Francois Hollande označil vo vyhlásení, ktoré cituje agentúra Reuters, streľbu v Mníchove za odporný teroristický útok, ktorého cieľom je po iných európskych krajinách vyvolať strach aj v Nemecku. 05:04 Zahynuli aj mladistvé osoby Šéf bavorského policajného prezídia Hubertus Andrä uviedol, že pri útoku v areáli nákupného centra Olympia mníchovskej štvrti Moosach zahynuli aj mladistvé osoby, zatiaľ čo medzi zranenými je viacero detí. Policajný hovorca Marcus da Gloria Martins predtým zverejnil informáciu, podľa ktorej záchranná služba narátala až 21 ľudí so zraneniami rôzneho rozsahu. 02:58 Rakúsko posilnilo ochranu hraníc Rakúsko po piatkovej streľbe v bavorskej metropole Mníchov posilnilo ochranu svojich štátnych hraníc a uviedlo do pohotovosti elitný policajný útvar Cobra. Rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka to uviedol v nočnom rozhovore pre verejnoprávnu stanicu ORF. Sobotka ubezpečil, že po útoku v Mníchove prijala rakúska polícia všetky dostupné opatrenia, pripustil však, že podobná udalosť sa môže napriek tomu stať aj v Rakúsku. "Pred takýmto teroristami alebo zločincami sa dá len veľmi ťažko chrániť," povedal minister, ktorý po útoku v susednom Nemecku prerušil svoju dovolenku. 02:36 Nemec iránskeho pôvodu Polícia útočníka identifikovala ako 18-ročného nemeckého občana iránskeho pôvodu. Polícii doteraz nebol známy. Motív činu je zatiaľ nejasný. 02:36 2300 policajtov Šéf nemeckej polície oznámil, že traja muži, ktoré svedkovia videli utekať od miesta streľby, nemali s útokom nič spoločné. Do akcie bolo zapojených 2300 policajtov. 01:56 Polícia pracuje s možnosťou, že útočník je mŕtvy 01:38 Hromadná doprava začína jazdiť Podľa Sky News sa v Mníchove po štvrť na dve v noci opäť začala rozbiehať mestská hromadná doprava. 01:37 Desať obetí Mníchovská polícia uviedla, že po streľbe zomrelo celkom 10 ľudí, jeden z mŕtvych je možno útočník, píše agentúra Reuters. 01:36 Strelec mohol byť iba jeden Útočník sa sám zastrelil, potvrdila polícia. Pravdepodobne to bol jediný strelec. Polícia doteraz tvrdila, že strelci boli až traja. 01:23 Tlačová konferencia o druhej Polícia plánuje tlačovú konferenciu o druhej hodine ráno.  01:04 Našli auto, ktoré mohlo patriť útočníkom Nemecké médiá prinášajú nepotvrdené správy, že polícia našla auto, ktoré údajne patrilo jednému z útočníkov. Vozidlo strednej triedy vraj odviezli k podrobnej forenznej inšpekcii. 00:46 Mníchov ako mesto duchov 00:40 Železnice nechajú nočné vlaky pre ľudí Nemecký železničný prepravca Deutsche Bahn umožňuje ľuďom, aby dnešnú noc prečkali vo stojacich nočných vlakoch, píše The Guardian. 00:32 Policajná akcia stále beží Vieme o minimálne desiatich zranených, informuje polícia. Situácia stále nie je jasná. 00:29 Džihádisti bojujú inak Džihádisti sa bežne sami nezastrelia. Ich obvyklá taktika: bojujú, kým ich nezabijú, alebo na sebe odpália bombu, píše reportérka z Dubaja špecializovaná na bojovníkov islamského štátu. 00:26 Vlajky na pol žrde Vlajky budú spustené na pol žrde počas soboty v Nemecku. Minister vnútra Thomas de Maiziere hneď ráno dorazí do Mníchova.  Spustená bude aj nemecká vlajka vo Washingtone 00:20 Obetí je podľa neoficiálnych informácií oveľa viac ARD uvádza, že si útok vyžiadal 20 obetí. Oficiálne však toto číslo zatiaľ nikto nepotvrdil. 00:08 Nemecko si chce ustrážiť svoj spôsob života Šéf úradu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Peter Altmaier vyhlásil, že absolútnu bezpečnosť nie je možné zabezpečiť, a že si Nemecko nesmie nechať podobnými útokmi vziať svoj spôsob života. "Nikto si neželá štát, ktorý bude na všetko absolútne dohliadať a ktorý by bol potrebný na zaistenie absolútnej bezpečnosti," povedal podľa agentúry Reuters. "Urobíme všetko pre to, aby sme mohli žiť ďalej svojím spôsobom života. Nesmieme dopustiť, aby teroristi dosiahli svoj cieľ, a to zneistenie našej spoločnosti," uviedol. 23:50 Obeťou aj 15-ročné dievča Podľa nemeckého portálu tz.de je medzi obeťami aj 15-ročné dievča. Zranených je približne 20 ľudí z toho niektorí ťažko. 
Zdroj: TASR/AP
23:47 Útok videlo sto ľudí Hovorca polície: Útok videlo až 100 ľudí. Televízia BR uviedla, že pri deviatom mŕtvom tele sa našiel červený batoh, podobný mal strelec od McDonaldu. 23:44 Nie je jasné, či sú strelci ešte v Mníchove Mníchovská polícia vyzýva svedkov, aby jej poslali videá či fotografie útoku. Nie je jasné, či sú strelci stále v Mníchove. 23:33 Nadávka na cudzincov a potom streľba Luan Zequiri pre nemeckú stanicu n-tv opísal, že bol priamo pred reštauráciou McDonald's, keď došlo k streľbe. Útočník vraj zakričal urážku namierenú proti cudzincom a ozval sa "veľmi hlasný rev". Zequiri vraj videl len tohto útočníka, ktorý mal na sebe vysoké topánky a batoh. "Pozrel som sa jeho smerom a on strelil do dvoch ľudí na schodoch," opísal. Zequiri sa potom schoval a chvíľu počkal, kým utiekol. 23:17 Polícia predpokladá, že jeden útočník sa zastrelil Polícia predpokladá, že telo muža, ktorý spáchal samovraždu je jedného z páchateľov. Má ísť práve o toho muža, ktorý spustil streľbu pred obchodným centrom Olympia. Polícia to mala zistiť kvôli batohu, ktorý mal pri sebe. Informuje o tom portál tz.de. 23:13 Vedeli sme, že sa to raz stane aj v Nemecku "Všetci sme tušili, že sa to raz stane aj v Nemecku. Otázka iba bola, kedy. Cez víkend radšej ani nevyjdem von, kým tí vrahovia budú niekde v meste. Zlé je, že ani nevieme, kto na ľudí strieľal," uviedol k dnešnej streľbe Alex Schulze, obyvateľ Mníchova. 23:04 Jeden človek spáchal samovraždu Jedna z obetí podľa oficiálnych informácií spáchala samovraždu. Či ide o jedného z útočníkov nie je známe. 23:02 Nevylučujú žiadnu teóriu Poradca Angely Merkelovej Peter Altmaier uviedol, že vyšetrovatelia zatiaľ nevylučujú žiadne teórie týkajúce sa útoku. 23:01 Teroristický čin "Ak niekto v obchodnom centre začne paľbu s dlhou strelnou zbraňou a zabije osem ľudí, musíme pracovať s predpokladom, že to nebol normálny zločin, ale teroristický čin," odpovedal podľa The Guardian mníchovský policajný hovorca na otázku, či išlo o teroristický útok. Policajtom podľa neho pomáhajú elitné jednotky, zbrane sa im však doteraz nájsť nepodarilo. 22:56 Počet obetí narástol Podľa neoficiálnych informácií portálu tz.de počet obetí stúpol už na jedenásť.  22:53 Elitné jednotky V Mníchove už operuje jedna z najelitnejších protiteroristických jednotiek sveta GSG-9. Vznikla v reakcii na políciou nezvládnutý masaker v Mníchove 1972. 22:52 Ľudia stále hlásia polícii streľbu Mníchovský policajný hovorca podľa Reuters uviedol, že sa na políciu stále obracajú ľudia, ktorí oznamujú streľbu. Polícia vraj všetky prípady prešetruje. 22:40 Deviata obeť Polícia informuje, že mŕtvych je nakoniec deväť - zisťuje však, či deviaty človek nepatril medzi útočníkov. 22:39 Zarmútený Johnson Britský minister zahraničia Boris Johnson je streľbou v Mníchove šokovaný a vyjadril súcit s obeťami násilia. "Som šokovaný a zarmútený mníchovskou streľbou. Moje myšlienky sú v tejto chvíli s obeťami, s ich drahými a s celým Nemeckom," uviedol Johnson na Twitteri. 22:37 Obama vyjadril podporu Americký prezident Barack Obama v súvislosti s dnešnou streľbou v Mníchove prisľúbil Nemecku všetku pomoc, akú bude krajina potrebovať. "Ešte presne nevieme, čo sa tam stalo, ale pochopiteľne naše srdce cíti s tými, ktorí boli zranení," citovala Obamu agentúra Reuters. "Poskytneme všetku podporu, ktorá bude potrebná," doplnil americký prezident.
Zdroj: TASR/AP
22:36 Namiesto fotiek polície domáce zvieratá Nemeckí užívatelia sociálnych sietí rešpektujú výzvu polície, aby nezverejňovali informácie a fotky z policajného zásahu. Namiesto toho zdieľajú snímky svojich domácich maznáčikov. To isté robili Belgičania po útokoch v Bruseli, ktorí na sociálnych sieťach zverejňovali fotky mačiek. 22:34 V Mníchove je Ondrej Macko V Mníchove je aj známy šéfredaktor TouchIT Ondrej Macko, ktorý takto popísal situáciu pre HN. „Do Mníchova som prišiel asi okolo siedmej autom. O útoku som ešte nevedel. Chcel som ísť do mesta vlakom, no prešiel len pár zastávok a odstavili ho. Vrátili nás o jednu stanicu a odkázali nám, aby sme sa šli späť. Všetky inštrukcie podávali v nemčine. Že došlo k útoku nám povedali až na hoteli, ktorý je asi 15 kilometrov od obchodného centra, kde sa odohrala streľba. Tu, kde som aktuálne, ľudia nevychádzajú von, no hotel funguje v normálnom režime. Žiadne špeciálne inštrukcie sme však nedostali.“ 22:32 Osem obetí Počet obetí vzrástol na osem, cituje agentúra AP hovorcu mníchovskej polície.  22:30 Jeden útočník sa mal zastreliť Aj mníchovský portál TZ píše, že jeden z útočníkov mal spáchať samovraždu. Podľa portálu polícia mala okolo mŕtveho muža uzatvoriť priestor, lebo si nie je istá, či nemal pri sebe aj výbušniny. Ide však o nepotrdené informácie. 22:27 Zrušili festival Hudobný festival Tollwood v Mníchove bol zrušený. Polícia účastníkov poslala domov. 22:27 Minister vnútra zrušil cestu do USA Nemecký minister vnútra de Maizière prerušil svoju cestu do USA a vracia sa späť do Nemecka. Útoky sa diali v čase, kedy sedel v lietadle a cestoval na dovolenku.  22:25 Výnimočný stav Mníchov vyhlásil výnimočný stav.  22:06 Obchodné centrum vyprázdnili Stanica BR uvádza, že v obchodnom centre už nie sú žiadni zákazníci. 22:04 Spolkové krajiny sprísňujú opatrenia Ostatné nemecké spolkové krajiny sprísnili bezpečnostné opatrenia. Polícia v Düsseldorfe zaradila do výzbroje samopaly, napísal na svojom webe denník Rheinische Post. Spoločne s Düsseldorfom platia sprísnené opatrenia aj napríklad v Kolíne nad Rýnom. V Stuttgarte, v metropole Bádenska-Württemberska, sú v uliciach posilnené hliadky. 22:03 Polícia komunikuje aj po turecky K trom jazykom, ktoré polícia používala na sociálnych sieťach doteraz, pridala aj turečtinu.  22:03 „Počujeme húkačky a vrtuľník. Bývame v susednej ulici," opisuje naša spisovateľka situáciu po útoku Neustále počujeme húkačky, vrtuľník. Toto je oblasť činžiakov, býva tu stredná alebo robotnícka trieda,“ hovorí pre HN slovenská spisovateľka Martina Solčanská, ktorá žije v Mníchove a býva v susednej ulici od miesta streľby v nákupnom centre Olympia v Mníchove. Celý článok nájdete TU. 22:02 Útočník na ulici so zbraňou 21:57 Podľa polície sú útočníci stále na slobode 21:57 Počet obetí stúpol Podľa neoficiálnych informácií počet obetí narástol na sedem, informuje nemecká spravodajská televízia N24.  21:56 Česi sledujú hranice Česko sleduje hranice s Nemeckom. Minister vnútra Milan Chovanec čaká na informácie od tajných služieb z Nemecka. "Dohodli sme sa, že je potrebné posilniť výkon služby na česko-nemeckom pomedzí. A to predovšetkým z dôvodu, že by sa niektorý z páchateľov pokúšal unikať z Nemecka a pokúsil sa prekročiť hranicu do Česka," uviedol. 21:46 Strelec nadával Turkom Útočník na ľudí v centre kričal, že sú Turci s vulgárnymi prívlastkami.  21:44 Strieľalo sa iba pri obchodnom centre Podľa polície sa nestrieľalo inde ako na Hanauer Strasse, kde sa obchodné centrum nachádza. 21:36 Spojitosť s islamom nevidia Mníchovský policajný hovorca podľa Reuters uviedol, že zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by mal útok spojitosť s islamom. Polícia vraj skúma videá svedkov. Už skôr sa na sociálnych sieťach objavili nepodložené správy o tom, že jeden zo strelcov hovoril silným bavorským prízvukom. 21:33 Polícia aj z okolia Denník Bild uvádza, že do Mníchova zamierili aj policajti z okolitých spolkových krajín Hesenska a Bádensko-Württemberska aj Rakúska. 21:30 Šiesta obeť Polícia dostala informáciu, že počet obetí sa navýšil.  21:27 Polícia potvrdila počet útočníkov Polícia na brífingu potvrdila, že útočníci boli maximálne traja. 
Zdroj: TASR/AP
21:24 Minimálne päť obetí Polícia práve na brífingu potvrdila minimálne päť obetí útoku. Zároveň tvrdí, že sa žiadne ďalšie útoky nepotvrdili.  21:22 Slovák z miesta streľby "Išiel som práve von z nákupného centra na parkovisko. Stál som pri aute, dával doň nákup a zrazu som počul, ako na druhej strane cesty, kde je McDonald`s, kričia a behajú nejaké deti," popisuje začiatok drámy v Mníchove Slovák Oto Imrich. "Najskôr som si myslel, že sa hrajú a potom som videl odtiaľ utekať množstvo ľudí. Počul som hlasné výstrely. Hneď som sadol do auta a rýchlo šiel preč. Kúsok odtiaľ som potom zastal a volal som 112," dodáva.  "Bývam nad Mníchovom, ale vonku počuť sanitky, celá doprava je zastavená, nedá sa nikam ísť, všetko je zastavené." 21:15 Jeden strelec mal spáchať samovraždu Nemecké médiá uvádzajú, že je jeden zo strelcov mŕtvy, zastrelil sa vraj sám. Oficiálne to však zatiaľ nikto nepotvrdil. 21:11 Päť rokov po Breivikovi K útoku v Mníchove došlo presne po piatich rokoch od útoku Andersa Breivika v Nórsku. 21:08 Myslela som si, že teror do Mníchova nedorazí "Keď došlo k útoku vo vlaku, všetci boli šokovaní, samozrejme, ale mysleli sme si, že išlo len o jedného človeka. Úprimne som si myslela, že teror do Mníchova nikdy nedorazí. Teraz naše krásne mesto zasiahol teror... Čoskoro sa bude konať Oktoberfest, a to je samozrejme terč pre teroristov - teraz sa cítime skutočne veľmi zle," uviedla Jeanette Winterová z Bavorského rádia pre BBC. 21:07 Ľudia čakajú na správy o blízkych Ľudia sa zhromažďujú na benzínke neďaleko obchodného centra, kde čakajú na správy o svojich blízkych, píše Focus Online. 21:06 Slováci by nemali byť medzi obeťami Medzi obeťami dnešnej streľby v Mníchove by podľa doterajších informácií nemali byť žiadni Slováci. TASR to potvrdil hovorca slovenského rezortu diplomacie Peter Stano. 20:58 Útočník kričal, že je Nemec Podľa nemeckého denníka Bild mal jeden útočník kričať, že je Nemec. Ďalší podľa RTL kričal protiprisťahovalecký "scheiss Auslander".  Prepis rozhovoru vo videu
Autor videa:
ty (vulgarizmus), ty hlúpy pes, ty (vulgarizmus)
Páchateľ: Kvôli vám som bol šikanovaný sedem rokov
Autor videa: Ty si (vulgarizmus)
Páchateľ: A teraz som si musel kúpiť zbraň, aby som vás všetkých odbachol
Autor videa: Zbrane? Tebe treba odťať hlavu, ty (vulgarizmus)
Páchateľ: Po... Turci
Autor videa: Po... tureckí gangstri
Páchateľ: Ja som Nemec
Autor videa: Ty si (vulgarizmus)
Páchateľ: Narodil som sa v Nemecku v chudobnej štvrti
Autor videa: Ty hlúpy pes
Páchateľ: Bol som zatvorený na liečení
Autor videa: Áno, liečenie. Patríš na psychiatriu, ty hlúpy (vulgarizmus)
Páchateľ: Nič som nespravil, držte hubu človeče
Onedlho bolo počuť streľbu.
20:57 Doleteli špeciálne jednotky Polícia vyzýva ľudí, aby uvoľnili diaľnice do Mníchova. Do mesta už doleteli špeciálne jednotky. Ide o akútny stav teroru, hlási polícia.  20:55 Tretí útok za osem dní Ide o tretí násilný útok proti civilistom v západnej Európe za posledných osem dní. K dvom predchádzajúcim útokom sa prihlásil Islamský štát. Motív dnešného útoku zatiaľ známy nie je.  20:47 Minister vnútra je na ceste na dovolenku Minister vnútra de Maizière o útoku údajne stále nevie, pretože je v lietadle smerujúcom do USA, kam letí na dovolenku. Nie je jasné, či sa do Nemecka vráti. 20:46 Niekoľko útočníkov Bezpečnostné zložky v Berlíne oznámili Reuters, že v Mníchove strieľali najmenej dvaja útočníci. Mníchovský policajný hovorca však uviedol, že svedkovia videli najmenej troch strelcov.  20:38 Do Mníchova poslali špeciálne jednotky GCG-9 Jednotka GSG-9 má za úlohu boj proti terorizmu, záchranu rukojemníkov, ochranu VIP v zahraničí a zásahy proti páchateľom závažnej trestnej činnosti. 20:38 Nevylučujú teroristický útok Nemecká polícia nevylučuje, že sa Mníchov stal terčom teroristického útoku. Bavorský premiér Seehofer zvolal kvôli útoku krízovú schôdzu. Mníchovská hlavná vlaková stanica sa stále evakuuje. 20:35 Francúzsky, anglicky aj nemecky Mníchovská polícia na Twitteri komunikuje v troch jazykoch. Ľudí vyzýva, aby sa vyhýbali otvoreným priestranstvám.  20:34 Počty obetí sa rôznia Bavorská televízia BR informuje o šiestich obetiach a mnohých zranených. 20:31 Nikto nevie, kde sú páchatelia "Teraz ešte len prebieha policajný zásah, pátra sa po páchateľoch, ktorí sa pohybujú po Mníchove a nikto nevie, kde sú. Všetky policajné sily sú sústredené na to, aby ich vypátrali a našli," povedal český generálny konzul v Mníchove Milan Čoupek ČTK krátko po 20:00 SELČ. "Informácie o tom, koľko je zranených a mŕtvych, zatiaľ neboli zverejnené," uviedol generálny konzul. 20:23 Olympia Centrum sprevádza terorizmus Nákupné stredisko Olympia bolo v Mníchove otvorené v roku 1972 v súvislosti s vtedajšími letnými olympijskými hrami. Postavené bolo neďaleko olympijskej dedinky, v ktorej boli ubytovaní účastníci hier a ktorá sa stala vtedy terčom teroristického útoku. Pri útoku palestínski teroristi 5. septembra 1972 zabili dvoch izraelských športovcov a ďalších deväť športovcov z Izraela vzali ako rukojemníkov. Aj tých potom na letisku zastrelili. 20:17 Polícia hliadkuje na dôležitých miestach Policajti hliadkujú na všetkých dôležitých miestach v Mníchove. Stále sa nevie, kde strelec je. Hovorca bavorského ministerstva vnútra podľa Reuters poprel, že by médiám oznámil informáciu o troch obetiach streľby. Útok vraj zatiaľ nijako nekomentoval. 20:16 Ďalšia streľba Mníchovská polícia píše na Twitteri o ďalších, zatiaľ nepotvrdených, incidentoch v centre mesta. 20:10 Obchody sú zatvorené V centre Mníchova sú zatvorené všetky obchody.  20:09 Mníchov je odstavený Všetky vlaky z a do Mníchova sú zastavené, informuje ČT24.  20:08 Traja útočníci Podľa očitých svedkov na mieste útočili traja ozbrojení ľudia. Mníchovská polícia uvádza, že prvá informácia o streľbe bola prijatá 17:50.  20:03 Polícia nevie, kde sú útočníci Polícia na Twitteri oznamuje, že nevie, kde sa útočníci nachádzajú. "Dávajte si na seba pozor a vyhýbajte sa otvoreným priestranstvám." 19:58 Ministerstvo potvrdilo troch mŕtvych Nemecké ministerstvo vnútra podľa The Guardian potvrdilo tri mŕtve. 19:55 Focus Online uvádza, že v obchodnom centre zomrelo najmenej šesť ľudí, počet zranených je nejasný. 19:51 V Mníchove evakuovali hlavnú stanicu Polícia popiera, že by sa strieľalo aj na námestí Karlsplatz.  19:49 Video zo streľby v McDonalde 19:47 Pozícia strelca je nejasná Podľa polície je pozícia strelca stále nejasná, informácie o streľbe v centre mesta nepotvrdila. Stále vyzýva obyvateľov, aby nevychádzali a vyhýbali sa metra aj prímestským vlakom.
Zdroj: TASR/AP
19:45 Viac útočníkov Podľa policajnej hovorkyne ide zrejme o viacero útočníkov. Objavujú sa správy, že útok začal v reštaurácii McDonalds.  19:44 Dôležitý dopravný uzol Karlsplatz je dôležitým dopravným uzlom v bavorskej metropole, ktorý sa nachádza v blízkosti hlavnej železničnej stanice. 19:43 Zrejme ide o viac útočníkov Policajná hovorkyňa povedala pre Reuters, že zrejme ide o viac útočníkov.
19:42 Všetky jednotky v nasadení
Zdroj: TASR/AP
Nasadené boli všetky mníchovské policajné jednotky, v pohotovosti sú aj nemocnice.
19:35 Streľba mala byť aj 5 kilometrov od Olympie Po dnešnej streľbe v nákupnom centre Olympia v bavorskej metropole Mníchov bola streľbu hlásená aj zo zhruba päť kilometrov vzdialeného námestia Karlsplatz. 19:32 Strelec zrejme utiekol z miesta činu 19:32 Policajti sú všade Policajti sú podľa svedkov všade. Majú na sebe nepriestrelné vesty, helmy a so sebou automatické zbrane. Nad oblasťou prelietava vrtuľník. 19:32 Polícia vyzýva ľudí, aby neprezrádzali ich taktiku cez Twitter 19:24 Mnoho výstrelov "Bolo tam vypálených veľa striel, neviem povedať koľko, ale bolo ich veľa," povedal agentúre Reuters zamestnanec centra. 19:23 Policajná operácia na viacerých miestach Policajná operácia podľa Focusu prebieha aj na mníchovskom Karlsplatz, taxikári sú vyzývaní, aby do oblasti nezachádzali. Policajný hovorca uviedol, že "počíta s viacerými mŕtvymi". 19:22 Vyhýbajte sa otvoreným priestranstvám, varuje polícia 19:21 Údaje o obetiach sa rôznia Polícia vyzýva všetkých ľudí v blízkosti obchodného centra, aby urýchlene odišli.
Útočník v Mníchove podľa televízie NTV zabil zrejme desať ľudí, denník Münchner Abendzeitung udáva až 15 zastrelených. Polícia bilanciu nezverejnila.
19:19 Živé zábery na obchodné centrum 19:15 Útočník zabehol do metra Bild uvádza, že podľa svedkov ozbrojený muž najskôr zaútočil v drogérii. Potom vraj zabehol do metra. 19:12 Stovky policajtov Streľba v nákupnom centre v Mníchove si podľa polície vyžiadala zranených a zrejme aj mŕtvych. Situácia je neprehľadná. Na mieste sú stovky policajtov. 19:10 Je to zrejme niečo veľké "Je to zrejme niečo veľké," citovala agentúra DPA policajný hovorca. Ďalšie médiá uviedli, že polícia v oblasti podniká rozsiahly zásah, na mieste sú stovky policajtov.


menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:28