angela merkelováReuters
StoryEditor

Na riešení sa musia podieľať všetci. Merkelová je v otázke utečeneckých kvót neoblomná

28.08.2016, 19:30
Autor:
ČTKČTK
Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes kritizovala tie krajiny Európskej únie, ktoré nechcú prijímať moslimských utečencov.

V rozhovore v televízii ARD Merkelová povedala, že je potrebné nájsť v rámci EÚ spoločné riešenie pre všetkých a že každá z členských krajín únie musí splniť svoj diel.

"Nejde ale, aby niektoré krajiny povedali, že u nich moslimov všeobecne nechcú a že je im jedno, či je to z humanitárnych dôvodov, alebo nie," vyhlásila Merkelová.

Kancelárka je zástankyňou systému, v ktorom majú byť migranti prerozdeľovaní do krajín EÚ podľa stanovených kvót. Slovensko aj ostatné krajiny takzvanej višegrádskej štvorky, teda aj Česko, Poľsko a Maďarsko, tento systém odmietajú.

"Myslím, že musíme nájsť spoločné riešenie a že podieľať sa na ňom bude musieť každý," odpovedala dnes Merkelová na otázku, či verí, že systém kvót sa nakoniec bude realizovať.

"Uvidí sa, ako budú vyvážené jednotlivé časti (tohto riešenia)," dodala, čo agentúra AP interpretovala ako možnosť, že by niektoré krajiny prijali menej migrantov výmenou za výraznejší finančný príspevok.

Kancelárka vo štvrtok navštívila aj Českú republiku, kde si s českými politikmi vymenila aj názory na terajšiu migračnú krízu. Nemecká tlač potom jej cestu po stredoeurópskych krajinách zhodnotila ako "nesplniteľnú misiu", pokiaľ ide o snahy o zblíženie v otázke riešenia migračnej krízy.

Nemecko patrí medzi hlavné destinácie terajšej migračnej vlny, k čomu prispela aj v poslednej dobe kritizovaná ústretová migračná politika nemeckej vlády.

Vlani prišiel do Nemecka asi milión utečencov, tento rok očakáva spolkový úrad pre migráciu maximálne 300 000 ľudí.

01 - Modified: 2024-04-23 09:31:00 - Feat.: - Title: Grindr pod paľbou ostrej kritiky. Platforma bez dovolenia zdieľala údaje o stave HIV aj dátumoch testovania používateľov 02 - Modified: 2024-04-12 09:00:00 - Feat.: - Title: Rowlingová kritizuje hercov z Harryho Pottera. Svoje ospravedlnenie si nechajte, odkázala Danielovi Radcliffovi a Emme Watson 03 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 04 - Modified: 2024-04-10 12:04:22 - Feat.: - Title: Smršť medzi influencermi po voľbách. Pil C-ho vyháňajú zo Slovenska, Attila prišiel o sponzora a Rytmus zase nič nepochopil 05 - Modified: 2024-04-02 09:30:00 - Feat.: - Title: Autorka Harryho Pottera môže ísť do väzenia. Teším sa na zatknutie, reaguje na svoje vyjadrenia o transrodových osobách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 12:15