hillary clintonReuters
StoryEditor

Najnovší prieskum jasne favorizuje Clintonovú, rozhodujú ženy a vzdelanie

08.09.2016, 10:30
Autor:
ČTKČTK
Ak chce Trump vo voľbách uspieť, musí rýchlo zjednotiť republikánov.

Najväčšie nádeje na zvolenie do Bieleho domu má demokratka Hillary Clintonová, oproti ktorej musí jej republikánsky sok Donald Trump počítať s kritickou nevýhodu - nemôže sa spoľahnúť na vysokoškolsky vzdelaných belošských voličov, predovšetkým potom na ženy.

Vyplýva to z rozsiahleho prieskumu denníka The Washington Post a spoločnosti SurveyMonkey, ktorého sa v auguste vo všetkých 50 štátoch USA zúčastnilo vyše 74 000 registrovaných voličov.

Trump stráca tradičné bašty republikánov

V novembrových voľbách budú občania USA vyberať takzvaných voliteľov, ktorí potom v decembri nového amerického prezidenta vyberú. Až na výnimky hlasovanie voliteľov zodpovedá výsledkom volieb.

Celkovo bude mať zbor voliteľov 538 členov, k víťazstvu kandidáta je potrebných najmenej 270 hlasov. Novo zverejnený prieskum na základe preferencií voličov prisúdil Clintonovej 244 voliteľov, zatiaľ čo Trumpovi len 126. V otázke zvyšných 168 voliteľov boli výsledky príliš tesné, než aby bolo možné určiť jasného víťaza.

Sondáž ukázala, že Trumpova podpora sa zdá byť silná na stredozápade, kde si predtým viedli dobre demokrati. Malý náskok má napríklad v Ohiu a Iowe a len málo zaostáva vo Wisconsine, Pennsylvánii a Michigane, kde demokrati vyhrali šesť posledných volieb.

Naopak na juhu a juhozápade v Arizone, Texase a Georgii na Clintonovú mierne stráca, prípadne je tu súboj vyrovnaný. Tento výsledok je podľa The Washington Post najväčším prekvapením prieskumu, pretože tieto štáty patria k tradičným republikánskym baštám.

O menej ako štyri percentuálne body Clintonová vedie aj v Colorade a na Floride a nerozhodný stav je v Severnej Karolíne. Len o dva percentuálne body vedie realitný magnát v Mississippi.

V dueli medzi Clintonovou a Trumpom by niekdajšia prvá dáma USA vyhrala o štyri a viac percentuálnych bodov v 20 štátoch a tiež v oblasti hlavného mesta, čo by jej vynieslo spomínaných 244 voliteľov. Trump tiež mieri k víťazstvu v dvadsiatich štátoch, tie sú ale populačne menej významné, získal by tu len 126 voliteľov.

Hlavné faktory: rasa, pohlavie a vzdelanie

Ak chce Trump vo voľbách uspieť, musí podľa The Washington Post rýchlo zjednotiť republikánske hlasy. Oslabujú ho totiž vyhlásenia niektorých vplyvných straníkov, ktorí sa s miliardárom presláveným kontroverznými vyhláseniami odmietajú zmieriť. Z prieskumu vyplynulo, že Clintonová si môže byť istá najmenej 90-percentnou podporou demokratov v 32 štátoch, Trump rovnakú podporu republikánov dosiahol iba v 13 štátoch.

Podľa očakávania sa ďalej potvrdilo, že súboj Trumpa s Clintonovou rozdeľuje voličov okrem iného podľa rasového pôvodu. Demokratka u nebielych v priemere vedie o 31 percentuálnych bodov viac ako u belochov a Trump zase oslovuje belochov o 31 percentuálnych bodov viac ako černochov.

Ďalšou líniou medzi voličmi, ktorá je ostrejšia než v predošlých voľbách, je pohlavie a dosiahnuté vzdelanie. Vo všetkých 50 štátoch sa Clintonovej darí o 14 percentuálnych bodov lepšie u žien ako mužov, Trump si naopak vedie u mužov o 16 percentuálnych bodov lepšie ako u žien. V 36 štátoch Clintonová medzi ženami vyhrala a v ďalších šiestich sa k tomu priblížila, Trump získal prevahu mužov v 38 štátoch.

Ako najväčšiu prekážku v Trumpovej ceste do Bieleho domu vidí The Washington Post voličov s univerzitným diplomom. V roku 2012 republikán Mitt Romney získal v kategórii belošských vysokoškolákov 56 percentný podiel a terajší prezident Barack Obama 42 percent.

Clintonová v terajšej prezidentskej kampani rozloženie rovnice zmenila. U belošských vysokoškolákov zvíťazila nad Trumpom v 31 štátoch a v šiestich ďalších skončil súboj remízou, Trump potom vyhral v 13 štátoch, ktoré sú navyše považované za republikánske bašty.

Ešte väčší rozdiel bol pri podkategórii belošských vysokoškoláčok, ktorých podporu si na celoštátnej úrovni Clintonová zabezpečila s náskokom 23 percentuálnych bodov oproti Trumpovi.

Trump má naopak silnú voličskú základňu medzi belochmi bez vysokoškolského vzdelania. U nich vedie nad Clintonovou v 43 z 50 štátov a v ďalších piatich je stav nerozhodný.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:10