StoryEditor

Atentát na autobus v Jeruzaleme

22.02.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR

Najmenej sedem ľudí včera zahynulo a ďalších asi 60 utrpelo zranenia, keď samovražedný útočník v Jeruzaleme vyhodil do vzduchu preplnený autobus.
K explózii došlo počas rannej dopravnej špičky na rušnej križovatke v blízkosti hotela Inbal, kde sa malo konať stretnutie lídrov významných amerických židovských organizácií. K útoku sa prihlásila palestínska militantná organizácia Brigády mučeníkov al-Aksá. Palestínska samospráva útok odsúdila a vyhlásila, že svet by mal zintenzívniť úsilie vedúce k ukončeniu viac než tri roky trvajúcich násilností. Naposledy došlo k samovražednému útoku v Jeruzaleme 29. januára, keď bolo pri výbuchu v autobuse zabitých 11 ľudí.
Krátko pred útokom začal Izrael odstraňovať časť kontroverzného bezpečnostného oplotenia na západnom brehu rieky Jordán. Stalo sa tak deň pred zasadnutím Medzinárodného súdneho dvora v Haagu, ktorý má rozhodnúť o legalite tohto projektu. Civilné pracovné čaty začali s použitím nožníc na prestrihávanie drôtov odstraňovať osemkilometrový úsek plota vybaveného elektronickými senzormi, oddeľujúci palestínsku dedinu Baka al-Šarkíja od zvyšku západného brehu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 08:14