Počítač - ilustračná snímkaReuters
StoryEditor

FBI vyšetruje rozsiahle kyberútoky na médiá v USA. Hlavným podozrivým je Rusko

24.08.2016, 15:27
Autor:
ČTKČTK
Hackeri, ktorí údajne pracujú pre ruské tajné služby, zaútočili na redakčný systém denníka The New York Times a na niekoľko ďalších amerických vydavateľstiev.

Oznámila to v utorok televízia CNN s odvolaním sa na americké bezpečnostné zdroje. Séria útokov bola podľa televízie zistená v niekoľkých posledných mesiacoch.

Útokom sa podľa CNN zaoberá Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a ďalšie americké bezpečnostné zložky. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že za útokmi stojí Rusko a že akcia je súčasťou širšej série útokov, ktoré sa okrem iného zamerali na servery Demokratickej strany.

FBI ani redakcia newyorského denníka nechcú záležitosť komentovať, uviedla CNN. Podľa bezpečnostných expertov sa Rusko snaží získať spravodajské informácie zo širokého spektra mimovládnych organizácií, ktoré sú napojené na americký politický systém.

Novinári sú považovaní za významný terč, pretože ich počítače môžu byť cenným zdrojom informácií o novinárskych kontaktoch na vládu, prípadne o dôverných novinárskych materiáloch, ktoré nie sú určené na zverejnenie.

Denník The New York Times si podľa CNN najal privátnych vyšetrovateľov, ktorí spolupracujú s pracovníkmi tajných služieb. Snažia sa zistiť rozsah spôsobených škôd a odhaliť spôsob, akým sa hackeri do počítačových sietí dostali.

Údajné útoky ruských hackerov sa stali stredom záujmu médií, keď server WikiLeaks v júli zverejnil sériu dokumentov ukradnutých zo serverov americkej Demokratickej strany. Stalo sa to krátko pred nominačnou konferenciou, na ktorej bola potvrdená kandidatúra Hillary Clintonovej. Podľa spravodajských zdrojov existujú silné dôkazy, že za útokom stálo Rusko.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu 03 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 04 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:47