mníchov streľba políciaReuters
StoryEditor

Strelec z Mníchova si zbraň kúpil na darknete, pochádzala zo Slovenska

24.07.2016, 15:04
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Zbraň bola v roku 2014 deaktivovaná a nedalo sa z nej strieľať. Prerobenie na ostrú zbraň však trvá iba niekoľko desiatok minút.

David Somboly, ktorý v piatok v Mníchove zabil deväť ľudí, kúpil vražednú zbraň na internete. Podľa zistení zverejnených v denníku Süddeutsche Zeitung pochádzala vražedná zbraň zo Slovenska. Denník píše, že išlo o tzv. reaktivovanú zbraň pochádzajúcu zo Slovenska. Podobné zbrane použili aj teroristi, ktorí vraždili v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži.

Strelec použil pri vraždení deväťmilimetrový Glock 17, ktorý bol pôvodne nefunkčnou zbraňou. Vrah si ho objednal prostredníctvom darknetu, čo je skrytá časť internetu, na ktorú sa užívateľ dostane iba prostredníctvom špeciálneho softvéru.

Darknet je navyše ukrytý pred vyhľadávačmi a bežnými užívateľmi internetu. Zbraň bola v roku 2014 deaktivovaná a nedalo sa z nej strieľať. David Somboly si ju po zakúpení dal prerobiť opäť na ostrú zbraň. Tento úkon trvá iba niekoľko desiatok minút. Po reaktivovaní sa zo zbrane dá opäť strieľať ostrými nábojmi.

V prípade pátrania po pôvode zbrane neevidujú slovenské orgány od nemeckej polície oficiálnu žiadosť o spoluprácu. Pre TASR to dnes uviedol hovorca Ministerstva vnútra SR Petar Lazarov.

"V prípade, že nás nemecká strana požiada o pomoc, sme pripravení okamžite poskytnúť súčinnosť pri pátraní," dodal Lazarov.

Nemecká polícia sa domnieva, že útočník sa inšpiroval masakrom, ktorý pred piatimi rokmi spáchal v Nórsku Anders Behring Breivik.

Útočník si svoje obete nevyberal cielene a zámerne sa nezameral na cudzincov. Na tlačovej konferencii to dnes povedal mníchovský prokurátor Thomas Steinkraus-Koch.

Podľa doterajšieho vyšetrovania útočník strávil plánovaním útoku viac ako rok a zbraň si kúpil nelegálne na internete. Zopakoval, že sa stále neobjavili dôkazy, že útok bol politicky motivovaný.

Bavorský vyšetrovateľ Robert Heimberger dodal, že osemnásťročný páchateľ, podľa dôkazov nájdených u neho doma navštívil miesto v nemeckom meste Winnenden, kde v roku 2009 pri streľbe v škole prišlo o život 15 ľudí, a spravil si tam fotografie. Intenzívne tiež hral násilné videohry, ako je napríklad Counter Strike.

Vyšetrovatelia tiež potvrdili, že mladík sa liečil s psychickými problémami. U neho doma sa našli zdravotné záznamy, ktoré ukazujú, že trpel úzkosťami a depresiami a že bol v ústavnej a v ambulantnej liečbe. Našli sa aj lieky.

Útočník nemecko-iránskeho pôvodu v piatok večer zastrelil v mníchovskom nákupnom centre deväť ľudí, z nich sedem nebolo nemeckého pôvodu. Až na jednu obeť, ktorej bolo 45 rokov, boli všetci vo veku 15 až 20 rokov. Počet zranených sa zvýšil na 35, z ktorých traja sú stále v kritickom stave. Na mieste padlo takmer 60 výstrelov.

Rodičia útočníka sú stále v šoku a zatiaľ nemohli byť vypočutí.

01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Slnečná búrka, ktorá vyvolá internetovú apokalypsu? Takáto je pravda 02 - Modified: 2024-04-01 10:30:00 - Feat.: - Title: Vyšiel nový krátky film o Spider-Manovi. Miles Morales v ňom tentokrát bojuje s vlastnou úzkosťou 03 - Modified: 2024-03-24 11:00:00 - Feat.: - Title: Toxická pozitivita nemá s optimizmom nič spoločné. Čo robí s naším duševným zdravím a ako si s ňou zdravo poradiť? 04 - Modified: 2024-03-24 09:00:00 - Feat.: - Title: Keď si voči strachu celkom bezmocný: Panický atak ťa môže paralyzovať. Čo robiť, keď príde záchvat 05 - Modified: 2024-03-13 17:41:33 - Feat.: - Title: Mníchovská prokuratúra vyšetruje Signu Reného Benka kvôli praniu špinavých peňazí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:00