ukrajina zbraneReuters
StoryEditor

Vojna urobila z Ukrajiny supermarket so zbraňami. Za pár dolárov kúpite čokoľvek

08.08.2016, 17:00
Autor:
ČTKČTK
Vojna na východe krajiny viedla k nekontrolovanému rozmachu nelegálneho obchodu so zbraňami. Dnes sú ich údajne na predaj milióny.

S priekupníkom zbraní, bývalým ukrajinským vojakom, sa stretávame v Kyjeve. Pištoľ Makarov ponúka za 160 dolárov, ale po zjednávaní cena klesá na 120. Tvrdí, že predáva aj samopaly, a to za menej ako 400 dolárov.

Na fronte za 18 eur

Pri troche trpezlivosti zoženie aj ťažšie zbrane, napríklad raketomet. Ukrajinu, kde predtým vlastníctvo pištole bývalo vzácne, teraz experti označujú za "supermarket" s nelegálnymi zbraňami, píše agentúra AP.

Od začiatku konfliktu v roku 2014 sa viac ako zdvojnásobil počet zločinov za použitia zbraní. Ďalšie zbrane sa pašujú z Ukrajiny do krízových oblastí na Blízkom Východe a do Európy, kde zvyšujú obavy z teroristických útokov.

Priekupník Andrij viac ako rok bojoval proti separatistom v dobrovoľníckom prápore ukrajinských nacionalistov z Pravého sektora. O čiernom trhu so zbraňami bol ochotný hovoriť len pod krstným menom. Za nelegálny predaj zbraní by mohol stráviť až päť rokov vo väzení.

V čase, keď najťažšie boje na východe Ukrajiny už poľavili, sa tam podľa Andrija dá použitá pištoľ kúpiť v prepočte za zhruba 18 eur. "Ale cesta z východu je dlhá a nebezpečná," hovorí, čím vysvetľuje nemalú prirážku za nákup v hlavnom meste.

Zbrane nachádzajú denne

O rozsahu čierneho trhu nemožno veľa súdiť, pretože všetky údaje o nelegálnom obchode so zbraňami podliehajú utajeniu. Avšak ukrajinskí colníci pravidelne hlásia pokusy o nelegálny vývoz zbraní z krajiny.

V máji bol pri jednom takomto pokuse zadržaný Francúz s celým arzenálom zahŕňajúcim aj dva granátomety. Podľa ukrajinskej tajnej služby SBU plánoval sériu teroristických útokov počas futbalového Eura.

Pri inom incidente na slovenských hraniciach sa pašeráci dali na útek po tom, čo postrelili colníka, ktorý ukryté zbrane našiel.

Tajné služby a polícia každý týždeň odhaľujú nelegálne skrýše plné kalašnikovov pôvodom z bojových oblastí na východe. Polícia takmer denne vo vlakoch zadržuje osoby so zbraňami v batožine. Väčšinou ide o príslušníkov armády a dobrovoľníckych práporov.

Trasy pašerákov cigariet

Šéf ukrajinskej asociácie majiteľov zbraní Heorhij Učajkin hovorí, že zbrane putujú po dávno používaných trasách pašerákov cigariet, za pomoci colníkov. Tiež odhadol, že Ukrajinci teraz nezákonne vlastnia až päť miliónov strelných zbraní.

Zasadzuje sa za zmenu zákonov, aby umožnili vlastniť pištole a samopaly, čo by podľa neho sprehľadnilo situáciu na trhu aj pomohlo čeliť rastu zločinnosti.

Na Ukrajine si teraz možno legálne zaobstarať len lovecké pušky, a to za prísnych podmienok.

Niektoré zo zhabaných zbraní patrili separatistickým bojovníkom a údajne pochádzajú z Ruska. Ukrajinské bezpečnostné zložky v júni skonfiškovali vyše 200 granátometov, 3000 granátov a dva plameňomety Šmel, všetko zbrane nezaradené do ukrajinskej výzbroje.

Napriek tomu väčšinu zbraní pre čierny trh obstarávajú príslušníci ukrajinskej armády a približne štyridsiatky dobrovoľníckych práporov, ktoré väčšinou nepodliehajú armádnemu veleniu.

Skorumpovaní armádni velitelia

Snahy úradov prinútiť občanov k dobrovoľnému odovzdaniu zbraní mali len malú odozvu. Po marcovej výzve sa vrátilo 4500 strelných zbraní, vyše 300 delostreleckých granátov, približne 250 ručných granátov a jeden granátomet. Policajný plukovník Konstantin Žuk to označil za veľké sklamanie a "obyčajnú kvapku v mori".

Nadija Viktorivna Savčenková, ukrajinská dôstojníčka, ktorá bojovala ako dobrovoľníčka a po uväznení v Rusku sa stala národnou hrdinkou, obviňuje z rozkvetu čierneho trhu skorumpovaných armádnych veliteľov, ktorí odklonili zbrane určené vojakom. "Pamätám si, ako to všetko začalo. Ľudia boli zmobilizovaní, ale nedostali automatické pušky, aj keď vedeli, že len tie im môžu zachrániť život, a tak je platili zlatom," povedala.

Vojak Dmytro, ktorý zo strachu pred stíhaním hovoril pod podmienkou anonymity, vykreslil, že pri mobilizácii v roku 2014 dostal len najesť: "Každý, kto bol povolaný, si z domu priniesol aspoň dve či tri zbrane."

V šiestich mobilizačných vlnách bolo do boja počas dvoch rokov povolaných asi 250 000 Ukrajincov. Konflikt na východe Ukrajiny si od apríla 2014 vyžiadal najmenej 9500 mŕtvych.

V roku 2015 bolo na Ukrajine zaznamenaných 1526 trestných činov s použitím strelných zbraní oproti 784 z roku 2013. Vlaňajšie číslo ale nezahŕňa údaje z oblasti bojov na východe a z anektovaného Krymu, odkiaľ podľa polície pochádzalo 70 percent použitých zbraní.

01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:49