StoryEditor

Cez Vianoce padajú v tropickom Singapure mydlové vločky

22.12.2003, 23:00

V centre Singapuru už viac ako dva týždne pravidelne večer sneží. Dokonca dvakrát, a to so železnou pravidelnosťou - o štvrť na osem a o štvrť na deväť. Podľa predpovede bude snežiť aj v najbližších dňoch. Vianočné sviatky sú tu a pohľad na biele chumáče poletujúce v reflektoroch nočného osvetlenia je romantický. Tento neopakovateľný pocit možno obvykle prežívať vtedy, keď vonku mrzne a sneh je skutočný. To nie je však prípad tropického Singapuru, ostrovného štátu s 3,9 milióna obyvateľmi, ktorý sa nachádza v juhovýchodnej Ázii asi 140 kilometrov na sever od rovníka.
Singapur si vzhľadom na svoje ekonomické výsledky môže dovoliť importovať takmer všetko. Okrem snehu, ktorý by priemerné celoročné tridsaťstupňové teploty určite "neprežil".
Nikto nevie, kto prišiel ako prvý pred niekoľkými rokmi s nápadom mydlového "sneženia" pred obchodným centrom Tanglin Mall, obľúbeným nákupným strediskom Európanov a Američanov žijúcich v krajine. Reklamný trik však zaberá aj dnes. Vianočne vyzdobená plocha s témou švajčiarskej podhorskej krajiny, kde sa šu odohráva, sa vždy zaplní jasajúcimi deťmi a ich rodičmi. Oplatí sa prísť skôr a zaujať strategickú pozíciu v blízkosti "fúkačov", ak si chce niekto mydlový sneh poriadne vychutnať. Tí skúsenejší alebo chúlostivejší prídu vybavení pršiplášťami a dáždnikmi. Cudzinci znášajú nával saponátovej peny väčšinou statočne, iba v tričku a krátkych nohaviciach. Veď prišli práve kvôli pätnástim minútam bieleho sneženia a nostalgii za domovom. V tejto chvíli im neprekáža, že teplomer stále ukazuje 30 až 34 stupňov a že umelé vločky víria vzduchom, aby nakoniec dopadli na listy paliem.
Jasot sa končí rovnako rýchlo ako stíchnu singapurské snehové delá. Prichádza čas vytriezvenia. Mokré oblečenie pomaly začína prekážať, rovnako aj mydlová pena vo vlasoch a v očiach. "Trvá to krátko, sneh rýchlo mizne a ani sa z neho nedajú urobiť snehové gule," sťažuje sa malý Európan, ktorý na rozdiel od väčšiny Singapurčanov vie, ako vyzerá a chutí pravý sneh.
Oslavovať Vianoce v trópoch je napriek dokonalosti Singapuru niečo také, ako snažiť sa pripraviť kvalitnú francúzsku večeru pri sviečkach a s niekoľkými chodmi v McDonalde. Pekne vyzdobené obchody, koledy znejúce v anglickom jazyku, vôňa vianočného pečiva a dokonca ani čerstvého ihličia nemôžu navodiť pravú zimnú vianočnú atmosféru. Nie je jednoduché tešiť sa z prekrásneho stromčeka dovezeného zo Severnej Ameriky, keď sa človek pri jeho nákupe a odvoze doslova a do písmena zapotí.
Na druhej strane treba dodať, že moderné mesto na ostrove má, napríklad, dve klziská. Ľad sa tu topí o niečo rýchlejšie, ale korčuľovať sa dá. V Singapure existuje dokonca miesto, kde možno teoreticky získať omrzliny. Zábavný park Snow City so stále udržiavanou teplotou mínus päť stupňov predstavuje umelo vychladenú halu s ľadovým svahom s dĺžkou 80 metrov a namaľovanou zimnou krajinou na stenách. Možno si tu požičať vetrovku, snehule a absolvovať niekoľko jázd na gumených dušiach, prípadne si zaplatiť nemeckého inštruktora, ktorý predvádza na obmedzenej ploche ukážkové oblúky.
Snahy uskutočniť romantické biele Vianoce v trópoch vyjdú nakoniec väčšinou naprázdno. V tejto oblasti je oveľa zmysluplnejšie ísť sa koncom decembra, napríklad, prejsť do parku pod palmami. Podobne, ako to robia Austrálčania, ktorí si k moru pribalia ešte pivo a tridsaťstupňové horúčavy na Štedrý deň im nepripadajú vôbec čudné.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:00