StoryEditor

Vstup do EÚ je v Maďarsku predmetom sporov

11.12.2002, 23:00

Maďarská vláda a opozícia sa už dohodli na termíne referenda o vstupe krajiny do Európskej únie, ktoré sa uskutoční 12. apríla. Stále však trvajú spory o ústavných zmenách, ktoré si vstup do únie vyžaduje a trvá aj vzájomné obviňovanie okolo toho, kto môže za nedostatky v príprave krajiny na členstvo.
"Nevidím vážny dôvod na to, aby Maďarsko odmietlo ponuku únie," povedal po posledných rokovaniach pred Kodaňou maďarský hlavný vyjednávač Endre Juhász. Maďarsko napríklad dosiahlo podľa Juhásza korektnú dohodu v otázke kvót na agrárne produkty. EÚ uznala maďarské požiadavky a dohodnuté množstvá zodpovedajú aktuálnej produkcii domáceho poľnohospodárstva. "Nikde nebudeme musieť obmedzovať výrobu," tvrdí Juhász. Podobne ako ostatné kandidátske štáty ani Maďarsko neuspelo v snahe skrátiť časový limit na vyplácanie úplných priamych dotácií do pôdohospodárstva, Juhász však stále vidí určitú malú nádej na to, že môže dôjsť k dohode, ktorá by bola pre kandidátov výhodnejšia.
Za svoj veľký úspech považujú v Budapešti uzavretie kapitoly o hospodárskej súťaži. Jej uzavretie meškalo kvôli požiadavku EÚ, aby Budapešť aj so spätnou platnosťou zmenila systém daňových úľav pre investorov. To by však podľa Budapešti znamenalo sériu súdnych sporov a odchod niektorých investorov z Maďarska. Na základe dohody uzavretej tento týždeň sa pre 75 percent investorov finančné podmienky ani po vstupe do únie nezmenia. "Je to najlepšia možná dohoda," uviedol minister financií Csaba László. "Gratulujeme maďarskej vláde k dosiahnutej dohode, zdá sa, že je pre nás výhodná a nádejná," potvrdil optimizmus vlády Péter Őre, komunikačný riaditeľ maďarskej pobočky jedného z významných investorov, firmy Audi. Maďarsko dostalo taktiež ubezpečenie, že jeho platby do rozpočtu únie nebudú ani v prvom roku po vstupu vyššie, než suma, ktorú krajina z rozpočtu dostane.
Spokojnosť hlavného vyjednávača a vlády však na domácej pôde naráža na kritiku opozície, podľa ktorej je Medgyessyho vláda voči EÚ príliš servilná a nerobí dosť preto, aby bola maďarská ekonomika do chvíle vstupu dostatočne posilnená a konkurencieschopná. Euroskepticizmom sa v posledných mesiacoch vyznačoval hlavne FIDESZ a jeho líder, bývalý premiér Viktor Orbán. FIDESZ tvrdil, že nie je proti vstupu do únie, požaduje však, aby tam Maďarsko vstúpilo za lepších a rovnocenných podmienok. Na svojom zjazde minulý víkend sa však FIDESZ i Orbán nakoniec vyjadrili v prospech vstupu. "Únia nie je zázračným liekom ani čarovným prútikom," povedal v sobotu Orbán. "Je však našou budúcnosťou, šancou a prísľubom," dodal neskôr s tým, že je napriek ťažkostiam viac dôvodov na to, aby Maďari so vstupom súhlasili. Napriek tomu, že podľa Orbána ešte nebolo rozširovania únie, pri ktorom by noví členovia dostali také zlé podmienky. Ak všetko spočítame, dostane Maďarsko iba 40 percent toho, na čo má od únie nárok a pritom má už v roku 2005 zaplatiť 100 percent svojich členských príspevkov," povedal bývalý premiér. Najväčším problémom je podľa predstaviteľov opozície ekonomická politika dnešnej vlády, vďaka ktorej maďarské podniky a maďarskí roľníci nebudú na EÚ dostatočne pripravení a maďarské platy budú priveľmi zaostávať za platmi v terajších členských štátoch. "Medgyessyho vláda zničila systém podpôr pre rodinné hospodárstvo fungujúci za našej vlády," tvrdí politik FIDESZ-u Béla Glattfelder.
"V posledných štyroch rokoch tu vládla dnešná opozícia, ak maďarská ekonomika nie je na úniu dostatočne pripravená, nie je to teda naša vina," odpovedal na kritiku opozície minister zahraničia László Kovács.
Maďarské vnútropolitické spory v otázke vstupu do únie vzbudzujú pozornosť aj v zahraničí. Podľa denníka Financial Times odstúpil FIDESZ od svojich požiadaviek až po tom, čo vládni socialisti pohrozili predčasnými voľbami. Orbán teraz podľa britského denníka čaká na to, aby mohol politicky využiť sklamanie, ktoré musí nastať po tom, keď Maďari pocítia prvé konkrétne dosahy členstva. Vstup do EÚ za terajších podmienok jednoznačne odmieta najvýznamnejšia mimoparlamentná strana, krajne pravicová Strana maďarskej pravdy a života -- MIÉP. "Vstup do EÚ sa rovná národovražde, znamená koniec všetkého," hrozí vodca MIÉP-u István Csurka.
Na zjazde FIDESZ-u vystúpil aj výkonný podpredseda SMK Miklós Duray, podľa ktorého by mal byť vstup do únie spoločným cieľom všetkých Maďarov žijúcich v siedmich krajinách.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:26