amatrice zemetrasenieReuters
StoryEditor

Zemetrasenie je pre taliansku mafiu chutné sústo. Tradičné klany si našli záľúbu v stavebníctve

30.08.2016, 14:00
Hasiči na mieste nešťastia potvrdili, že medzi zničenými budovami boli aj čerstvo zrekonštruované stavby.

Keď pred štyrmi rokmi o stredotalianskom Amatrice slávnostne otvárali zrekonštruovanú základnú školu, mnohí vítali predovšetkým jej zabezpečenie podľa moderných štandardov proti poškodeniu pri zemetrasení.

Predsa len v tektonicky nepokojnej oblasti, kde majú s otrasmi neblahé skúsenosti, patrí tento ukazovateľ k hlavným kritériám výberu. Či skôr mal by.

Zemetrasenie, ktoré minulý týždeň postihlo Amatrice a niekoľko ďalších obcí v strednom Taliansku, ale ukázalo, že rekonštrukcia z roku 2012 rozhodne nebola dokonalá. Opravená škola Romolo Capranica sa totiž zrútila ako domček z kariet.

Podozrivé kšefty

Vyšetrovatelia teraz riešia, či rekonštrukcia školu skôr nepoškodila a kto stojí na čele konštrukčnej firmy, ktorá na stavbu dohliadala. Niektorí odborníci sa domnievajú, že v stavebníctve si už dávno našli záľubu tradičné klany talianskej mafie.

"To riziko tu je, nemá zmysel sa to snažiť zastierať," uviedol Franco Roberti, šéf národného riaditeľstva boja proti mafii a jeden z popredných expertov na dianie v talianskom podsvetí. "Rekonštrukcia po zemetrasení je tradične chutným sústom pre kriminálne spolky a tajné obchodné kliky," priznal v rozhovore pre denník La Repubblica.

Napríklad obnovu školy v Amatrice, ktorá tamojšiu radnicu vyšla na 700-tisíc eur, dostala pred rokmi na starosť spoločnosť, ktorá sídli v Ríme, a má iba osem zamestnancov. Už to je odborníkom podozrivé. Právnici aj šéf firmy Valori Scarlata sa bránia, že všetky práce a materiály použité pri rekonštrukcii spĺňali štandardy.

Nekvalitný cement za výhodnú cenu

Talianske médiá ale nastolili otázku, či kolaps budov v Amatrice nespôsobil nekvalitný cement, ktorý stavbári kúpili od mafie. Napríklad niektorí hasiči, ktorí po zemetrasení, ktoré si vyžiadalo 292 obetí, pomáhali odstraňovať následky, potvrdili, že medzi zničenými budovami boli aj "čerstvo zrekonštruované stavby". Teda tie, ktoré majú zodpovedať bezpečnostným štandardom. Hasiči tiež uviedli, že niektorým budovám mohla rekonštrukcia skôr uškodiť.

Roberti talianskemu denníku povedal, že s podobným vyšetrovaním má osobné skúsenosti už zo začiatkov 80. rokov minulého storočia. Vtedy riešil prípady zrútených budov po mohutnom zemetrasení v Iripinii neďaleko Neapola.

Pri otrasoch vtedy zomrelo vyše dva a pol tisíc ľudí. Rekonštrukcia vtedy bola pomalá a milióny lír skončili vo vreckách stavbárov a skorumpovaných lokálnych politikov napojených na preslávenú neapolskú mafiu Camorra.

Podobné obvinenia sa objavovali aj po tragickom zemetrasení v L'Aquile pred siedmimi rokmi. Tam zase mala pôsobiť kalábrijská mafie 'Ndrangheta, ktorá sa v uplynulých rokoch stala asi najmocnejšej talianskou zločineckou organizáciou.

Koniec koncov na verdikt súdu kvôli údajnému dohadzovaniu kontraktov mafii čaká Stefano Biasini, miestny podnikateľ. Rozhodnutie súdu by v jeho prípade malo padnúť niekedy v septembri.

Franco Roberti uviedol, že mnohí sa od zemetrasenia v L'Aquile poučili a padajú už tresty, hoci riziko korupcie zostáva. "Dramatické skúsenosti z L'Aquily nám ukázali model, s ktorým možno dobre pracovať. Sme pripravení túto skúsenosť využiť," citoval ho denník Guardian.

01 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 03 - Modified: 2024-04-15 20:51:38 - Feat.: - Title: Plán na výstavbu záchytných centier pre migrantov v Albánsku sa odkladá, informuje talianske ministerstvo 04 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 05 - Modified: 2024-04-14 19:02:00 - Feat.: - Title: V talianskej oblasti Napola zaznamenali slabé zemetrasenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 07:26