StoryEditor

Olympiády neohrozujú len peniaze. Onedlho sa nebudú mať kde konať

21.08.2016, 11:30
Autor:
rdurdu
Usporiadať olympiádu je finančne náročná záležitosť. Ich konanie však v budúcnosti ovplyvní aj počasie.

Olympiáda je nepochybne športový vrchol roka. Tisíce športovcov bojujú o cenné kovy a reprezentujú svoje krajiny. Otázna je však ich ekonomická výhodnosť. Vlády štátov rekonštruujú a neraz aj stavajú úplne nové športové stánky, obyvateľstvo štátov považuje vysoké investície za prehnané a vedelo by si predstaviť ich zmysluplnejšie využitie. Brazílčania sú nespokojní s tým, že tamojšia vláda investuje do športovísk, no niektoré nemocnice a školy museli byť pre nedostatok finančných prostriedkov uzatvorené. 

Konanie olympijských hier je však ohrozené aj z iného dôvodu. Výskumníci tvrdia, že globálne otepľovanie môže do 70-tich rokov zvýšiť teplotu na Zemi natoľko, že bude problém nájsť také mestá, kde jednoducho nebude priteplo na olympiádu. Výskumný tím z univerzity v Berkeley tvrdí, že na svete bude len osem miest na severnej pologuli (mimo západnej Európy), kde bude možné usporiadať hry vzhľadom k teplote.

"Zmena klímy by mohla obmedziť olympiády v budúcnosti, a nielen pre zvyšujúcu sa hladinu morí," uviedol Kirk Smith z univerzity v Berkeley. Jeho tím prišiel k tomuto záveru analyzovaním tepelnej radiácie, vlhkosti, teploty a sily vetra z dvoch klimatických modelov. "Naša štúdia ukazuje, že na konci tohto storočia bude na Zemi len veľmi málo miest, kde bude možné konať takú olympiádu, ako ju poznáme dnes," uviedol pre Reuters člen tímu John Balmes.

Výskumnú vzorku tvorili mestá na severnej pologuli, ktoré majú aspoň 600-tisíc obyvateľov. Tokio bude usporadúvať letné hry v roku 2020, keď vo výberovom konaní porazilo Madrid, Istanbul a Rím. Zistenia ukazujú, že vo všetkých týchto mestách nebude od roku 2085 možné usporiadať olympiádu pre ich pre ich počasie.

Vhodnými mestami, podľa štúdie, budú Petrohrad, Riga, Biškek a Ulanbátar. V severnej Amerike sú to Calgary, Vancouver a San Francisco.. V južnej Amerike a Afrike takéto mestá budeme hľadať márne. V západnej Európe je vhodných miest 25. Na mape je vidieť, ktoré mestá budú v roku 2085, podľa štúdie, usporiadať olympiádu. 

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

thelancet.com

01 - Modified: 2024-04-19 09:00:00 - Feat.: - Title: El Niño skončil skôr, rekordné teploty však pokračujú. Čo bude teraz nasledovať a prečo to pre planétu nie je dobrá správa? 02 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 03 - Modified: 2024-04-09 17:55:46 - Feat.: - Title: V Česku padali štvrtý deň po sebe teplotné rekordy, priblížili sa k 29 stupňom 04 - Modified: 2024-04-09 13:19:33 - Feat.: - Title: Švajčiarska vláda robí málo proti globálnemu otepľovaniu. Klimatické seniorky uspeli na Štrasburskom súde 05 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:28