Reuters
StoryEditor

Rusko má na Blízkom východe jasnú vojenskú stratégiu, Spojené štáty nemajú žiadnu, tvrdí expert

26.08.2016, 18:46
Akcie USA na Blízkom východe sú len neustálou improvizáciou, môže za to najmä Clintonová, tvrdí Lukáš Visingr.

Turecký vpád na sever Sýrie rozčúlil Asadov režim i Rusko. "Teraz to bude hra nervov. Čo urobí Rusko aj Turecko záleží na tom, ako veľmi blafujú," povedal pre iDNES.cz bezpečnostný expert Lukáš Visingr. Záleží aj na postoji Spojených štátov, ktoré útok proti kurdským jednotkám v Sýrii podporili, hoci s nimi dlhodobo spolupracujú.

Je útok Turecka v sýrskom meste Džarábulus porušením zvrchovanosti Sýrie?

Technicky áno. Porušenie zvrchovanosti je to zakaždým, keď vám na vaše územie bez dovolenia vstúpia cudzie vojenské jednotky. Tento klasický prístup však v prípade Sýrie už nemá veľmi praktický zmysel. Sýria sa pred dvoma alebo troma rokmi de facto ako štát rozpadla. Asadov režim je teraz síce na postupe vďaka podpore Rusov, ale kontroluje stále len menšiu časť územia. O väčšiu časť sa bojuje alebo ho majú pod kontrolou opozičné skupiny od Islamského štátu až po front an-Nusrat. Zvláštna entita sú potom Kurdi.

Obmedzenie rozpínavosti Kurdov je práve jedným z dôvodov, prečo Turecko svoj vpád do Sýrie odôvodňuje. Čo sa vlastne snaží podľa vás dosiahnuť?

Turci pôvodne vsadili neskutočne veľa do zvrhnutia Asada. Ich predstava bola, že sýrska opozícia zvrhne Asada a nastolí proturecký režim, ktorý bude demokratický len na oko, ale v jadre bude islamistický. Mysleli si, že tento režim im potom pomôže potlačiť ambície Kurdov. Tento plán ale skrachoval. Asad má priamu podporu Ruska a Kurdi sú na vzostupe. Povedal by som, že vpád na sever Sýrie môže byť od Turecka aj prejavom zúfalstva a bezradnosti. Oni už nevedia, čo robiť, tak skúšajú, čo pôjde.

Čo môže tento vpád vyvolať na medzinárodnom poli?

Záleží na tom, ako veľmi sú Turci ochotní riskovať. Nesmie sa zabúdať, že kurdské jednotky sa tešia podpore ako z USA, tak z Ruska. Turecko si teraz musí rozmyslieť, ako veľmi je ochotné riskovať, že sa proti nemu definitívne obráti USA. Rovnako tak by mohlo prísť o krehké zmierenie s Ruskom. Toto by sa Turkom mohlo veľmi vypomstiť. Je to nebezpečná hra.

Ako môže podľa vás Rusko zareagovať?

Čo urobí Rusko aj Turecko záleží na tom, ako veľmi blafujú. Rusi môžu zvýšiť intenzitu operácií. Môžu tam prisunúť ďalšie jednotky, čo sú schopní zvládnuť rýchlo. Aj oni však teraz riešia, či sú ochotní ísť do priamej konfrontácie s Tureckom. Na jednej strane by im tým mohli vrátiť zostrelenie bombardéru z minulého roka, na stranu druhú je to útok na člena NATO, nehľadiac na to, ako sporným členom Turecko je.

Ako sú teraz na tom obe strany?

Turci majú výhodu v tom, že sú priamo na hraniciach so Sýriou a sú schopní tam teoreticky rýchlo poslať rozsiahle vojenské sily. Rusi síce sú schopní tam poslať sily, ale musia sa spoliehať na presun po mori alebo vzduchom, a to ich obmedzuje. Ruské letecké operácie majú teraz veľkú intenzitu, ich možnosti to ale veľmi napína. Podľa mňa už Rusi nemôžu robiť o veľa viac.

Aké je v tom všetkom postavenie Spojených štátov. Tie dlhodobo spolupracujú v Sýrii s Kurdmi, ale pritom teraz podporujú vpád Turecka, ktorý je proti Kurdom zameraný. Nie je to od USA trochu nôž do chrbta?

Áno. Je to zmätené, americká zahraničná politika je podľa môjho názoru absolútne nekoncepčná. Začínam mať silné podozrenie, že Obama nemá žiadnu koncepciu pre Blízky východ. Že akcie USA sú len neustále improvizácie a zaplátanie dier podľa toho, čo sa aktuálne deje. Úplne tam chýba dlhodobá stratégia. Osobne by som to navyše dal za vinu Hillary Clintonovej, pretože zahraničná politika USA je oveľa viac jej ako Obamova.

To je v obrovskom kontraste s tým, ako postupuje Rusko, ktoré tam má stratégiu jasne danú. Hoci si nemyslím, že pomoc Kurdom bola od Ruska od začiatku plánovaná, zapadala do ich stratégie, a tak to urobili. Rusko má na Blízkom východe jasnú vojenskú stratégiu, čo sa o USA povedať nedá.

Ako môžu Kurdi odpovedať?

Turci mohli čakať, že sa Kurdi zbalia a utečú, ale to by bolo dosť naivné. Na Blízkom východe existuje aj príslovie: "tvrdohlavý ako Kurd." Dá sa čakať nárast kurdských útokov v Turecku, pretože to je logický krok - zasiahnuť Turkov doma.

01 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 18:52:42 - Feat.: - Title: Ruská FSB zadržala štyroch ľudí za pomoc Kyjevu. Posielali peniaze ukrajinskej armáde 04 - Modified: 2024-04-17 18:44:43 - Feat.: - Title: Európska únia má povinnosť sprísniť sankcie voči Iránu za útok na Izrael, povedal Macron 05 - Modified: 2024-04-17 18:37:52 - Feat.: - Title: Ukrajina útočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme, cieľom bola aj továreň na Tupolevy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 06:28